Spouwmuurisolatie in Hengelo

Spouwmuurisolatie Hengelo

Wilt u graag uw woning in Hengelo beter isoleren, maar heeft u niet genoeg budget voor een hele gevelisolatie? Het is de moeite waard om eens te kijken naar de mogelijkheden voor spouwisolatie. Door uw spouwmuur van een betere isolering te voorzien kunt u namelijk tegen een relatieve lage investering tot wel €800,- per jaar terug verdienen. Spouwmuurisolatie wordt tegenwoordig bijna standaard toegepast in nieuwbouw woningen, maar het is heel goed mogelijk om ook de spouwmuur in een bestaande woning van isolatiemateriaal te voorzien. Dit noemt men ook wel na-isolatie. Bij ons netwerk zijn isolatiebedrijven uit heel Nederland betrokken. Dus woont u in Hengelo of in de omgeving van Hengelo en wilt u graag verschillende offertes voor spouwmuurisolatie en vochtbestrijding? Vraag via het contactformulier meerdere offertes aan en vergelijk dan diverse isolatiebedrijven op prijs! Zo vindt u geheel vrijblijvend een isolatiebedrijf dat op uw voorwaarden de spouwmuurisolatie kan uitvoeren.

Offertes aanvragen

U ontvangt maximaal 5 vrijblijvende offertes

Soort isolatie (*)

Wat is het bouwjaar van uw woning? (*)
Waar wilt u de vloerisolatie laten aanbrengen? (*)
Betreft het een hellend, of plat dak? (*)

Omschrijving opdracht (*)


Navigeer op deze pagina naar:

Koel in de zomer, warm in de winter

Spouwisolatie heeft verschillende voordelen, waaronder energiebesparing, een verbeterd woonklimaat, goede vochtbestrijding, en relatief lage installatiekosten. In onderstand overzicht hebben we de voordelen iets verder toegelicht, en zullen we ook enkele nadelen benoemen. Mocht u nog vragen hebben over een spouwmuurisolatie bij u thuis, aarzel dan niet om u met ons in verbinding te stellen.

  Voordelen

 • Klimaatbeheersing: In de zomermaanden blijft uw huis heerlijk koel door de spouwisolatie, terwijl in de winter het warmteverlies verminderd wordt. Hoe dit werkt? Door het aanbrengen van spouwisolatie zorgt u ervoor dat warmte van beide kanten geweerd wordt. Door warmte-werend isolatiemateriaal, bijvoorbeeld isolatiekorrels met een deel grafiet, wordt warmte binnenshuis gehouden in de winter, terwijl in de zomer warmte van buiten wordt geweerd. Dit effect bereikt u met zowel standaard spouwmuurisolatie als na-isolatie.
 • Vochtbestrijding: Dankzij de isolatielaag zal doorslaand regenwater niet meer voorkomen, wat betekent dat de kans op vochtige binnenmuren, schimmel en houtrot aanzienlijk lager ligt.
 • Geluidsbeperking: Door de extra laag is ook de geluidsoverlast van buitenaf minder. Het verschil is niet zo groot als bij een gevelisolatie, maar zeker een positieve meevaller.
 • Lage installatiekosten: de kosten voor een spouwisolatie liggen tussen de €8,- en €20,- per vierkante meter, afhankelijk van het soort materiaal dat u kiest. Bovendien verdient u de investering op termijn weer terug.
 • Bijdrage aan een beter milieu: door de besparing op de stookkosten en het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen draagt u bij aan een beter milieu. Bijkomend voordeel is de vermindering van de uitstoot van CO2.
 • Snelle installatie: het isoleren van spouwmuren duurt over het algemeen één dag, en levert weinig overlast. Laat u ventilatieroosters monteren of puin verwijderen? Dan duurt de klus soms een dag langer.
isolatie van de spouwmuur Hengelo

Vrijblijvend offertes aanvragen

Woont u in Hengelo en wilt u weten wat u het beste kunt doen ter vochtbestrijding in uw pand? Heeft u interesse in de prijzen voor spouwmuurisolatie? Wij zijn een netwerk van isolatiebedrijven. Vergelijk de prijzen van meerdere isolatiebedrijven uit uw regio door meerdere offertes op te vragen. Door het contactformulier nauwkeurig in te vullen ontvangt u spoedig tot maximaal 5 vrijblijvende offertes van isolatiebedrijven uit Hengelo en omgeving. Zo kunt u zelf het bedrijf in Hengelo uitkiezen dat het beste aan uw eisen voor spouwisolatie voldoet!

Offertes aanvragen

Zijn er ook nadelen van spouwmuurisolatie?

Sommige gevelmuren moet u eerst impregneren voordat een spouwmuurisolatie mogelijk is. Het gaat om muren met strengpers- en verblendstenen. Spouwmuurisolatie is daarnaast onmogelijk bij geglazuurde bakstenen. Deze glazuurlaag belemmert het ‘ademhalen’ van de stenen. Hierdoor ontstaan vochtophopingen, welke in de winter kunnen bevriezen en de stenen laten scheuren. Bij overige dampdichte muren is een spouwisolatie eveneens onmogelijk. Zo zorgt een te dikke verflaag voor problemen. Vandaag de dag bestaan er wel meerdere damp-open muurverven.

Heeft uw woning een spouwmuur?

Niet alle panden uit Hengelo hebben een spouwmuur, maar hoe weet u waar u aan toe bent? Bij bouwbedrijven houdt men hiervoor het richtjaar 1920 aan. Panden die voor 1920 gebouwd zijn hebben geen spouwmuur, panden die na dit jaar gebouwd zijn waarschijnlijk wel in verband met nieuwe onderzoeken op het gebied van vochtbestrijding. U kunt dit controleren door naar de dikte van de buitenmuur te kijken. Is de afstand tussen de buiten- en binnenkant minder dan 24 centimeter? Dan zit er geen spouw tussen de muren. Is de afstand groter, dan heeft u hier een goede kans op, en is het mogelijk de spouw te isoleren met na-isolatie van PUR of parels. Verder dient u er rekening mee te houden dat panden die na 1976 gebouwd zijn, waarschijnlijk al van een spouwmuurisolatie voorzien zijn. U kunt de isolatiewaarde van uw woning dan nog steeds verhogen door een andere vorm van isolering toe te passen, zoals vloerisolatie of dakisolatie.

Werkwijze bij spouwisolatie

Een groot voordeel van het kiezen voor spouwmuurisolatie is dat het isolatiemateriaal binnen een dag is aan te brengen. Over het algemeen begint de klusdag ’s ochtends vroeg. Als het gaat om een standaard spouwisolatie, dan boort de isolatiespecialist uit Hengelo gaten in de voegen van de gevelmuur, om hierdoor het isolatiemateriaal te kunnen spuiten. Dit spuiten neemt enkele uren in beslag, zeker als het om een brede spouw gaat. Zit al het isolatiemateriaal in de spouwmuur? Dan dicht men de gaten weer, zodat u aan de buitenzijde niets terugziet van de werkzaamheden.

Gaat het altijd zo gemakkelijk?

In sommige gevallen is het noodzakelijk om voor de daadwerkelijk isolatie enkele andere klussen af te handelen, zoals het plaatsen van ventilatieroosters, het leggen van scheidingsstukken of het verwijderen van puin. Dergelijke klussen voert men soms op de dag zelf uit, of enkele dagen eerder om te voorkomen dat de spouwmuurisolatie niet afgerond wordt. Weet u niet zeker hoe de kwaliteit van de spouwruimte is? Vraag dan een isolatiebedrijf uit de regio om een inspectie. Met een endoscoop kijkt men door een klein gaatje in het voegwerk hoe breed de spouwruimte is, of er wellicht vleermuizen zitten, hoe vochtig de muren lijken en of er puin geruimd moet worden. De isolatieklus zal men op deze inspectie aanpassen voor het beste resultaat. Benieuwd naar de kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

spouwmuur isoleren Hengelo

Kosten van het isoleren van uw spouw

De kosten voor een spouwmuurisolatie zijn relatief laag in vergelijking met de prijzen voor andere vormen van isolatie. De exacte prijs voor het isoleren van de spouwmuur is afhankelijk van diverse factoren. Dit zijn onder andere het materiaal waar u voor kiest (parels, wol of PUR), de manuren, en de projectlocatie. Bovendien is het goedkoper om de spouwmuur van isolering te voorzien tijdens een nieuwbouw, dan bij na-isolatie. Gemiddeld gezien komen de kosten voor een spouwmuurisolatie rond de €2200,- tot €2550,- uit voor een vrijstaande woning in Hengelo. Jaarlijks bespaart u echter zo’n tot wel €800,- op het gasverbruik. Binnen twee tot vier jaar heeft u de investering dan ook al terugverdiend. Benieuwd naar de exacte prijzen voor een spouwmuurisolatie? Wij voorzien u graag van meerdere vrijblijvende offertes van isolatiebedrijven uit Hengelo.

Woningtype Oppervlakte Gemiddelde prijzen, incl. btw* Gemiddelde besparing per jaar
Appartement 25 m² €500,- tot €650,- €120,-
Rijtjeshuis 65 m² €800,- tot €1450,- €200,-
2 onder 1 kap 105 m² €1500,- tot €1850,- €550,-
Vrijstaande woning 150 m² €2200,- tot €2550,- €800,-

*Let op dit is een gemiddelde prijs. Vraag voor exacte prijsberekeningen vrijblijvende offertes aan.

Kostenbepalers bij spouwmuurisolatie

De prijsopbouw van de isolatie van een spouwmuur is vrij eenvoudig. De grootste kostenpost is de arbeidskosten. Een spouwmuurisolatie dient u te allen tijde over te laten aan een erkend isolatiebedrijf uit Hengelo. De professionals werken één dag fulltime aan uw woning. Omdat de prijzen voor de materialen relatief laag liggen, beslaan de arbeidskosten ongeveer 60% van het totaalbedrag. Het tweede grote deel van de kosten – ongeveer 35% – bestaat uit materiaalkosten. Dit betekent dat de materiaalkeuze van grote invloed is op de uiteindelijke investering. Het verschil tussen de isolatie van een rijtjeshuis met glaswol of PUR is bijvoorbeeld al €600,-. Wel moet u eraan denken dat ook de isolatiewaarde van de polyurethaan aanzienlijk hoger ligt. De terugverdientijd is daarom vrijwel gelijk. De laatste invloedsfactor op de prijzen is de machinekosten. Het gaat dan om de standaard machinekosten voor het spuiten van de isolatiekorrels of glaswolvlokken. Is het nodig om puin te verwijderen of een endoscopisch onderzoek te doen, dan liggen de materiaalkosten iets hoger, en vormen ze ook een groter percentage van de uiteindelijke prijs.

Terugverdientijd spouwmuurisolatie

Zoals gezegd is de investering van spouwmuurisolatie relatief laag (gemiddeld €2.000,-), terwijl het rendement zeer hoog is. Wanneer u kiest voor na-isolatie of directe spouwisolatie in Hengelo dan kunnen de verschillen in energiekosten oplopen tot wel €800,- per jaar. Dit betekent dat u gemiddeld binnen twee tot vier jaar de investering terug heeft verdiend. Vanwege de kosten hoeft u dan ook deze vorm van vochtbestrijding en energiebesparing niet na te laten.

na-isolatie van de spouw Hengelo

Spouwmuurvervuiling

Spouwmuurvervuiling is een veelvoorkomend probleem bij de wat oudere Nederlandse woningen. We spreken van een spouwmuurvervuiling op het moment dat cementbaarden, zand en overig bouwmateriaal zich in de spouwruimte bevindt. Het gevolg van een spouwmuurvervuiling is een verhoogde kans op vochtproblemen. Dit komt doordat het puin een koudebrug vormt tussen de buiten- en binnenmuur. Hierdoor ontstaat er condens en daarna schimmel of houtrot. Veel klanten uit Hengelo denken dat een spouwmuurvervuiling er toe leidt dat er geen spouwisolatie meer mogelijk is. Dit is incorrect! Wel moet u ervoor zorgen dat het puin verwijderd wordt. Een vakman doet dit snel en vakkundig, door enkele stenen te verwijderen en handmatig het puin te ruimen. De kosten voor het verwijderen van de vervuiling voor de isolatie vallen rond de €25,- per vierkante meter. Hierbij is met name de mate van vervuiling bepalend voor de daadwerkelijke kostprijs. Voorkom dat er bij het toepassen van de spouwmuurisolatie problemen ontstaan op het gebied van vuil! Laat altijd eerst een specialist de boel controleren om zeker te weten dat de isolatielaag in één keer te plaatsen is.

spouwmuur inspectie Hengelo

Vleermuizen in de spouw

In vrijwel alle steden en dorpen leven er vleermuizenkolonies. Deze kolonies dwergvleermuizen kennen hun grootste omvang tijdens het broedseizoen van mei tot en met juli. De vleermuizen zoeken een warme maar donkere plaats waar ze hun jongen groot kunnen brengen en veilig achter kunnen laten terwijl ze jagen. Een spouwmuur vormt hiervoor de ideale plek en als de vleermuizen uw spouw eenmaal hebben ontdekt, dan zullen ze hier jaarlijks terugkeren. Een vleermuizenkolonie in de spouw zorgen voor weinig overlast, al zult u ze wel kunnen horen krasselen. Daarnaast zullen vleermuiskeutels een aanwijzing vormen voor de aanwezigheid van de beestjes. Vindt u het geen probleem dat ze in de spouwmuur zitten? Dan is het plaatsen van een mestplankje een optie. Omdat vleermuizen in Nederland beschermd worden door de Flora- en Faunawet, is het noodzakelijk om een ontheffing aan te vragen voor de spouwisolatie. Deze ontheffing vraagt u bij het gemeenteloket aan. Bovendien moet u de beestjes verjagen. Ga hierbij voorzichtig te werk: sluit nooit de spouwruimte zonder meer af. Hierdoor sterven de jongen, en krijgt u veel meer overlast zoals een moeilijk te verjagen stank. Schakel hiervoor eventueel een vakman in. Deze helpt u snel en vakkundig.

oud isolatiemateriaal verwijderen

Spouwmuur bevat oud isolatiemateriaal

Het jaar waarin uw woning in Hengelo gebouwd is, zegt vaak al veel over de wijze waarop deze geïsoleerd is. Bij woningen met een bouwjaar tussen 1920 en 1992 is er soms alleen sprake van een spouwmuur, en in andere gevallen is deze wel geïsoleerd. Als er wel al sprake is van de aanwezigheid van een isolatielaag, dan is de kans groot dat hiervoor een oud soort isolerend product is gebruikt. De oude isolatiematerialen beschikken over een lagere isolatiewaarde, en verzakken relatief snel. Verzakte isolatieproducten verminderen de isolerende waarde, en vergroten daarbij het risico op het ontstaan van een koudebrug wat veel nadelige gevolgen heeft. Het is daarom verstandig om oud isolatiemateriaal spoedig te laten verwijderen. Dit gebeurt op eenzelfde manier als bij overige vormen van spouwmuurvervuiling: Met de hand. Zo weet men zeker dat er geen resten overblijven en een nieuwe spouwmuurisolatie een optimaal effect oplevert.

ventilatie bij spouwisolatie

Belang van ventilatie

Het laag houden van de luchtvochtigheid in huis is van groot belang. Een lage luchtvochtigheid leidt tot een verbetering van het wooncomfort, onder meer door een kleinere kans op ongedierte, gezondheidsproblemen en vochtproblemen als schimmel en houtrot. Het verlagen van de luchtvochtigheid doet u door een goede ventilatie. In de meeste woonruimtes is ventileren zeer gemakkelijk door het openen van een raam of ventilatieroosters. Is er geen uitgang naar buiten? Overweeg dan om een intern ventilatiesysteem te installeren. Zeker voor douches, washokken en keukens is dit aan te raden. Een speciale ruimte die op dit gebied aandacht vraagt is de kruipruimte. Als de kruipruimte niet goed geventileerd wordt, dan bestaat de kans voor het ophopen van schadelijke gassen zoals het radongas. De meeste kruipruimtes worden via de spouw geventileerd. Op het moment dat u deze isoleert blokkeert u het ventilatiekanaal. Het is daarom van belang om te kijken naar alternatieve ventilatiemogelijkheden, zoals ventilatieroosters onder in de buitenmuur of een kunstmatig ventilatiekanaal via de woning.

Isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie

Overweegt u om de spouwmuren te laten isoleren, maar hebt u nog geen idee voor welk materiaal u moet kiezen? Er bestaan verschillende isolatiematerialen voor de isolatie van de spouw, waarvan glaswol, PUR en isolatiekorrels de meest populaire opties vormen. Het voordeel van glaswol ten opzichte van de andere twee producten is dat het goedkoper is, de vloeibare PUR zorgt over het algemeen voor de hoogste isolatiewaarde. Het nadeel van glaswol is dat het niet bij elke spouw toepasbaar is – er is een minimale spouwbreedte nodig en er is een groter boorgat voor vereist. Voor isolatiekorrels geldt dat deze geen optimale kierdichting bieden. In onderstaand overzicht vindt u uitgebreidere informatie over de isolatiematerialen, inclusief de gemiddelde prijzen. Zo kunt u een geïnformeerde keuze maken voor de isolering van uw spouwmuren. Er zijn verschillende methoden om te zorgen voor vochtbestrijding binnenshuis. Voor spouwmuurisolatie zijn de meest gebruikte methodes: wol, pur, en parels. Hieronder zal per materiaal even kort worden aangestipt wat de specifieke toepassingen zijn.

PUR

PUR: polyurethaan (pur) wordt van oudsher gebruikt als isolatiemateriaal voor de spouwmuur. Ondanks de negatieve nieuwsberichten van een jaar geleden, blijkt pur geen negatieve gezondheidsgevolgen te hebben, en blijft het ideaal als materiaal voor na-isolatie. Voor spouwmuurisolaties gebruiken de experts PUR schuim, ook wel gespoten polyurethaan genoemd. Deze schuim spuit men door zeer kleine gaatjes in de voegen, waarna het materiaal verder uitloopt om alle hoeken en kieren te dichten. De PUR zet uit, wat betekent dat het een optimale isolatieprestatie levert. Het is bovendien bij zeer kleine spouwmuren (vanaf 3cm) toepasbaar. De isolatiewaarde van polyurethaan schuim valt op de 0.023 W/m.K, waar glaswol en isolatiekorrels rond de 0.034 W/m.K. liggen. Het nadeel van PUR is dat het niet te recyclen is, en daarbij tot geuroverlast zou kunnen leiden. De prijzen liggen bovenden vrij hoog: voor een klein appartement moet u rekening houden met kosten van circa €20,- per vierkante meter. Dit bedrag daalt naar gelang het pand groter wordt: voor vrijstaande woningen geldt een gemiddelde prijs van €17,50 per m2. Deze prijs daling komt doordat men altijd een basisbedrag rekent voor de klus, hoe groter het oppervlak is, hoe lager de relatieve prijs.

pur isolatie

Wol

Wol: Eén van de duurzaamste producten voor het isoleren van een pand, is schapenwol. Schapenwol werkt namelijk niet alleen als vochtbestrijding, het heeft tevens een brandwerende en geur-neutraliserende werking. Hoewel schapenwol zeer populair is voor een dakisolatie of gevelisolatie, is het voor spouwmuurisolaties lastiger toepasbaar en vrij duur. Wilt u zeker gebruik maken van schapenwol? Vraag dan een lokaal isolatiebedrijf om advies. Naast schapenwol is het daarnaast ook mogelijk om te kiezen voor steenwol of glaswol voor de spouwisolatie. Glaswol maakt men van gerecycled glas, waardoor het een zeer duurzame oplossing is. Het is daarbij ook erg goedkoop: voor zowel kleinere als grotere woningen betaalt u ongeveer €10,- per vierkante meter. Let bij de aanschaf van de glaswolvlokken wel op de kwaliteitslabels: dit verschilt nogal eens. Op internet is wel een overzicht van de diverse merken en bijbehorende kwaliteit te vinden. Steenwol – soms rotswol genoemd – is een isolerend product dat naast de standaard warmte-isolatie een zeer goede geluidsisolatie biedt. Dit komt door de naadloze aansluiting van het materiaal. De prijzen voor steenwol liggen iets hoger dan voor glaswol: voor kleinere woningen betaalt u zo’n 14,50 per m2, voor grotere panden ligt dit bedrag op €11,-. Bij deze prijzen hebben we nog geen eventuele extra kosten zoals leveringkosten of schoonmaakkosten meegerekend. In totaal zal de prijs voor de isolatietechniek dan ook iets hoger liggen.

glaswol isolatiemateriaal

Parels

Parels: isolatieparels worden naar verhouding minder vaak gebruikt, maar hebben een hoge zonwerende werking. Deze isolatiekorrels worden van aardolie (graniet) gemaakt, wat betekent dat het een volledig natuurlijk product is. Doordat de parels met lijm worden vermengd, is er bovendien geen gevaar voor verzakking van het materiaal in de spouwmuur. Bij de meeste vakmannen en specialisten in Hengelo krijgt u de keus tussen witte en zwarte isolatiekorrels. Kies als het financieel mogelijk is altijd voor de zwarte parels. Deze bieden de beste thermische isolatiewaarde. De prijzen voor het aanschaffen van isolatiekorrels vallen rond de €15,-. Hoe groter uw woonoppervlak, hoe hoger de uiteindelijke prijs is. Deze prijs per vierkante meter wordt door sommige experts hoger of lager aangegeven in de offerte. Let dan even op de eventuele bijkomende kosten, en de kosten die men al in het prijsoverzicht heeft berekend. De totaalprijs voor het gebruik van isolatiekorrels ligt – afhankelijk van de afmetingen van uw pand tussen de €310,- (appartement) en €1610,- (vrijstaand pand).

eps isolatiekorrels Hengelo

Isolerende waarde van het isolatiemateriaal

De precieze verhoging van de isolatiewaarde van uw pand in Hengelo is afhankelijk van het isolatiemateriaal waar u voor kiest. De isolatiewaarde van het materiaal wordt in vaktermen de warmteweerstand genoemd, en wordt aangeduid met de R-waarde. Op het moment dat u onderzoek doet naar de diverse mogelijkheden en bijbehorende isolatiewaarden zult u echter meerdere isolatiewaarden tegenkomen. De professionals uit ons netwerk hebben deze voor u op een rijtje gezet, om u zo een beter overzicht te geven. De isolatiewaarde waarop u het beste kunt letten is de RC-waarde. Deze geeft de totale warmteweerstand van een woononderdeel aan. De Rc-waarde van een ongeïsoleerde spouwmuur is ongeveer 0.38, met spouwmuurisolatie valt deze waarde rond de 1.7. Om deze optimale isolatiewaarde te bereiken is er per materiaal een andere hoeveelheid nodig. Beschikt uw woonhuis enkel over een zeer smalle spouw? Vraag dan na of de spouwisolatie voldoende bijdraagt aan het verbeteren van de isolatiewaarde, of dat een alternatieve vorm van woningisolatie een betere oplossing is.

 • De U-waarde: is de warmtedoorgangscoëfficiënt. Hiermee berekent men hoeveel warmte er per tijdseenheid, per oppervlakte eenheid en per eenheid temperatuurverschil verloren gaat, van de ene kant naar de andere kant van een wand. De U-waardering (soms K-waarde genoemd) is te berekenen door 1 door de R-waarde te delen. De formule voor U is W/m2K.
 • De Lambda-waarde: dit is de warmtegeleidingscoëfficiënt. Het is vergelijkbaar met de U, al berekent u hier alleen hoeveel warmte er wegtrekt door een bepaald oppervlak. De Lambda-waardering vormt de basis voor verschillende berekeningen, waaronder de mate van subsidie die men ontvangt. De lambda drukt men uit als W/mK, en moet zo laag mogelijk liggen voor de beperking van het warmteverlies.
 • De R-waarde: staat voor de warmteweerstand van een materiaallaag. Zowel vloeren als muren, beglazing en isolatie hebben allen een eigen R-waardering. U berekent de R door de dikte van het materiaal (in meters) te delen door de lambda waardering. Hoe hoger dit getal ligt, hoe meer weerstand de warmtedoorgang krijgt.
 • De Rc-waarde: vormt de gecombineerde R-waarden van een bepaald woononderdeel. Een gevel bestaat uit zowel een binnen- als buitenmuur, enkele ramen, een gevelbekleding en – eventueel- een isolatielaag.

Tips bij spouwmuurisolatie

Wij begrijpen dat u vele vragen heeft over de beste vorm van isolering, de exacte methode voor na-isolatie en het te kiezen isoleringsmateriaal. Om op een aantal vragen alvast antwoord te geven, hebben wij enkele veel gegeven tips op een rijtje gezet. Hopelijk worden hiermee ook uw vragen beantwoord. Hebt u na het lezen van de tips toch meer informatie nodig? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een isolatiebedrijf uit ons netwerk.

 • Vergelijk altijd de prijzen bij diverse aanbieders. Gemiddeld komen de kosten voor een spouwisolatie van een tussenwoning op €800,- tot €1450,- uit, voor een hoekwoning op €1500,- tot €1850,- en een vrijstaande woning op €2200,- tot €2550,- (mede afhankelijk van het oppervlak). Door via ons netwerk offertes te vergelijken bespaart u tot wel 30% op de investeringskosten.
 • Op dit moment is er een BTW verlaging binnen de bouwsector van kracht. Dit betekent concreet dat u over de arbeidskosten geen 21 maar slechts 6% BTW betaalt. Het is dus zeer voordelig om voor die tijd de vochtbestrijding binnen uw woning te optimaliseren.
 • In een aantal gevallen is het bovendien mogelijk een gemeentelijke subsidie aan te vragen voor een spouwmuurisolatie. De mogelijkheden hiervoor verschillen per gemeente. Vraag dit dus na bij uw gemeenteloket, of een isolatie expert uit Hengelo.
 • Wilt u naast een goede warmte-isolatie tevens profiteren van een hoge geluidsisolatie? Kies dan voor steenwol als isolatiemateriaal. Voor een hoge mate van vochtbestrijding is wol (met name glaswol) een goede keuze. PUR heeft als groot voordele dat hierdoor de muren blijven ademen.
 • Bijna net zo belangrijk als een goede isolering is het ventileren van uw woning. Een hoge luchtvochtigheid leidt tot een vertraging in de verwarming van lucht. Plaats eventueel een relatieve vochtigheidsmeter binnenshuis om dit bij te houden.
vochtbestrijding door spouwmuurisolatie Hengelo

Zelf spouwmuur isoleren?

Regelmatig krijgen wij van onze klanten uit Hengelo de vraag of het mogelijk is om zelf de spouwmuur te isoleren. Hierover kunnen wij kort zijn: dit is technisch gezien geen optie. Dit komt doordat een spouwmuurisolatie meer is dan simpel weg het boren van gaten en het vullen van deze gaten met isolatiemateriaal. Er moet bijvoorbeeld voor worden gezorgd dat het isolatiemateriaal over de hele breedte gelijkmatig verdeeld is, en dat er geen niet geïsoleerde plekken ontstaan. Wanneer u eigenhandig de spouwmuur isoleert, dan loopt u het risico dat het materiaal zich ophoopt of elkaar niet overlapt.

vergunning spouwmuurisolatie 2017 en 2018

Vergunning nodig?

Omdat vaak een bouwvergunning nodig is voor het wijzigen van zaken aan de gevel, vragen klanten uit Hengelo ons regelmatig of voor het isoleren van spouwmuren eveneens een vergunning nodig is. Het antwoord hierop is een eenvoudig: nee. Met de isolatie brengt u geen wijzingen aan het straatbeeld aan, waardoor een vergunning niet vereist is. Voor het isoleren van de buitengevel is dit wel een vereiste. Zoals gezegd is de eventuele aanwezigheid van een vleermuiskolonie wel een punt van aandacht. In het geval dat die in de spouwruimte zitten is een ontheffingsvergunning vereist.

Subsidie 2017/2018

Vanuit de overheid bestaat veel aandacht voor isolatie en duurzaamheid. Om de mensen die isolatie aanbrengen tegemoet te komen is daarom een BTW korting voor arbeidsuren ingesteld. Dit betekent dat een isolatiespecialist uit Hengelo maar 6 procent BTW over de gemaakte uren mag rekenen. Aangezien de arbeidskosten zoals aangegeven het grootse percentage van de totale klusprijs vormen is deze verlaging zeer positief. Een volgende subsidiemogelijkheid voor woningeigenaren is de subsidie die de landelijke overheid geeft voor het toepassen van twee of meer energiezuinige maatregelen. Dit betekent dat u naast de spouwisolatie nog een vorm van woningisolatie moet toepassen, of zonnepanelen of een warmtepomp dient te installeren. Voor het ontvangen van deze subsidie geldt de voorwaarde dat u lid van een VVE bent, de subsidie voor woning-eigenaren van panden is namelijk al opgebruikt. Eigenaren van huurwoningen kunnen tot eind 2017 profiteren van een speciale subsidie voor het energiezuiniger maken van huurwoningen. De voorwaarden die hiervoor gelden vindt u online. Verdere subsidies zijn soms een optie via de provinciale of gemeentelijke overheid. Hierover kunt u het beste contact opnemen met het gemeenteloket. De medewerkers van de gemeente hebben meestal gedetailleerde informatie beschikbaar over de subsidies die aansluiten bij uw isolatieklus. Bezoek energiesubsidiewijzer voor de actuele subsidiemogelijkheden.

De drie grootste misverstanden over spouwmuurisolatie

De isolatie van spouwmuren is een klus waarover nog heel wat misverstanden bestaan. De experts uit ons netwerk in Hengelo hebben daarom de drie grootste misverstanden over een spouwmuurisolatie voor u op een rijtje gezet, om deze te ontkrachten en u van feitelijke informatie te voorzien. Hebt u na het lezen van deze informatie toch nog vragen of twijfels? Stel u dan met ons in verbinding via de offertepagina. Wij helpen u met alle plezier verder. De grootste misverstanden zijn:

 • 1: Spouwmuurisolatie zorgt voor vochtproblemen.
  Veel mensen denken dat droge lucht in de spouw vereist is voor het voorkomen van vochtdoorslag. Dit is incorrect. Bij een professionele isolatie sluiten de isolatiekorrels of vlokken de ruimte volledig af, waardoor doorslaand regenwater geen kans meer maakt. Ventilatie van de spouwruimte is evenmin noodzakelijk voor het drogen van het metselwerk, wel dient u te letten op het ventilatiekanaal voor de kruipruimte. Vochtproblemen ontstaan wel bij een combinatie van vochtgevoelig metselwerk en een luchtdichte isolatielaag, zoals bij geglazuurde bakstenen.
kosten spouwmuurisolatie Hengelo
 • 2: Een geïsoleerde spouwmuur kun je niet verder isoleren.
  Dankzij de na-isolatie van de spouwmuur verbetert u de isolatiewaarde van de gevel. Deze isolatiewaarde is echter verre van volledig. Door het toevoegen van andere vormen van woningisolatie verbetert u deze alleen nog verder. Zo blijft het een optie om tegen de binnen- of buitenkant van de gevel een extra isolatielaag aan te brengen, zelfs na een spouwmuurisolatie. Vraag wel altijd na of dit u een goed rendement oplevert, of dat het uiteindelijke verschil in isolatiewaarden niet zo groot is.
 • 3: Spouwmuurisolatie is erg duur.
  Omdat de isolatie van gevels hoge kosten met zich meebrengt, denkt menig klant dat ook een spouwisolatie hoge kosten kent. Niets is minder het geval, de isolatie van spouwmuren is juist de goedkoopste vorm van woningisolatie. Voor €10,- tot €30,- per vierkante meter profiteert u al van een verbeterd wooncomfort én een lagere energierekening.

Spouwmuurisolatie in 1 dag

Dankzij nieuwe technieken op het vlak van vochtbestrijding, is het mogelijk om de spouwisolatie binnen één dag uit te voeren. Een professional uit Hengelo zal hiervoor eerst controleren of u een spouwmuur heeft. Dit gebeurt door een klein gaatje in de muur te boren. Is de spouw aanwezig, dan zal volgens een specifiek boorpatroon, diverse kleine boorgaatjes in de voegen worden aangebracht. Door deze gaten blaast men de parels of PUR. Als dit gebeurd is, dan zal men de voegen weer dichten in dezelfde kleur. U zult naderhand niets van de bewerking terugvinden. Doordat de klus binnen een dag kan worden uitgevoerd, zijn de kosten voor het uitvoeren van de spouwisolatie relatief laag.

Ons werkgebied

Besparen door offertes te vergelijken

Door het aanbrengen van isolatiemateriaal in uw spouwmuur, kunt u de stookkosten met tot wel 25 procent verminderen. Heeft u nog geen vorm van spouwisolatie, of wilt u weten of uw spouwisolatie aan de huidige kwaliteitseisen voldoet? Neem dan contact op met ons netwerk. Wij brengen u via het contactformulier graag in contact met één of meerdere isolatiebedrijven uit de omgeving van Hengelo. Dankzij ons brede netwerk, kunnen wij u vaak verschillende vrijblijvende offertes leveren. Dit betekent dat u altijd zelf bedrijven kunt vergelijken op basis van kwaliteit en geboden diensten. Voor welk bedrijf uit Hengelo u ook kiest om de isolatie van uw spouwmuur te verhogen, wij garanderen dat deze vorm van vochtbestrijding op een deskundige wijze en met materiaal van hoge kwaliteit gebeurt!

Offertes aanvragen

Geen spouwmuur? Wat nu?

Zoals gezegd bestaan er naast spouwmuurisolaties nog verschillende andere vormen van woningisolatie. Als een spouwmuurisolatie vanwege omstandigheden geen optie is, denk dan aan alternatieven als een dakisolatie, vloerisolatie of bodemisolatie. De isolatievorm die het meest lijkt op de spouwisolatie is de gevelisolatie. Een gevelisolatie bestaat in twee varianten: een buiten- of binnenisolatie.

 • Een buitenisolatie; bij deze variant isoleren de vakmannen de buitenkant van de gevel. Tegen de bestaande gevelmuur plaatsen zij een isolatielaag, die ze vervolgens afwerken door een volledig nieuwe gevel te bouwen. Hierdoor verbetert u de isolatiewaarde aanzienlijk, evenals het aanzicht van uw pand in Hengelo.
 • Een binnenisolatie: is een buitenisolatie geen mogelijkheid, overweeg dan de toepassing van een binnenisolatie. Hierbij plaatst men de isolatielaag tegen de bestaande binnenmuur, om hierna een voorzetwand tegenaan te zetten.
De kosten voor zowel een buiten- als binnenisolatie liggen relatief hoog: ze beginnen bij ongeveer €10.000,-. Op de lange termijn verdient u dit echter dubbel en dwars terug dankzij de hoge besparing op de stookkosten.

Gevelisolatie in Hengelo

Gevelisolatie

Naast de spouwisolatie zoals hierboven beschreven, is het ook mogelijk om te kiezen voor andere vormen van gevelisolatie. Denk hierbij aan het aanbrengen van extra materiaal aan de buiten- of binnenzijde van de spouwmuur. Deze methoden zijn minder geschikt als na-isolatie.

Dakisolatie Hengelo

Dakisolatie

Dakisolatie is een goede manier om de isolatiewaarde van uw woning te verhogen. Dankzij de relatief eenvoudige plaatsings methode is het goed mogelijk om zelf te zorgen voor een goed geïsoleerd dak. Zorg er dan wel voor dat u ook vochtwerend materiaal aanbrengt.

Vloerisolatie Hengelo

Vloerisolatie

Naast spouwmuurisolatie is vloerisolatie een ideale vorm van vochtbestrijding. Door het aanbrengen van bijvoorbeeld thermokussens, kunt u de schommelingen in de vochtige lucht binnenshuis tot een minimum beperken. Dit verminderd uw stookkosten.

Kruipruimte isoleren Hengelo

Kruipruimte

In veel woningen vormt de kruipruimte de koudste ruimte van het huis. Dit betekent dat vanuit de kruipruimte dan ook de meest kou en vocht omhoog komt. Om dit te voorkomen, dient u dan ook te zorgen voor een goed geïsoleerde kruipruimte. U bespaart zo ook in energie.