dakisolatie

Dakisolatie

Of u nu een plat dak of een schuin dak heeft, dakisolatie is niet onbelangrijk voor uw huis. Het is dus ook niet gek dat de EU regelgeving en normen heeft gemaakt voor de nieuwbouw en renovatie van huizen. Maar stel, u woont in een iets ouder huis. Heeft dan geen zin om uw dak (beter) te isoleren? Natuurlijk wel. Het isoleren van uw dak brengt een heel aantal voordelen met zich mee. Zowel voor u als het milieu!

Waarom uw dak isoleren?

Zoals hiervoor gemeld heeft het isoleren van uw dak zeker voordelen. Een bekende natuurkundige wet is dat warme lucht opstijgt. Naar het dak dus. Daarom is het dak de plaats waar, als het niet geïsoleerd is, de meeste warmte het huis ontsnapt. Als uw dak dus geen goede dakisolatie heeft stookt u voor de vogeltjes die er buiten van genieten. Met goede dakisolatie bespaart u dus een hoop geld aan stookkosten. Volgens Milieu Centraal (een onafhankelijke organisatie) is het rendement van dakisolatie te vergelijken met een rente van 9 procent op een spaarrekening! Naast de financiële voordelen die het voor u met zich meebrengt zijn er natuurlijk ook nog andere redenen voor het plaatsen van isolatie op uw dak. Zo spaart u het milieu als u goede dakisolatie heeft. Daarnaast is uw huis ook nog eens een stuk behaaglijker.

Vormen van isolatie

Er bestaan een heel aantal vormen van dakisolatie. Deze hebben allemaal eigen voordelen en nadelen. Deze verschillen ook per situatie. Het hangt er vanaf of u een plat dak of een schuin dak heeft welke dakisolatie het beste is. Bij een plat dak is de isolatie vrijwel altijd een klus voor een professioneel bedrijf. De prijzen verschillen ook van elkaar. We benoemen een viertal veelgenoemde isolatiemethoden voor het dak.

Hardschuimplaten zijn isolatieplaten die van verschillende materialen kunnen zijn. Vaak zijn dit kunststoffen zoals PUR, PIR en piepschuim. Deze platen hebben een goede isolatiewaarde en zijn, afhankelijk van het materiaal, brandwerend en laag vochtgevoelig. Het is het beste om deze platen aan de buitenkant van het dak aan te brengen voor het meest isolerende resultaat. Het beste moment hiervoor is wanneer u uw dak renoveert aangezien de pannen dan toch al van het dak af moeten. Dit geldt ook voor toepassingen bij een plat dak. De prijzen van hardschuimplaten liggen wel hoger dan voor de andere mogelijkheden.
Een andere veelgebruikte methode voor dakisolatie is Glaswol, deze minerale isolatie is erg veelzijdig. Meestal wordt het geleverd op rollen waardoor het makkelijk te vervoeren en te plaatsen is. Bij hellende daken is een dikte van 160mm voor zeker aan te raden voor een goede isolatie. Het gebruik van glaswol heeft een heel aantal voordelen. Zo is glaswol geluidswerend, brandwerend en met prijzen van ongeveer €5,- tot €6,- per m2 een goedkope optie. Deze vorm van dakisolatie is ook zeer goed zelf aan te leggen. Een nadeel van glaswol is de irritatie die opstaat bij het gebruiken van het materiaal. Je handen zullen ervan gaan jeuken, maar dan niet op de goede manier.
Steenwol is een materiaal dat in veel opzichten vergeleken kan worden met glaswol. Steenwol is ook een minerale isolatie dat wordt vervaardigd uit basalt of diabaas. Door de eigenschappen van deze stof veroudert steenwol vrijwel niet en is dus zeer duurzaam. Daarnaast is steenwol van alle reguliere isolatiematerialen de beste geluidsisolator. Daarnaast is het, net zoals glaswol, goed te verwerken. Deze dakisolatie werkt daarnaast ook brandvertragend. Steenwol heeft brandklasse A1 status. Door de basis van basalt is steenwol enorm vormvast. Na het leggen zal het dus niet krimpen of uitzetten. Hierdoor ontstaan er geen scheuren. De prijzen van steenwol verschillen van ongeveer €3,- tot €11,-, afhankelijk van de dikte die benodigd is.
Een vorm van dakisolatie die erg makkelijk werkbaar is. Voor de isolatie van het dak wordt vaak gebruik gemaakt van de aluminium variant. Deze heeft een gemetalliseerde laag waardoor het warmtestraling reflecteert. Aluminium noppenfolie is van alle materialen misschien wel het makkelijkst als u uw dakisolatie zelf aan wilt leggen. Het folie zorgt voor een dampdichte laag. Heeft u weinig ruimte om dakisolatie aan te leggen? Dan is noppenfolie de meest gebruiksvriendelijke oplossing voor het isoleren van uw dak. Daarnaast zijn de prijzen van aluminium noppenfolie met ongeveer 4,- per meter ook nog eens prima te betalen.
Offertes aanvragen

U ontvangt maximaal 5 vrijblijvende offertes

Soort isolatie (*)

Wat is het bouwjaar van uw woning? (*)
Waar wilt u de vloerisolatie laten aanbrengen? (*)
Betreft het een hellend, of plat dak? (*)

Omschrijving opdracht (*)


Plat dak

Plat dak isolerenHet plaatsen van dakisolatie bij een plat dak kan tricky zijn. Het beste is om de bovenkant van het dak te voorzien van dakisolatie en dit daarna te overdekken met een waterdicht materiaal. Een andere manier is het leggen van dakisolatie op een bestaand, ongeïsoleerd, plat dak. Dit mag natuurlijk niet wegwaaien, daarom wordt dit bedekt met grind of tegels. De eerstgenoemde optie werkt echter een stuk beter. Een andere optie is de binnenkant van het platte dak isoleren. Dit wordt echter door veel partijen afgeraden door de waarschijnlijkheid dat er veel vocht in de dakconstructie komt waardoor dit gaat rotten.

Terugverdientijd

Terugverdientijd dakisolatieDe gemiddelde terugverdientijd van het isoleren van een schuin dak ligt op 5 jaar. Dus stel, de kosten voor het isoleren van uw dak zijn €2000. Dat betekent dat u €400,- op jaarbasis kunt besparen. Na die 5 jaar verdient u er eigenlijk alleen nog maar op. Het is dus ook financieel zeer aantrekkelijk voor u om uw dak te isoleren. Er is dus geen reden om uw dak niet te voorzien van dakisolatie.

Schuin dak

schuin dak isolerenEen schuin dak is vaak een stuk makkelijker te isoleren dan een plat dak. Vooral het zelf aanleggen van dakisolatie is in het geval van een schuin dak een stuk eenvoudiger. De mogelijkheden bestaan voor het isoleren van het schuine dak, in het geval dat de zolder nog gebruikt wordt en verwarmd moet worden. Als de zolder niet actief gebruikt wordt en daarom niet verwarmd hoeft te worden kan er ook gekozen worden voor het isoleren van de vloer van de zolder. Dit spaart veel isolatiemateriaal uit, en dat merkt u weer in uw portomonee. Zelf aanleggen is hier ook goed mogelijk. Er bestaan verschillende materialen waarmee dit goed mogelijk is.

Diverse offertes aanvragen

dakisolatie offerteHeeft u vragen over hoe u zelf isolatie aan kunt leggen of wat voor u de beste manier van isolatie is? Wij helpen u graag met het vinden van een goede isolatiespecialist die u in de arm kunt nemen. Vul snel het contactformulier op deze pagina in om in contact te komen met meerdere vakmannen bij u in de buurt. U ontvangt maximaal 5 vrijblijvende reacties.