Pir en Pur isolatie

PIR en PUR isolatie

Voor de isolatie van daken wordt regelmatig gebruik gemaakt van hardschuimplaten, beter bekend als PUR. Dit isolatiemateriaal is volgens onze specialisten uitermate geschikt wanneer u het isoleren zelf uitvoert, omdat de platen niet meebuigen. De laatste jaren is het ook mogelijk geworden om PIR te gebruiken als isolatiemateriaal. Veel van onze klanten weten echter niet wat het daadwerkelijke verschil is tussen PIR en PUR, en voor welk materiaal zij het beste kunnen kiezen. Op deze pagina vindt u een kort overzicht van de voor- en nadelen van beide producten, zetten we de prijzen voor u op een rijtje, en adviseren we u over het maken van een keuze.

PIR of PUR?

Bent u benieuwd voor welk product u het beste kunt kiezen? Dit is afhankelijk van uw wensen aangaande het isoleren van uw woning, de duurzaamheid van het isolatiemateriaal, brandveiligheid, milieuvriendelijkheid, toepasbaarheid en budget. Kort samengevat kunnen we stellen dat PUR het meest geschikt is voor het isoleren van hellende daken en plaatsen waarbij beter gekozen kan worden voor een vloeibaar product. Tevens is de isolatie met PUR relatief beter voor het milieu, uw budget, en uw gezondheid. PIR daarentegen zorgt voor een betere isolatie, en hogere brandveiligheid. Bovendien kunt u bij dit product kiezen voor dunnere isolatieplaten, waardoor de kosten elkaar uiteindelijk niet veel ontlopen. Vraag desnoods een professional uit uw omgeving om advies op maat. Via het contactformulier komt u in contact met meerdere isolatiebedrijven bij u uit de buurt. Indien u een offerte aanvraagt ontvangt u maximaal 5 vrijblijvende offertes.

Prijzen

De prijzen voor de beide materialen ontlopen elkaar niet zoveel. De isolatieplaten worden verkocht in pakken van zo’n vijf platen per keer. De diktes van de platen variëren van 2 tot 12 centimeter. Kijken we naar de kosten per vierkante meter dan zien we dat dit voor platen van 2 centimeter dik zo’n 4,50 is, en voor 12 centimeter komt dit op 14,00. Uiteindelijk zult u bij het aanschaffen van PUR iets goedkoper uit zijn.

Vrijblijvende offerte

Bent u benieuwd naar de exacte kosten voor het isoleren van uw woning? Wilt u weten welk product hiervoor het meest geschikt is? Door ons contactformulier zo nauwkeurig mogelijk in te vullen, kunnen wij uw hulpvraag beantwoorden, en desgewenst enkele offertes op maat toesturen. Deze kunt u geheel gratis en vrijblijvend vergelijken op basis van prijzen en aanbiedingen. Zo kiest u voor de leverancier en de vorm van isolatie die het beste bij u past. Wij zijn u graag van dienst!

Gratis offertes vergelijken

 
Polyurethaan is sinds de 90er jaren een zeer populair isolatiemateriaal geworden. Met name voor het isoleren van spouw, gevel of dak. Polyurethaan heeft als isolatiemateriaal grote voordelen. De belangrijkste hiervan is dat het zowel in vloeibare variant als hardschuim plaat kan worden toegepast. Zo werkt het in de gevel als vochtbestrijder, en is het op hellende daken makkelijk te plaatsen. Bovendien hoeft er met beide toepassingsmethoden geen onnodig hak- en breekwerk te worden uitgevoerd. Het nadeel van PUR is dat u hierbij moet oppassen voor overmatig gebruik: door teveel schuim in een gat te spuiten zult u de omliggende structuur beschadigen. Daarnaast moet u met het gebruik van het isolatiemateriaal uitkijken voor de brandveiligheid. Onze specialisten raden aan altijd een brandwerende laag over de isolatie aan te brengen.
PIR staat voor polyisocyanuraat, en is een verdere ontwikkeling van PUR. Ook PIR is specifiek ontwikkeld voor de isolatie van daken, gevels en vloeren. Het grote voordeel van Polyisocyanuraat ten opzichte van polyurethaan is dat het een hogere isolatiewaarde kent, en bovendien een hogere brandwerende functie. Het isolatiemateriaal wordt over het algemeen aangeleverd in dunne harde isolatieplaten, die geschikt zijn voor plaatsing onder de vloer, tegen platte of hellende daken en in de spouw. Wel is het lastig om deze isolatieplaten op maat te snijden, waardoor u deze moeilijk tussen dakspanten of bestaande constructie kunt plaatsen. Groot nadeel van PIR is dat het slecht afbreekbaar is. Daarnaast blijven bij de verwerking kleine deeltjes van het isolatiemateriaal aan kleding hangen, en is het isolatiemateriaal alleen geschikt in harde isolatieplaten. Desondanks wegen de voordelen op tegen de nadelen.
Zoals gezegd kent PIR een hogere mate van isolatie dan PUR en andere materialen. Voor polyisocyanuraat geldt dat het warmteverlies per Mk 0.023 – 0.026 is, waarbij bijvoorbeeld steenwol een warmteverlies van 0.040 per Mk heeft. Wanneer we PIR vergelijken met glaswol, dan zien we dat met dezelfde dikte van isolatie, isolatieplaten van PIR ongeveer 1.7 keer beter isoleren. Dit is al het geval bij zeer dunnen isolatieplaten. Het verschil in isolatiewaarde tussen PIR en PUR is niet zo groot als het bovenstaande verschil. Wanneer u echter gebrand bent op een hoge isolatie zouden wij PIR aanraden als het beste isolatiemateriaal.

PUR isolatie

PUR niet schadelijk gezondheid

Periodiek duiken er in het nieuws berichten op dat het bewerken van PUR schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat er in principe weinig kan gebeuren zolang u zich houdt aan de veiligheidsschriften.

Ecologische voetafdruk

Ecologische voetafdruk

Wanneer u graag uw ecologische voetafdruk klein houdt, dan raden wij aan om te kiezen voor duurzamere materialen dan PUR of PIR. Denk bijvoorbeeld aan schapenwol, of andere natuurlijke producten. Wij bieden u hierover graag meer informatie aan.

Erkend vakman Javo Isolatie

Erkend vakmanschap

Overweegt u om uw dak of gevel te isoleren, en roept u graag de hulp in van een erkend professional? Bij ons bent u aan het juiste adres. Wij zullen ervoor zorgen dat de klus snel en adequaat wordt uitgevoerd.