dakisolatie

Dakisolatie

Meer wooncomfort creëren en de stookkosten verlagen? Laat dan dakisolatie plaatsen, zodat de warmte beter in huis blijft hangen. Dakisolatie gebeurt op verschillende manieren, afhankelijk of u een plat of een schuin dak heeft. De meest gebruikelijke manieren zijn isolatie via de binnenzijde, buitenzijde of de zoldervloer isoleren. U leest hier meer over hoe dakisolatie in zijn werk gaat, wat de kosten zijn en welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot de materialen. Benieuwd naar de kosten voor dakisolatie?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt van verschillende bedrijven offertes.

Waarom uw dak isoleren?

Er zijn verschillende redenen te verzinnen waarom dakisolatie een goede keuze is. Warme lucht stijgt op, dus wanneer uw dak niet geïsoleerd is gaat deze warmte gemakkelijk verloren. Met dakisolatie voorkomt u dit en zorgt u voor een warmer huis en een aangenamer leefklimaat. Een andere reden kan zijn dat u van de zolder een leefruimte wilt maken. Door te isoleren wordt de ruimte warmer en is het fijner om in te slapen of werken.

De voordelen van onze werkwijze

 • Altijd een specialist uit uw eigen regio
 • Geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen
 • Vergelijken = besparen!

dakisolatie schuin dak

Gratis offertes vergelijken

Dakisolatie plat dak

Het isoleren van een plat dak gebeurt op 3 verschillende manieren. Dit zijn warm plat dak, koud plat dak en omgekeerd plat dak. Een warm plat dak is het aanbrengen van isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie. Bij een koud plat dak wordt het isolatiemateriaal aan de onderzijde van het dakbeschot geplaatst. Omgekeerd plat dak is een toepassing waarbij het isolatiemateriaal op de bestaande dakafdichting komt te liggen. Hierbij zorgt de bestaande dakbedekking voor waterkering. Alle 3 de manieren hebben voor- en nadelen. Echter is een koud plat dak niet aan te raden. U kiest deze methode alleen als een warm plat dak niet mogelijk is.

Aanbrengen van isolatie op een plat dak

Isoleren van een plat dak heeft een andere aanpak dan een schuin dak isoleren. Er zijn 3 methoden. De meest efficiënte methode is warm platdakisolatie. Hierbij gaat de isolatiespecialist aan de buitenzijde het materiaal leggen, zodat de constructiematerialen in de isolatieschil zitten. Na het plaatsen van de isolatie, wordt er een afdekkingslaag aangebracht. Vaak in de vorm van EPDM, dakleer of roofing. Deze methode is het beste, omdat de dakconstructie de warmte opslaat en geleidelijk afgeeft. Veelgebruikte materialen voor platdakisolatie zijn XPS- of PIR-platen.

Dakisolatie schuin dak

Zoals al bekend, gaat er veel warmte verloren door het dak, namelijk zo’n 25%. Net als bij een plat dak, zijn er bij een schuin dak ook verschillende isolatiemethodes. U kunt kiezen om via de binnenzijde of aan de buitenzijde te isoleren. Via de binnenzijde is eenvoudiger, goedkoper en minder arbeidsintensief. Isolatie via de buitenzijde heeft echter vaak de voorkeur omdat op die manier naden en kieren voorkomen worden en de kans op condensatie- en vochtproblemen aanzienlijk verkleind wordt. U leest hieronder meer over dakisolatie via de binnenzijde of buitenzijde.

Dakisolatie aan binnen- of buitenzijde aanbrengen?

U heeft de mogelijkheid om te kiezen tussen dakisolatie aan de binnenzijde of dakisolatie aan de buitenzijde. Welke optie u kiest, hangt af van uw wensen. Wanneer u relatief weinig budget heeft en niet zit te wachten op een arbeidsintensieve klus, is het verstandig om de isolatie aan de binnenzijde aan te laten brengen. Dit wordt ook wel koud dakisolatie genoemd. Wilt u beschermd zijn tegen vochtproblemen en de constructie warm houden? Dan kiest u het beste voor warm dakisolatie, ofwel dakisolatie via de buitenzijde.

Dakisolatie binnenzijde

Bij dakisolatie aan de binnenzijde wordt er een houten of metalen frame geplaatst, waar de isolatie tussen geklemd wordt. Sommige isolatiematerialen hebben al een decoratieve afwerklaag, maar bij andere materialen is het verstandig ze af te werken met gipsplaat of houten panelen. Het is wel belangrijk dat er een dampscherm tussen de isolatie en de afwerkingslaag aangebracht wordt. Deze voorkomt dat vocht in het isolatiemateriaal en de constructie trekt. Voordeel hiervan is dat het snel gebeurd is.

Dakisolatie buitenzijde

Dakisolatie via de buitenzijde is een arbeidsintensieve klus. Voordat deze vorm van dakisolatie aangebracht wordt, is het belangrijk dat de huidige dakbedekking, het houten regelwerk en oud isolatiemateriaal verwijderd wordt. Vervolgens wordt er een nieuwe laag dampremmend folie aangebracht, wordt het isolatiemateriaal geplaatst en legt de vakman de dakbedekking weer terug. Veel gebruikt materiaal zijn PUR-platen. Het voordeel is dat u veel warmte binnenhoudt en een lagere energierekening heeft. Nadeel is wel dat het een grote klus is waar vakkennis bij nodig is. Schakel daarom een vakman in die de klus voor u uitvoert.

Wilt u uw dak laten isoleren door een isolatie-expert?

Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan via het offerteformulier

Gratis offertes aanvragen

Stappenplan aanbrengen dakisolatie op een schuin dak

In het volgende stappenplan leest u hoe een vakman een hellend dak aan de binnenzijde isoleert.

 • Dicht maken van kieren door platen van triplex aan te brengen. Heeft uw zolder geen kieren? Dan slaat de vakman deze stap over.
 • Een lat op de gording plaatsen die de dikte van isolatie heeft.
 • De vakman schroeft nu staande latten tussen de gordingen.
 • Het geraamte is klaar, nu is het plaatsen van die isolatie aan de beurt. Het materiaal wordt op maat gezaagd en tussen de gordingen geplaatst.
 • Na de isolatie, moet er een dampscherm geplaatst worden. Deze wordt vastgeniet aan het houten geraamte.
 • Met aluminiumtape worden de isolatieplaten aan het dampremmende folie bevestigd. Hiermee wordt voorkomen dat vocht via de naden in de isolatie terechtkomt.
 • De afwerking. Laat het isolatiemateriaal afwerken met gipsplaten, die bevestigd worden aan het isolatiemateriaal. Tot slot worden de naden en schroefgaten gevoegd.
dakisolatie kosten

Kosten dakisolatie aanbrengen

Aangezien er meerdere manieren van dakisolatie zijn, is het lastig om vooraf een exacte prijs te noemen. Wanneer uitgegaan wordt van een gemiddelde zolder met een oppervlakte van 70m², varieert de prijs tussen de €1.500,- en €5.000,-.

De kosten per m² worden beïnvloed door de dakconstructie, welke methode er gebruikt wordt en voor welk materiaal gekozen is. Isolatie van een hellend dak via de binnenzijde is het goedkoopst. Laat u een plat dak isoleren, dan rekent u gemiddeld op €2.250,-. Bekijk onderstaande tabel voor meer gemiddelde prijzen en voor de terugverdientijd.

Prijstabel: dakisolatie

Type dakisolatie Gemiddelde kosten* Terugverdientijd
Schuin dak (buitenzijde) €3.500,- tot €5.000,- 7 jaar
Schuin dak (binnenzijde) €1.500,- tot €3.000,- 5 jaar
Plat dak (buitenzijde) €3.000,- tot €4.000,- 6 – 7 jaar

* Let op dit is een gemiddelde prijs. De kosten hangen af van diverse factoren. Vraag voor exacte prijsberekeningen vrijblijvende offertes aan.

Terugverdientijd

De gemiddelde terugverdientijd van het isoleren van een schuin dak ligt op 5 jaar. Dus stel, de kosten voor het isoleren van uw dak zijn €2000. Dat betekent dat u €400,- op jaarbasis kunt besparen. Na die 5 jaar verdient u er eigenlijk alleen nog maar op. Het is dus ook financieel zeer aantrekkelijk voor u om uw dak te isoleren. Er is geen reden om uw dak niet te voorzien van dakisolatie.

Vormen van isolatie

Er bestaan een heel aantal vormen van dakisolatie. Deze hebben allemaal eigen voordelen en nadelen. Het hangt er vanaf of u een plat dak of een schuin dak heeft welke dakisolatie het beste is. Bij een plat dak is de isolatie vrijwel altijd een klus voor een professioneel bedrijf. De prijzen verschillen ook van elkaar. We benoemen een viertal veelgenoemde isolatiemethoden voor het dak.

Platen voor dakisolatie

Hardschuimplaten zijn isolatieplaten die van verschillende materialen kunnen zijn. Vaak zijn dit kunststoffen zoals PUR, PIR of piepschuim. Deze platen hebben een goede isolatiewaarde en zijn, afhankelijk van het materiaal, brandwerend en laag vochtgevoelig. Het is het beste om deze platen aan de buitenkant van het dak aan te brengen voor het meest isolerende resultaat. Doe dit wanneer u uw dak renoveert, aangezien de pannen dan toch al van het dak af zijn. Dit geldt ook voor het aanbrengen van isolatie op een plat dak. De prijzen van hardschuimplaten liggen hoger dan voor de andere mogelijkheden.

Glaswol

Een andere veelgebruikte methode voor dakisolatie is glaswol, deze minerale isolatie is erg veelzijdig. Meestal wordt het geleverd op rollen waardoor het makkelijk te vervoeren en te plaatsen is. Bij hellende daken is een dikte van 160mm voor zeker aan te raden voor een goede isolatie. Het gebruik van glaswol heeft een heel aantal voordelen. Zo is glaswol geluidswerend, brandwerend en met prijzen van ongeveer €5,- tot €6,- per m2 een goedkope optie. Deze vorm van dakisolatie is ook zeer goed zelf aan te leggen. Een nadeel van glaswol is de irritatie die opstaat bij het gebruiken van het materiaal. Je handen zullen ervan gaan jeuken, maar dan niet op de goede manier.

Steenwol

Steenwol is een materiaal dat in veel opzichten vergeleken kan worden met glaswol. Het is ook een minerale isolatie dat wordt vervaardigd uit basalt of diabaas. Door de eigenschappen van deze stof veroudert steenwol vrijwel niet en is dus zeer duurzaam. Daarnaast is steenwol van alle reguliere isolatiematerialen de beste geluidsisolator. Daarnaast is het, net zoals glaswol, goed te verwerken. Deze dakisolatie werkt daarnaast ook brandvertragend. Steenwol heeft brandklasse A1 status. Door de basis van basalt is steenwol enorm vormvast. Na het leggen zal het dus niet krimpen of uitzetten. Hierdoor ontstaan er geen scheuren. De prijzen van steenwol verschillen van ongeveer €3,- tot €11,-, afhankelijk van de dikte die benodigd is.

Noppenfolie

Een vorm van dakisolatie die erg makkelijk werkbaar is. Voor de isolatie van het dak wordt vaak gebruik gemaakt van de aluminium variant. Deze heeft een gemetalliseerde laag waardoor het warmtestraling reflecteert. Aluminium noppenfolie is van alle materialen misschien wel het makkelijkst als u uw dakisolatie zelf aan wilt leggen. Het folie zorgt voor een dampdichte laag. Heeft u weinig ruimte om dakisolatie aan te leggen? Dan is noppenfolie de meest gebruiksvriendelijke oplossing voor het isoleren van uw dak. Daarnaast zijn de prijzen van aluminium noppenfolie met ongeveer 4,- per meter ook nog eens prima te betalen.

Zijn er subsidie mogelijkheden?

Het is mogelijk om een subsidie aan te vragen voor het aanbrengen van dakisolatie. Om gebruik te maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) moet u minstens twee energiebesparende maatregelen nemen. Op RVO.nl leest u meer over deze voordelige subsidie voor dakisolatie.

Voor Verenigingen van Eigenaren zijn er diverse mogelijkheden voor het aanvragen van een isolatiesubsidie. Ga naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor meer informatie. Om de isolatiekosten te financieren is het ook mogelijk om gebruik te maken van een aantrekkelijke Energiebespaarlening. Op energiebespaarlening.nl leest u hier meer over.

De voordelen van uw dak isoleren

Dakisolatie heeft verschillende voordelen. Het isoleren van uw dak zorgt voor meer wooncomfort en een aangenamer gevoel in huis. Bovendien bespaart u met dakisolatie het gasverbruik en dus op de energierekening. Een nieuw geïsoleerd dak gaat lang mee, hierdoor spaart u ook het milieu. Tot slot krijgt uw woning een beter energielabel. Dit zorgt ervoor dat uw woning meer waard wordt en u het eenvoudiger verkoopt. De voordelen op een rijtje:

 • Meer wooncomfort
 • Besparing op de energierekening
 • Beter voor het milieu
 • Waardestijging van de woning

Zelf doen of uitbesteden?

U kiest ervoor om dakisolatie te zetten. Gaat u dit zelf zetten, of besteed u de klus uit aan een vakman? Het is mogelijk om bepaalde soorten isolatie zelf te doen, denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van isolatie aan de binnenzijde van een schuin dak.

Laat u de buitenzijde isoleren of heeft u een plat dak die u wilt isoleren?

Dan is het sowieso verstandig om een professional in te schakelen. De vakmannen hebben ervaring, verstand van zaken en zijn gewend om op grote hoogte te werken. Bovendien hebben ze de juiste kennis en materialen.

Diverse offertes aanvragen

Dakisolatie is een verstandige investering. U krijgt er niet alleen een aangenamere woning voor terug, maar u bespaart ook op de energierekening én draagt zo bij aan een beter milieu. Bovendien heeft u een dergelijke investering al binnen een aantal jaren terugverdiend.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor dakisolatie?

Vraag dan gratis offertes aan via het offerteformulier. U ontvangt dan van meerdere specialisten een prijsopgaaf op maat. Door deze onderling te vergelijken op prijs en aanbod, bespaart u op de kosten én vindt u eenvoudig een specialist uit uw eigen omgeving! Ook uw gevel laten isoleren? Ga dan naar de pagina over gevelisolatie.