vloerisolatie

Vloerisolatie

Door vloerisolatie aan te brengen voorkomt u warmteverlies, is het mogelijk om uw woning efficiënter te verwarmen en heeft u geen last meer van koude vloeren. Schakel een specialist in voor het plaatsen van de isolatie. Het isoleren verloopt snel en vakkundig. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden voor isolatie, de voordelen en de isolatiematerialen. Bespaar op de prijzen voor isolatie! Vraag gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen aan via het offerteformulier. U ontvangt spoedig een aantal aanbiedingen van specialisten bij u uit de regio. Vergelijk de kosten en voorwaarden en kies de beste specialist.

Waarom uw vloer isoleren?

Door uw vloer te isoleren profiteert u van vele voordelen. Natuurlijk merkt u het op uw lagere energierekening, want u hoeft minder te stoken door de isolatie. Dit is voelt niet alleen lekker in uw portemonnee, maar is ook milieuvriendelijker. Last van een koude vloer of tocht door de vloer? Ook dit is na vloerisolatie verleden tijd. Uw wooncomfort gaat er zeker op voorruit wanneer u isolatie aanbrengt op de vloer. De belangrijkste voordelen van het isoleren van vloeren:

  • Lagere energierekening: U verliest minder warmte door de vloeren en hoeft hierdoor minder te stoken.
  • Beter voor het milieu: U verbruikt minder CO2.
  • Geen tocht meer: Alle kieren en naden worden afgesloten waardoor er geen kou meer naar boven kan trekken.
  • Hoger wooncomfort: Vloerisolatie geeft u meer comfort, geen koude vloeren, koude voeten of vochtproblemen meer.
[contact-form-7 id=”19″ title=”Contactformulier”]

Kosten vloerisolatie aanbrengen

De kosten voor het aanbrengen van vloerisolatie hangen af van vele factoren. De belangrijkste factoren die van invloed zijn op de kosten zijn het materiaal dat gebruikt wordt voor de isolatie, de grootte van de vloer en de techniek. Zo is het leggen van een laag schelpen redelijk voordelig en is het aanbrengen van isolatieschuim arbeidsintensiever. De prijzen zijn dan hoger. De meeste specialisten houden gemiddelde prijzen aan van €30,- per vierkante meter. Wilt u exacte prijzen? Dan is het verstandig om het offerteformulier in te vullen. De belangrijkste factoren die de kosten beïnvloeden zijn:

  • het materiaal dat wordt gebruikt voor het isoleren;
  • de grootte van de woning en het oppervlakte van de vloer;
  • de techniek dat wordt gebruikt door de vakman;
  • de arbeidskosten voor de professionals en voorrijkosten.

Vloerisolatie zonder kruipruimte mogelijk?

Vloerisolatie wordt vaak aangebracht in de kruipruimte. Dit is een lage ruimte onder de begane grond. Maar zelfs wanneer u geen kruipruimte heeft is het mogelijk om de vloer te isoleren. Plaats bijvoorbeeld thermisch folie onder de vloerbedekking. Het folie zorgt ervoor dat uw vloer licht geïsoleerd wordt.

Een dekvloer zorgt voor een nog betere isolatie, maar het is ook meer werk. Er wordt dan een geheel nieuwe vloer aangebracht, daaronder zit dan de isolatie. De vloer komt hierdoor hoger te liggen. Plinten passen niet meer, deuren niet, maar ook de afstand tot het aanrechtblad wordt kleiner en hierdoor moet u veel dingen aanpassen.

Voordeel is wel dat optrekkend kou verleden tijd is en uw woning een stuk beter geïsoleerd is.

Terugverdientijd

Terugverdientijd

De gemiddelde prijzen van het aanleggen van vloerisolatie liggen volgens de vuistregel rond de €25,- per vierkante meter.

De gemiddelde besparing na het aanleggen van vloerisolatie ligt tussen de €0,20 en €0,30 per m2 per maand. Dit is dus gemiddeld €3,- per m2 per jaar.

Volgens deze berekening zou de terugverdientijd van het isoleren van de vloer ongeveer 8 jaar zijn. Hierna gaat u op de investering verdienen.

Isolatie subsidie

Is er subsidie mogelijk?

Ja zeker! Voor het financieren van vloerisolatie is het mogelijk om een subsidie aan te vragen. De landelijke Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is ook van toepassing op vloerisolatie. Houdt er rekening mee dat u minstens twee energiebesparende maatregelen moet nemen en het isolatiemateriaal aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. U leest er alles over op de Website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Van boven of van onderaf de vloer isoleren?

De vloer kan van onderaf en van bovenaf geïsoleerd worden. Van onderaf heeft vaak de voorkeur en geeft het hoogste rendement, maar dan moet er wel genoeg ruimte in de kruipruimte zijn voor de isolatie. De vakman brengt dan isolatie aan op de bodem van de ruimte, zoals schelpen, of onder de vloer, zoals purschuim. Is er geen ruimte? Dan wordt de vloer van bovenaf geïsoleerd. Een ondervloer met thermische folie is dan een mogelijkheid, of een nieuwe dekvloer. Nadeel van deze isolatiemethode is dat de vloer een aantal centimeters hoger komt te liggen. Hierdoor moet u ook de plinten vervangen en andere aanpassingen doen, zoals het bijschaven van de deuren.

Vormen van vloerisolatie

Er bestaan verschillende manieren om uw vloer te isoleren. Welk soort geschikt is voor u is afhankelijk van de situatie. Heeft u een kruipruimte van minstens 30 cm? Dan zijn luchtkussens zeer geschikt of plaats isolatieschuim onder de vloer.

Isolatieplaten zijn populair en met goede redenen. Hierbij heeft u de keuze uit verschillende materialen zoals glaswol of EPS. Andere methodes zijn het aanbrengen van folie, een glaswoldeken of een laag schelpen in de ruimte.

Wilt u uw houten vloer laten isoleren? Kom via ons in contact met een isolatiebedrijf!

Wij zijn een netwerk van isolatiebedrijven. Vraag vrijblijvend meerdere offertes (maximaal 5) aan.

Gratis offertes aanvragen

Gebruik van luchtkussens

Een mogelijke methode voor vloerisolatie is het plaatsen van luchtkussens. Deze methode is alleen uit te voeren in huizen met een kruipruimte van minstens 30 cm. Het principe van deze methode is het binnenhouden van warmte door een buffer van lucht tussen de grond en de vloer.

Dit gaat vaak in combinatie met het gebruik van een grondzeil waardoor vocht buiten blijft. Dit helpt onder andere tegen schimmelvorming. De gemiddelde prijzen voor het aanleggen van isolatie met luchtkussens bedragen €10,- tot €14,- per vierkante meter.

Pur vloerisolatie

Polyurethaan, beter bekend als PUR wordt ook gebruikt als isolatiemiddel. Dit schuim wordt onder het vloeroppervlak aangebracht en geeft een goed isolerend resultaat. Tijdens het proces van het plaatsen van het purschuim wordt er aangeraden om het huis een tijdje te verlaten. Achteraf hangt er een geur in huis die na enkele dagen verdwenen is. Het schuim zorgt verder ook voor een vochtdichte en luchtdichte afsluiting van de kruipruimte. Er wordt geclaimd dat purschuim de beste isolerende resultaten geeft. De meningen over het gebruik van pur liggen echter nogal uit elkaar en de situaties beslissen natuurlijk uiteindelijk wat de beste optie is. Wij helpen u graag beslissen welke keuze voor vloerisolatie u het beste kunt maken.

isolatieplaten

Isolatieplaten

Isolatieplaten worden veelgebruikt bij het isoleren van vloeren. Het voordeel van platen is dat ze snel geplaatst kunnen worden. Platen worden gemaakt van EPS, XPS of ga voor PIR of PUR. PUR is een zeer efficiënt isolatiemateriaal en is verkrijgbaar in schuimvorm en platen. De platen hebben een hoge isolatiewaarde. XPS is zeer geschikt voor vloeren omdat het drukvast is, uw vloer is daarna goed beloopbaar. EPS wordt gemaakt van polystereen en is zeer licht en gemakkelijk te bewerken. Het wordt ook wel piepschuim genoemd. Tot slot is glaswol of rotswol ook nog een mogelijkheid, deze hebben ook uitstekende akoestische kwaliteiten.

folie en thermokussens

Folie en thermoskussens

Een goed alternatief voor vloerisolatie door middel van pur is het aanleggen van bodemfolie en thermokussens. De thermokussens worden hierbij aan de onderkant van de vloer aangelegd om de warmte in het huis vast te houden. Het bodemfolie is bedoeld om de kruipruimte droog te houden. Door deze aanpak te gebruiken is deze ruimte eventueel ook te gebruiken als kleine opslagruimte. Dit was eerst onmogelijk door de vochtigheid van de ruimte. Daarnaast valt er te beargumenteren dat het plaatsen van bodemfolie en thermokussens milieuvriendelijker is dan het spuiten van pur.

Glaswoldeken

Een ander mogelijkheid voor vloerisolatie is het plaatsen van glaswoldeken. Glaswoldeken is een goede isolator. Het materiaal is gemaakt van vezels van silicaat. Dit materiaal wordt gemaakt van hergebruikt glas. Voordelen van glaswol zijn dat het goed isoleert, niet rot en geen voedingsbodem vormt voor ongedierte. Daarnaast is het door de eigenschappen van het materiaal ook nog eens brandwerend. Glaswol wordt geklasseerd als het beste isolatiemateriaal wat brandveiligheid betreft. Ook qua milieu scoort dit materiaal goed daar ze vaak voor 75% uit gerecycled glas bestaan. Het nadeel van isolatiedekens plaatsen in de kruipruimte is dat ze snel gaan hangen. Het plaatsen is dus niet altijd even praktisch. En laten we het vooral niet over die jeuk hebben die je van glaswol krijgt.

EPS

Een laatste manier voor vloerisolatie is het aanbrengen van bodem isolatie chips. Deze EPS (geëxpandeerd polystyreenschuim) chips (ook wel flakes genoemd) zijn kleine stukjes isolatie die de kruipruimte ingespoten zullen worden. Door deze chips wordt de warmte een stuk beter binnengehouden. De methode heeft een aantal voordelen. Het maakt bij het gebruik van bodem flakes niet zoveel uit hoe hoog de ruimte is. Daarnaast zorgt ook deze methode voor bescherming tegen schimmelvorming en ongedierte zoals huismijt, muggen en slakken. Ook zult u na het plaatsen van de chips minder last hebben van muffe lucht. Na het spuiten van de flakes is uw kruipruimte ook nog gewoon toegankelijk. U kunt gemakkelijk door de chips kruipen.

Schelpen

Een natuurlijk isolatiemateriaal is schelpen. De vakman brengt dan een dikke laag schelpen aan op de bodem van de kruipruimte. De dikte van deze laag is afhankelijk van de mate van isolatie die u wilt en de ruimte die er beschikbaar is in de ruimte. De schelpen absorberen vocht en isoleren uitstekend. Een ander voordeel van schelpen is dat ze eenvoudig aan te brengen zijn.

Het nadeel van schelpen is dat ze niet onder water mogen komen te staan. Dan verliezen ze hun werking. Voor een droge of licht vochtige kruipruimte zijn ze erg geschikt als isolatiemateriaal.

Waarom vloerisolatie uw wooncomfort verhoogd

Isolatiewaarde berekenen

De isolatiewaarde van materiaal wordt vaak weergegeven in warmteweerstand, deze wordt aangegeven met de R-waarde. De R-waarde wordt bepaald door de dikte van de laag te delen door de thermische geleidbaarheid van het materiaal. De thermische geleidbaarheid staat keurig in tabellen opgeslagen. Het is echter toch nog wel een lastig verhaal op precies te berekenen wat de isolatiewaarde is. De specialisten uit ons netwerk helpen graag met het berekenen van de isolatiewaarden bij u thuis. Zij adviseren u vervolgens dan ook gelijk over wat voor u de meest gunstige isolatiemethoden zijn.

Zelf doen of uitbesteden?

Soms lijkt het zo gemakkelijk: zelf de vloer isoleren. Maar dit is zeker niet het geval. Daarom is het verstandig om een specialist in te schakelen voor de isolatie. Het is namelijk erg belangrijk dat het isolerende materiaal op de juiste manier aangebracht wordt. Alleen dan bent u verzekerd van een optimale isolatie. Vloerisolatie via de kruipruimte van uw woning is daarnaast niet eenvoudig aan te brengen. De vakman heeft veel ervaring en heeft de klus een stuk sneller geklaard. Daarnaast krijgt u waardevol advies over de geschikte materialen en technieken die geschikt zijn voor uw isolatieklus.

Lees meer over het isoleren van een plafond.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Wilt u uw vloer isoleren via de kruipruimte of door middel van een dekvloer? De vakman weet precies welke methode en welk isolatiemateriaal in uw situatie het meest geschikt is. U bespaart op de kosten door meerdere prijsoffertes voor het isoleren te vergelijken. Vraag de offertes met scherpe prijzen vandaag nog aan via het offerteformulier. Vergelijk de kosten, voorwaarden en het aanbod en kies de beste isolatiespecialist. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt. Met isolatie heeft u geen last meer van koude vloeren, tocht door optrekkend kou en voorkomt u warmteverlies en vochtproblemen.

Kosten vloerisolatie