Spouw

Wat is een spouw?

In vele panden in Nederland bevindt zich een spouwmuur, ook wel spouw genoemd. De spouw is het open gedeelte tussen de binnen- en buitenmuur. Een spouwmuur zorgt er traditioneel voor dat water niet de kans heeft om van buitenaf direct naar binnen te trekken. Door de spouw te isoleren is het bovendien mogelijk om op deze wijze te zorgen voor een besparing van de stookkosten. Niet alle woning in Nederland hebben een spouw. Specialisten gaan er over het algemeen vanuit dat spouwmuren sinds 1920 in woningen werden geplaatst. Sinds 1975 worden bovendien alle spouwmuren voorzien van isolatiemateriaal. Wilt u weten of uw woning een spouw heeft? Meet dan de afstand tussen de binnen- en buitenmuur. Bedraagt dit meer dan 24 centimeter? Dan heeft u te maken met een spouwmuur.

Wilt u direct een offerte aanvragen? De dienstverlening van Javo is eenvoudig, maar doeltreffend. Indien u het contactformulier invult ontvangt u meerdere offertes van isolatiebedrijven (maximaal 5) bij u uit de buurt. Het is aan u om de offertes met elkaar te vergelijken en zo tot een goede keuze te komen. De service is geheel vrijblijvend en zonder enige verplichting.

Spouwmuurisolatie

De isolatiewaarde van een pand wordt onder andere bepaald door de mate van isolatie die u toepast op muren en vloeren. Het toepassen van een spouwmuurisolatie heeft dan ook een positief effect op de isolatiewaarde van een particuliere woning of bedrijfspand. Bij een spouwmuurisolatie worden er op verschillende plaatsen in de gevel gaatjes geboord in de voegen, waardoor een vloeibaar isolatiemateriaal wordt gespoten. Voor de isolatie van de spouwmuur maken onze professionals meestal gebruik van isolatieparels vermengd met lijm, of een vloeibare PUR. Vervolgens zal het isolatiemateriaal zelf uitharden, terwijl wij de voegen in de gevel weer dichtmaken. De kosten voor een spouwmuurisolatie kunt u ongeveer in drie jaar terugverdienen. Daarna zult u door het isoleren geld terug verdienen. Op de lange termijn heeft het isoleren van de gevel echter meer effect op de stookkosten dan een spouwmuurisolatie.

Wat is een luchtspouw?

Regelmatig krijgen wij van onze klanten de vraag wat het verschil is tussen een standaard spouwmuur en een luchtspouw. Dit is gelukkig niet heel moeilijk uit te leggen: de luchtspouw vormt onderdeel van de gehele spouwmuur. Een spouwmuur bestaat namelijk uit een buiten- en binnenmuur, waartussen zich 5 tot 7 centimeter lucht bevindt: de spouw. Deze spouw wordt in de meeste gevallen deels opgevuld door isolatiemateriaal, maar er blijft altijd een beetje ruimte over. Dit is de luchtspouw. De luchtspouw is onder andere effectief voor de ventilatie van de spouwmuur. Daarnaast heeft de luchtspouw traditioneel als functie dat het de regendoorslag naar de binnenmuur voorkomt. Kiest u ervoor om de spouw te isoleren dan heeft de luchtspouw niet altijd meer zijn traditionele functie, bij het plaatsen van poreus materiaal als isolatie is het echter nog steeds aan te raden om wat lucht over te laten in de spouw.

Gratis offertes vergelijken

Wanneer moet een spouwmuur geventileerd worden?

Wettelijk gezien worden er geen eisen gesteld aan de ventilatie van een spouw. Het is echter in een aantal gevallen wel aan te raden om de spouwmuur te ventileren. Dit is met name het geval wanneer u een spouwmuurisolatie hebt toegepast, achter een muur die bestaat uit bakstenen met een coating of wanneer het isolatiemateriaal is gemaakt van minerale wol of kunststofschuim. U kunt de spouwmuur ventileren met behulp van de luchtspouw en openingen aan de boven- en onderzijde van de muur. Een spouwmuurventilatie heeft in een groot deel van de gevallen echter een nihil effect op de verdamping van water. Vraag daarom altijd uw isolatie specialist om meer informatie en advies.

Direct contact met een expert

Wilt u graag meer weten over het isoleren van de spouw? Hebt u een vraag over de isolatiewaarde van de verschillende soorten isolatiemateriaal die wij aanbieden? Of bent u benieuwd naar de kosten voor een spouwmuurisolatie bij u thuis? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier. Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste vorm van isolatie, en bieden u desgewenst een volledig vrijblijvende prijsopgave aan. Wij zijn u graag van dienst.

Warmteweerstand

Naast isolatie zorgt een luchtspouw ook voor een verbeterde warmteweerstand. Deze warmteweerstand wordt ook wel aangeduid met de term R-waarde. De warmteweerstand geeft het warmte-isolerend vermogen van een bepaalde laag in een woning aan. Denk bijvoorbeeld aan zaken als muren, vloeren of dubbel glas. De warmteweerstand wordt berekend door de dikte van het materiaal in millimeters te delen door de warmtegeleidings- coëfficiënt. Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe hoger dan ook de warmteweerstand. Wilt u voor uw woning de warmteweerstand berekenen? Dan moet u kijken naar de spouwmuren die niet geventileerd worden. Dit zal namelijk het effect van de isolatie verminderen. We spreken van een sterk geventileerde spouw wanneer de openingen van de luchtlaag naar de buitenlucht per m2 gevellengte een doorsnede hebben van meer dan 1000mm².

spouwmuurisolatie offertes