Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

De energierekening omlaag brengen en tegelijkertijd een warmer huis creëren? Dat kan met spouwmuurisolatie. Het is een goedkope manier om uw huis energiezuiniger en rendabeler te maken. Op deze pagina leest u alles over isolatie van de spouwmuur, welke materialen u het beste kiest en wat de prijzen zijn.

Uw spouwmuur na-isoleren? Benieuwd of u recht heeft op een subsidie? Meer weten over de kosten? Schakel dan een bedrijf in die u helpt bij de isolatie. Via het offerteformulier vraagt u gratis en geheel vrijblijvend offertes aan. U ontvangt dan van meerdere bedrijven een prijsopgave. Vergelijk deze onderling en bespaar.

Reduceer het warmteverlies met 35%

Spouwmuurisolatie helpt bij het binnenhouden van de warmte in huis. Door de spouw, de ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur van uw woonhuis, te isoleren reduceert het warmteverlies met zo’n 35%. Gezien het feit dat u minder warmte verliest met spouwmuurisolatie, heeft dit ook invloed op uw energierekening. Deze daalt aanzienlijk, omdat u minder hoeft te stoken. Dit is niet het enige voordeel. Isoleren van de spouwmuur zorgt er ook voor dat u van meer wooncomfort geniet, omdat de warmte vast wordt gehouden. Hierdoor zijn vochtproblemen verleden tijd. Minder stoken, betekent minder CO²-uitstoot. Het is dus ook een stuk beter voor het milieu.

Kosten spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is in vergelijking met andere isolatievormen relatief goedkoop. Daarom is isolatie van de spouwmuur aantrekkelijk voor veel mensen. Als u in een gemiddeld rijtjeshuis woont met een oppervlakte van 65m², bent u tussen de €800,- en €1.450,- kwijt aan spouwmuurisolatie. Bij een vrijstaande woning lopen de kosten al snel hoger op en moet u denken aan gemiddelde prijzen van ruim €2.000,-.

Dus u wilt weten wat de kosten bepalen?

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de kosten van spouwmuurisolatie. Denk aan het type woning, de afmeting, de oppervlakte en het soort isolatiemateriaal dat gebruikt wordt.

Gratis offertes vergelijken

Wat is de terugverdientijd?

Als u gaat investeren in spouwmuurisolatie, wilt u natuurlijk ook weten na hoeveel jaar u deze investering terugverdiend heeft. De terugverdientijd is afhankelijk van de prijzen van de isolatie, het soort materiaal, de isolatiewaarde en uw stookgedrag. Maar ook het type verwarming en de grootte van uw woonhuis spelen mee.

U bent bang dat de terugverdientijd lang is en het de investering niet waard is?

Geen zorgen, gemiddeld doet u er tussen de 3 en 5 jaar over om isolatie van de spouwmuur terug te verdienen. Het is dus wel degelijk de investering waard, als u de komende jaren in uw huis wilt blijven wonen. Als u in een huis woont met een oppervlakte van 100m² en u laat spouwmuurisolatie plaatsen met EPS-parels, dan is de terugverdientijd gemiddeld 2 jaar. Woont in u in een appartement van 60m², gebruikt u gas en laat u spouwmuurisolatie aanbrengen met minerale wol, dan bedraagt de terugverdientijd zo’n 6,5 jaar.

Is er subsidie mogelijk?

Laat u spouwmuurisolatie aanbrengen en wilt u weten of u recht heeft op een subsidie? Het is mogelijk om een subsidie aan te vragen voor het isoleren van uw woning. Deze subsidieregeling heet de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). U moet naast spouwmuurisolatie nog een andere energiebesparende maatregel nemen, zoals vloerisolatie. Op RVO.nl staat meer informatie over deze subsidieregeling.

Naast de landelijke subsidie zijn er soms ook nog gemeentelijke of andere lokale subsidieregelingen. Via Energiesubsidiewijzer.nl vindt u eenvoudig en snel alle subsidies. Of maak gebruik van een Energiebespaarlening. Dit is een lening met aantrekkelijke voorwaarden om de kosten te financieren. Ga naar Energiebespaarlening.nl voor meer informatie.

Wanneer spouwmuur na-isoleren?

Om erachter te komen of na-isoleren van uw spouwmuur interessant is, is het eerst van belang dat u weet uit welk bouwjaar uw huis komt. Het belangrijkste is natuurlijk of uw woning een spouw heeft om te kunnen na-isoleren.

Hoe weet u of uw woning een spouwmuur heeft?

Als uw woning tussen 1920 en 1975 gebouwd is, dan is de kans zeer groot dat er een spouw aanwezig is én dat deze niet geïsoleerd is. Heeft u een huis van na 1975? Dan is de spouwmuur volledig of gedeeltelijk geïsoleerd. In bovenstaande gevallen is het zeer interessant om de spouw te na-isoleren. Met na-isoleren voorkomt u vochtproblemen, creëert u een fijner leefklimaat en dalen de prijzen van uw energierekening. Spouwmuur laten na-isoleren? Schakel een erkend bedrijf in die de isolatie voor u uitvoert.

na-isoleren spouwmuur

Heeft uw woning al spouwmuurisolatie?

Hoe weet u of uw woonhuis al voorzien is van spouwmuurisolatie? U komt erachter door een inspectie te laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf en door op te zoeken uit welk bouwjaar uw huis komt. Huizen die voor 1920 gebouwd zijn, hebben geen spouwmuur. Alle woningen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn, hebben wel een spouw, maar deze is vaak niet geïsoleerd. Woningen die na 1975 gebouwd zijn, hebben een spouwmuur en zijn voorzien van standaard isolatie.

Bouwjaar voor 1920

Huizen die vóór 1920 gebouwd zijn, hebben vrijwel zeker geen gevelisolatie. Vaak zijn deze woningen later wel geïsoleerd. Is uw huis van voor 1920? Dan is er geen spouwmuur aanwezig en heeft uw woning dus geen spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is dan ook niet mogelijk. Isolatie aan de binnenzijde of buitenzijde van de muur is kan wel.

Bouwjaar 1920 – 1975

Woningen uit deze periode zijn over het algemeen bij de bouw niet geïsoleerd. Vaak hebben deze woningen wel een spouwmuur. Daarom is het mogelijk om voor lage prijzen uw huis te isoleren door middel van spouwmuurisolatie, mits dit niet al gedaan is. Laat uw huis controleren door een isolatiebedrijf, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Kijk in dit geval ook naar bouwtekeningen en informatie over verbouwingen.

Bouwjaar 1976 – 1988

Huizen uit deze periode, zijn tijdens de bouw voorzien van spouwmuurisolatie. De kwaliteit van deze isolatie laat echter te wensen over. Het is mogelijk dat de isolatie uit deze tijd later verbeterd is. Het is sowieso aan te raden om een bedrijf langs te laten komen die een inspectie voor u doet. Een spouw beter verbeteren door isolatie levert vaak een groot voordeel op.

Bouwjaar 1989 en later

Huizen die in of na 1989 gebouwd zijn, hebben allemaal isolatie. Over het algemeen is bij deze woningen spouwmuurisolatie toegepast. Vaak is er geen isolatie meer nodig in de gevel of spouw. Aangezien de normen in de loop der tijd zijn aangescherpt, is er bij nieuwere woningen steeds betere isolatie aangebracht. Bent u dus 5 jaar geleden de gelukkige eigenaar geworden van een nieuw huis? Dan is de kans groot dat u niets met isolatie van de spouw hoeft te doen.

Spouwmuurisolatie laten plaatsen met glaswol voor een aangenamer leefklimaat?

Schakel een gespecialiseerd bedrijf in die de isolatie voor je aanbrengt! Gratis offertes.

Gratis offertes aanvragen

Uw spouwmuur in 1 dag geïsoleerd

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is binnen 1 dag mogelijk. Dit is alleen geen klus om zelf te doen. U doet er verstandig aan om hier een professioneel bedrijf voor in te huren. Allereerst boort de gevelspecialist diverse gaten in de buitenwand. Hierna wordt het isolatiemateriaal in de spouwmuur gespoten of aangebracht. U kiest zelf welk materiaal dit is, denk bijvoorbeeld aan glaswol, parels van EPS of platen. Na het vullen van de spouwmuur, vult de isolatiespecialist de geboorde gaten op.

Soorten isolatiemateriaal

Als u spouwmuurisolatie laat zetten, kiest u uit verschillende materiaalsoorten. Welk materiaal u het beste gebruikt, hangt van een aantal factoren af. De materiaalsoorten zijn onder te verdelen in 3 groepen, namelijk kunststof, minerale- en natuurlijke materialen. Onder kunststof vallen onder andere PIR, PUR en EPS-parels. Minerale materialen zijn glaswol en steenwol. Natuurlijk isolatiemateriaal is bijvoorbeeld schapenwol, cellulose of hennep. U leest hieronder meer informatie over veelgebruikte materiaalsoorten bij isolatie van de spouwmuur.

Glaswol

Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal. Het materiaal wordt gemaakt van zand en gerecycled glas. Hierdoor is het niet brandbaar. Dat is gunstig voor de brandveiligheid van uw woning. Het wordt door veel mensen gezien als de meest voordehand liggende optie als het gaat om isoleren, omdat het zeer makkelijk te bewerken is. Het wordt in kleine gaten gestopt en het houdt warmte zeer goed binnen. Er zijn verschillende soorten kwaliteiten glaswol die gebruikt kunnen worden, HR+ en HR++. Deze laatste heeft een hogere isolatiewaarde. De kosten voor glaswol liggen rond de €7,50,- per m².

Steenwol

Steenwol is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van basalt of diabaas en is 100% recyclebaar. Een andere naam is rotswol. Het materiaal is onbrandbaar en heeft een levensduur van zo’n 75 jaar. Daarnaast zijn de akoestische en thermische eigenschappen positief en heeft het een goede isolatiewaarde. Dit zorgt ervoor dat steenwol een materiaalsoort is dat gebruikt wordt bij isolatie van de spouwmuur. Het nadeel van is dat er wel veel materiaal nodig is om de juiste isolatiewaarde te krijgen. Ook bevat rotswol vezels die kunnen irriteren bij het aanbrengen. De prijzen voor steenwol zijn zo’n €8,- per m².

spouwmuurisolatie eps

EPS

EPS-parels, een ander woord is piepschuim, wordt vervaardigd uit korrels van expandeerbaar polystyreen. Met andere woorden: het bestaat voornamelijk waterstof en koolstof. Dit materiaal wordt vaak gebruikt bij isolatie van de spouwmuur. Het materiaal is namelijk milieuvriendelijk, recyclebaar en bijzonder duurzaam. Bovendien is het dampdoorlatend, wat ervoor zorgt dat vochtproblemen verleden tijd zijn. EPS-parels worden in bestaande spouwmuren gespoten en zorgen voor een reductie tot wel 20%. De levensduur van EPS-parels ligt rond de 40 jaar. De gemiddelde kosten voor EPS-parels bedraagt €10,- per m².

PUR

PUR wordt veel gebruikt voor het isoleren van vloeren en muren, heeft een hoge isolatiewaarde en doet dus precies wat het moet: namelijk het warmhouden van uw woning. Het schuim hecht zich aan tal van verschillende materialen en zorgt voor een goede afdichting. De muur blijft, door de open structuur van het schuim, wel ademen. Ook zorgt PUR voor extra brandveiligheid en toegevoegde geluidsisolatie. PUR is waterafstotend, dus het werkt ook goed tegen schimmelvorming en vochtproblemen. Al met al is dit materiaal een uitstekende optie voor de isolatie van uw spouwmuur. PUR-schuim is de duurste variant als het op kosten aankomt. U betaalt zo’n €25,- per m².

UF-schuim

De laatste optie voor spouwmuurisolatie is Ureumformaldehydeschuim, ook wel UF-schuim. Het is een lichtgewicht isolatieschuim, dat ter plaatse samengevoegd wordt met 2 componenten. Als het aangebracht is, droogt het na, krimpt het en hard het uiteindelijk uit. UF-schuim is goedkoop, heeft een hoge brandveiligheid en is duurzaam. Het isolerend vermogen is goed. Nadeel is wel dat het materiaal minder goed isoleert dan de andere soorten en dat de geluidsisolatie niet goed is. Daarbij neemt het minimale hoeveelheid vocht op, het is dus niet volledig bestand tegen vochtproblemen. Prijzen van UF-schuim zijn relatief hoog. U moet al gauw denken aan kosten rond de €23,- per m².

Benieuwd naar de prijzen van spouwmuurisolatie?

Vraag gratis offertes aan en kom in contact met een bedrijf voor isolatie!

Gratis offertes aanvragen

Isolatiewaarde spouwmuur

De isolatiewaarde wordt ook wel uitgedrukt in een R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De R-waarde wordt bepaald door de dikte van het materiaal te delen door de lambdawaarde. Met de lambdawaarde, ook wel warmtegeleidingscoëfficiënt, wordt de mate van warmtegeleiding van een materiaal aangegeven. Hier geldt weer: hoe lager de waarde, hoe beter de warmtegeleiding is.

Hoe weet u welk materiaal u het beste kiest?

Stel u heeft een spouwmuur van 7 centimeter en u laat deze opvullen met platen. PUR-platen hebben een lambdawaarde van 0.023. U berekent de isolatiewaarde door de dikte van de spouw, in meters, te delen door de lambdawaarde. De isolatiewaarde bedraagt dan 3. Als u deze spouwmuur van 7 centimeter opvult met EPS-parels, die een lambdawaarde van 0,034 hebben, komt u uit op een isolatiewaarde van 2,05.

Vindt u de isolatiewaarde belangrijk bij het isoleren van de spouw? Dan kiest u in dit geval het beste voor PUR-platen, omdat deze een hogere isolatiewaarde hebben.

Fabels over spouwmuurisolatie

Wanneer het over spouwmuurisolatie gaat, zijn er een aantal misverstanden waardoor sommige mensen hun spouwmuur niet meer willen isoleren. Hieronder hebben we de meest voorkomende fabels even op een rij gezet.

Het eerste fabeltje zegt dat een spouwmuur niet volledig gevuld mag worden, omdat er anders vochtproblemen optreden. Dit is niet waar. Een goed geïsoleerde spouwmuur laat geen vocht van buitenaf door. Bovendien is het ventileren van de spouwmuur ook niet nodig. Vochtproblemen hebben dus in principe geen schijn van kans met een goede spouwmuurisolatie.

Het tweede fabeltje gaat over het feit dat spouwmuurisolatie een belemmering zou zijn voor andere vormen van isolatie. Ook dit klopt niet. Wanneer u uw woonhuis energieneutraal wilt maken is het juist nodig om de spouw te isoleren.

Het laatste fabeltje dat de wereld in is geholpen, zegt dat een spouwmuurisolatie niet kan als er bouwafval of speciebaarden in de spouwmuur aanwezig zijn. Bouwafval kan voor problemen zorgen, als het in de spouw blijft zitten. Op het moment dat de spouwmuur volledig opgeruimd en schoongemaakt wordt, is er geen probleem.

kosten spouwmuurisolatie

Isolatie van de muur zelf doen?

Spouwmuurisolatie zelf doen? Dat is een optie en bespaart u een hoop kosten. Echter is zelf doen niet erg verstandig. Het is namelijk een behoorlijk specialistische klus. De spouwmuur moet nauwkeurig geïsoleerd worden. Gebeurt dit niet, dan is de kans op vochtproblemen zeer aanwezig. Bovendien heeft een isolatiespecialist ervaring, kennis én beschikt hij over de juiste materialen en gereedschappen. Schakelt u een vakman in voor spouwmuurisolatie? Dan is het mogelijk om een subsidie aan te vragen. Dit kunt u niet doen wanneer u de isolatie zelf gaat aanbrengen. Wilt u ook dakisolatie laten aanbrengen? Ook dat is mogelijk.

isolatiespouwmuur

Gratis offertes aanvragen

Spouwmuurisolatie is een slimme investering. Het zorgt voor een lagere energierekening, is eenvoudig aan te brengen omdat er geen breekwerk nodig is en er wordt een fijner leefklimaat gecreëerd.

Wilt u isolatie laten aanbrengen in de spouwmuur?

En bent u benieuwd naar de mogelijkheden en kosten? Dan schakelt u via onze offerteservice gemakkelijk een vakman in. Dit doet u door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen via het offerteformulier. U ontvangt dan van meerdere bedrijven een prijsopgaaf op maat. Vergelijk onderling op prijzen en aanbod en bespaar op de kosten!