gevel isolatie

Gevelisolatie

Uw gevel een nieuw uiterlijk geven, besparen op de energiekosten én een warmer huis creëren? Dat kan met gevelisolatie. Buitengevelisolatie wordt toegepast als het isoleren van de spouw geen optie is of als de gevel in slechte staat is. Een veelgebruikt materiaal voor isolatie van de buitengevel is isolatieplaten.

Maar wat kost gevelisolatie dan?

Bent u benieuwd naar de kosten van gevelisolatie of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Schakel dan een isolatiespecialist in door offertes via het offerteformulier aan te vragen. U komt dan in contact met meerdere bedrijven die u willen helpen bij deze klus.

Welke vormen van gevelisolatie zijn er?

Wat is gevelisolatie? Er zijn verschillende vormen van gevelisolatie mogelijk. Dit zijn isolatie aan de buitenzijde van de gevel, isoleren van de binnenzijde van de gevel of spouwmuurisolatie. De meest gekozen variant is het isoleren van de spouwmuur. Dit komt omdat deze vorm relatief gezien het goedkoopst is en u er het meeste rendement uit haalt. Als uw woning geen spouw heeft, wordt vaak gekozen voor buitengevelisolatie. In dit geval worden er isolatieplaten bevestigd aan de buitengevel, waarna de gevel afgewerkt wordt met gevelbekleding. Hier heeft u vaak wel een vergunning voor nodig, omdat dit het uiterlijk van de gevel aanpast. Krijgt u geen vergunning, dan is binnenmuur isolatie een optie.

gevelisolatie kosten

Gratis offertes vergelijken

Kosten gevelisolatie buitenzijde

Uw gevel laten isoleren aan de buitenzijde is een kostbare vorm van isolatie De prijzen voor gevelisolatie van een gemiddelde eengezinswoning liggen rond de €12.000,-. Een behoorlijke investering dus. De prijs wordt door verschillende factoren beïnvloed, denk bijvoorbeeld aan de oppervlakte van de te isoleren muur, maar ook de materiaalsoort en de arbeidskosten spelen een rol. Voor buitengevelisolatie betaalt u een gemiddelde prijs per m² van €115,- tot €135,-. Neem een kijkje in onderstaande tabel voor meer gemiddelde prijzen.

Prijstabel: Gevelisolatie buitenzijde kosten

Woningtype Oppervlakte Gem. prijs buitenmuur* Gem. prijs per m²
Appartement 25 m² €3.100,- tot €3.550,- €125,- tot €140,-
Rijtjeshuis 65 m² €8.100,- tot €9.050,- €125,- tot €140,-
Hoekwoning 65 m² €9.100,- tot €10.050,- €140,- tot €155,-
2 onder 1 kap 105 m² €12.100,- tot €14.050,- €115,- tot €135,-
Vrijstaande woning 150 m² €18.100,- tot €22.050,- €120,- tot €150,-

* Let op dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen vrijblijvende offertes aan.

Voordelen isolatie via buitenzijde

Buitengevelisolatie is een duurzame vorm van isoleren, waar diverse interessante voordelen aan vast zitten. Zo zorgt isolatie van de buitengevel ervoor dat warmte niet naar buiten verdwijnt, maar in huis blijft. Hierdoor ontstaat er een aangenaam leefklimaat. Dit zorgt ervoor dat u minder hoeft te stoken, wat weer is terug te zien op de energierekening. In de zomer beschermd gevelisolatie tegen de hitte en in de winter beschermt het tegen kou. Zo krijgen vochtproblemen geen schijn van kans. Tot slot zorgt buitengevelisolatie ook nog eens voor een waardestijging van uw woning, omdat het energielabel beter wordt.

Vergunning nodig voor buitengevelisolatie?

Gevelisolatie aan de buitenzijde is een goede investering. Echter verandert het uiterlijk van uw woning wel. Dit komt omdat de isolatie bij de gevel afgewerkt wordt met gevelbekleding in de vorm van stucwerk of steenstrips. Daarom heeft u hier een vergunning voor nodig van de gemeente. In sommige gevallen is buitengevelisolatie niet toegestaan. Vaak is dit zo bij monumentale panden, beschermde stadsgezichten of rijtjeshuizen. Ga naar de website van het omgevingsloket om een vergunning aan te vragen.

Wat zijn de voordelen van buitengevelisolatie?

Kosten en gevelisolatie binnenzijde

De gemiddelde prijs voor gevelisolatie van de gevel ligt tussen de €90,- en €115,- per m². Gevelisolatie aan de binnenkant is dikker dan isolatie van de spouw. Dit komt omdat gevelisolatie dikker is. De kosten van gevelisolatie aan de binnenzijde liggen dan ook hoger. Heeft u een rijtjeshuis dan betaalt u gemiddeld €6.500,- voor isolatie aan de binnenkant van de gevel. Woont u in een appartement, dan denkt u aan een vanafprijs van €2.300-. Bekijk onderstaande tabel voor meer gemiddelde prijzen.

Prijstabel: Gevelisolatie binnenzijde kosten

Woningtype Oppervlakte Gem. prijs binnenmuur* Gem. prijs per m²
Appartement 25 m² €2.300,- tot €2.750,- €90,- tot €110,-
Rijtjeshuis 65 m² €6.100,- tot €7.050,- €95,- tot €110,-
Hoekwoning 65 m² €6.600,- tot €7.550,- €100,- tot €115,-
2 onder 1 kap 105 m² €9.100,- tot €11.050,- €85,- tot €105,-
Vrijstaande woning 150 m² €15.100,- tot €16.050,- €100,- tot €110,-

* Let op dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen vrijblijvende offertes aan.

Voordelen isolatie via binnenzijde

In veel gevallen wordt gevelisolatie via de binnenzijde toegepast wanneer andere vormen van isolatie niet mogelijk zijn. Veel oude woningen beschikken over weinig of geen isolatie, waardoor er veel warmte verloren gaat. Het isoleren van de binnenkant neemt dus wel degelijk een aantal voordelen met zich mee. Het zorgt onder andere voor een lagere energierekening, omdat de gemiddelde temperatuur hoger ligt. Daarnaast heeft u minder last van vochtproblemen en kou, wat zorgt voor een hoger wooncomfort. Bovendien wordt de binnenmuur netjes afgewerkt en wordt uw huis meer waard.

Wat is het verschil met isoleren van de spouwmuur?

Bij het isoleren van de spouwmuur wordt de spouw geïsoleerd en bij het isoleren van de binnenzijde van de gevel, wordt binnenin uw huis isolatiemateriaal tegen de muren geplaatst. De eerste genoemde vorm is dus ook een vorm van gevelisolatie en is vaak voordeliger, omdat het een korte terugverdientijd heeft van gemiddeld 4 jaar.

gevel isoleren

Vormen van isolatie

Er zijn verschillende materiaalsoorten geschikt voor de gevel. Welke vorm u kiest, hangt af van uw budget en wensen. U kiest bijvoorbeeld voor isolatieplaten, stucwerk of steenstrips. Het is ook een optie om gevelbekleding van metaal of hout te nemen.

gevelisolatie isolatieplaten

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn zowel geschikt voor isolatie aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van de muur. Verschillende materialen zijn hier geschikt voor. Voordeel van isolatieplaten is dat het verkrijgbaar is in diverse materialen en formaten en dat het eenvoudig te plaatsen is. De geschikte materiaalsoorten voor isolatie van de gevel zijn XPS-platen, PUR-platen of PIR-platen. Een specialist brengt hechtmortel aan op de muur, waarna de isolatieplaten tegen de muur geplaatst worden met pluggen.

Stucwerk/crepi

Een van de vele mogelijkheden is om de buitengevel te isoleren met isolatieplaten en af te werken met stucwerk of crepi. Het is een relatief goedkope vorm van isolatie, is licht van gewicht en uw woonhuis ziet er weer als nieuw uit. Daarbij zorgt deze combinatie ervoor dat de onderliggende constructie tegen vocht en vriesweer is beschermd.

Hoe wordt dit aangebracht dan?

Eerst worden isolatieplaten tegen de gevel gezet, waarna er uitvlakkingsmortel met glasvezelbewaking geplaatst wordt. Deze zorgen voor versterking. Vervolgens is het aanbrengen van het voorstrijkproduct aan de beurt. Tot slot komt de sierpleister, of het stucwerk, op de muur.

Buiten gevelisolatiesystemen

Gevelisolatie is een samengesteld gevelsysteem en bestaat uit hoogwaardige isolatie, een mortellaag en een decoratieve eindafwerking. Gevelisolatiesystemen zijn van uitstekende kwaliteit en brengen veel voordelen met zich mee.

Ze zorgen voor vermindering van het energieverbruik en verhogen het thermisch comfort. Zo is het in de zomer relatief koeler en in de winter relatief warmer. Gemiddeld heeft u een gevelisolatiesysteem binnen 10 tot 15 jaar terugverdiend. Mogelijk heeft u ook recht op een subsidie. Vraag dit na bij uw gemeente.

Steenstrips

Het grote voordeel van steenstrips, is dat de woning volledig ingepakt wordt in een isolatieschil. Hierdoor zijn de isolatie en luchtdichtheid dus belangrijk. Op deze manier worden koudebruggen voorkomen. Steenstrips veranderen het huidige karakter van de gevel niet, want ze worden gezaagd van echte bakstenen. Het aanbrengen gebeurt door middel van verlijming en de steenstrips kunnen zowel zonder als met voegen geplaatst worden. Deze vorm van isolatie voorkomt dat u ruimte kwijtraakt. De snelste manier is om het rechtstreeks op de gevel te plaatsen.

Gevelbekleding van hout

Bij gevelbekleding van hout heeft u keuze uit thermowood of tropisch hardhout. Deze houten platen worden met een lattenstructuur op de isolatie bevestigd. Dit kan zowel horizontaal als verticaal. Houten gevelbekleding geeft uw woning een warme en authentieke uitstraling. Het hout is vaak onbehandeld, zodat het in de loop van de jaren vergrijsd. Bent u het hout zat? Dan is het gemakkelijk om het eigenhandig een ander kleurtje te geven, zodat de gevel van aanzicht verandert.

Gevelisolatie via de binnenzijde of de buitenzijde?

Via het offerteformulier vraagt u vrijblijvend meerdere offertes aan!

Gratis offertes aanvragen

Gevelbekleding van metaal

Naast steenstrips, stucwerk of houten gevelbekleding is het ook mogelijk om uw woonhuis een modern en industrieel uiterlijk te geven met metalen gevelbekleding. U kiest bijvoorbeeld uit inox, aluminium of composiet. Dergelijke afwerkingsmaterialen komen vooral bij moderne woningen goed tot hun recht. De panelen worden aangesloten op elkaar en zorgen voor een speels effect. Net als bij houten gevelbekleding kunnen de panelen zowel horizontaal als verticaal op de gevel geplaatst worden.

Plaatsen van een nieuwe buitenmuur

Een andere, en zeer kostbare, optie is het plaatsen van een nieuwe buitenmuur. Er moet een volledig nieuwe gevel geplaatst worden, wat ontzettend veel tijd in beslag neemt. Is er een spouw aanwezig? Dan worden de oude gevelstenen verwijderd, wordt de fundering verbreed en is er plaats om de buitengevelisolatie aan te brengen. Een nieuwe buitenmuur plaatsen wordt vaak alleen gedaan bij grondige renovaties.

Hoe gaat de vakman te werk?

Hoe gaat een vakman te werk met het isoleren van de buitengevel?

Er wordt isolatie aangebracht tegen de huidige gevel. Vervolgens wordt hier overheen nieuwe gevelbekleding geplaatst, in de vorm van stucwerk, steenstrips of andere soorten. Het isoleren van de buitenzijde is wel behoorlijk arbeidsintensief met hoge materiaalkosten.

De gevel aan de binnenzijde isoleren is ook een optie. Dit gebeurt met het plaatsen van voorzetwanden tegen de binnenmuur. De ruimte hiertussen wordt gevuld met isolatiemateriaal.
Binnenmuurisolatie is een stuk goedkoper dan buitenisolatie. Het is wel belangrijk om erop te letten dat de isolatie goed aangebracht wordt en dat er een dampscherm tussenkomt, zodat er geen vochtproblemen ontstaan.

Tips voor het isoleren van uw gevel

Overweegt u om gevelisolatie aan te brengen door een isolatiespecialist? Dan is het verstandig om met een aantal punten rekening te houden. Vraag bijvoorbeeld vrijblijvend om advies. Om u op weg te helpen, hebben we enkele punten op een rijtje gezet.

  • Kijk goed of u misschien al gevelisolatie heeft. Weet u dit niet zeker? Laat een isolatiebedrijf dan uw gevel controleren.
  • Vraag bij het inwinnen van advies over gevelisolatie ook naar de mogelijkheden voor de isolatie van de rest van uw woning. In sommige gevallen kunnen er vochtproblemen ontstaan als u alleen uw gevel laat isoleren, het samenvoegen van deze twee klussen kan ook een voordeel in de prijzen opleveren.
  • Verdiep u in de regelgeving bij u in de buurt. Mag u het aanzicht van uw woning niet veranderen? Dan is gevelisolatie aan de buitenzijde geen optie.
gevel isoleren buitenzijde

Is er subsidie mogelijk?

Het is mogelijk om gebruik te maken van een landelijke subsidie. Deze isolatiesubsidie heet de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). U moet minstens twee energiebesparende maatregelen nemen om gebruik te kunnen maken van de subsidieregeling. Ga naar rijksoverheid.nl voor meer informatie over deze regeling.

Naast landelijke subsidies zijn er in bepaalde gemeentes ook subsidies beschikbaar voor isolatiewerken. Of dit in uw gemeente geldt en hoeveel dit eventuele bedrag is, kunt u het beste navragen bij uw eigen gemeente. Raadpleeg de energiesubsidiewijzer voor meer informatie.

gevelisolatie aanbrengen

Vrijblijvend offertes aanvragen

Gevelisolatie laten aanbrengen in uw woning omdat u wilt besparen op de energierekening? Of wilt u gewoon een comfortabeler huis en tegelijkertijd het milieu sparen? Dan zijn gevelisolatiesystemen wat u zoekt.

Wilt u meer weten over de prijzen, de dikte van het isolatiemateriaal en de terugverdientijd?

Vraag dan vrijblijvend diverse offertes aan via het offerteformulier. U ontvangt dan van maximaal 5 bedrijven een offerte op maat. Vergelijk deze onderling op aanbod en prijs en maak een keuze. Zo vindt u niet alleen een vakman uit uw buurt, maar bespaart u ook nog eens op de kosten!