Plafond isoleren
Behoefte aan het isoleren van uw houten of betonnen plafond? Bij plafondisolatie zijn er twee keuzes wat betreft het isoleren, namelijk een verlaagd plafond met isolatie of een zwevende dekvloer. Daarnaast is het soort isolatiemateriaal ook erg bepalend voor de isolatiewaarde en de kosten. Nieuwsgierig naar de prijs?
Start nu uw gratis offerteaanvraag!
Bedenk daarnaast ook of u alleen geluidsisolatie wilt of ook warmte-isolatie. Voor de plafondisolatie is minerale wol, zoals glaswol of steenwol, en cellulose vlokken vooral handig voor geluidsisolatie. Isolatieplaten gemaakt van PIR of EPS is bedoeld voor warmte-isolatie. Op deze pagina leest u alles over de mogelijkheden en geven we u ene gratis tip hoe u op de kosten kunt besparen.
Geluidsisolatie en/of warmte-isolatie?
Wilt u graag betere geluidsisolatie en/of warmte-isolatie in huis, maar u wilt niet de volledige zolder isoleren? Dan kunt u ervoor kiezen om alleen het plafond te voorzien van geluidsisolatie en/of warmte-isolatie met behulp van glaswol of steenwol. Voornamelijk wordt er gekozen voor warmte-isolatie. Door plafondisolatie voorkomt u onnodig warmteverlies. Warme lucht stijgt op en als het slecht geïsoleerd is gaat er veel warmte verloren.
Daarnaast is het mogelijk om uw plafond te isoleren door middel van geluidsisolatie. Zo wordt er minder geluid doorgelaten van de bovenverdieping, zoals harde stemmen of het geluid van hoge hakken op de vloer. De beide vormen van plafondisolatie vereisen wel andere materiaalkeuzes en werkwijzen.
Plafond isoleren door een verlaagd plafond
Plafondisolatie biedt u twee verschillende opties. De eerste is een verlaagd plafond met isolatie. Dit is de beste manier om een plafond te voorzien van akoestische isolatie. Hierbij is het verlaagde plafond ontkoppeld van het bestaande plafond. Daarvoor worden er trillingsdempers geplaatst om de contactgeluiden tussen twee verdiepingen te verminderen.
Het isoleren van het verlaagd plafond wordt door middel van een dubbele laag geluidsisolerende gipsplaten afgewend die middels metal studs en trillingsdempers aan de bestaande oppervlakte worden opgehangen. Vervolgens worden de randen van het plafond voorzien van randisolatie. Het isoleren door middel van het verlaagd plafond is effectief en voorkomt zowel lucht- als contactgeluid.
Plafond isoleren door een zwevende dekvloer
De andere optie is het plaatsen van een zwevende dekvloer voor de plafondisolatie. Hierdoor worden er contactgeluiden voorkomen die zich verplaatsen via de vloer naar het plafond van de onderliggende verdieping. Een zwevende dekvloer is te plaatsen op zowel een houten vloer als op een betonnen vloer. Bij een houten vloer wordt het regelwerk opgevuld met isolatieplaten.
Daarentegen wordt er bij een betonnen vloer speciale cementgebonden platen op de bestaande vloer gelegd. Dit zijn dubbele platen die effectief geluidstrillingen absorberen. Het is bij een zwevende dekvloer van belang dat de randen van de vloer zijn voorzien van isolatie zodat de vloer akoestisch ontkoppeld is van de wanden.
Plafondisolatie met minerale wol
Minerale wol is niet brandbaar en geschikt voor geluidsisolatie. Daarnaast behoudt het beter de warmte en heeft het een hoge isolatiewaarde. Minerale wol biedt twee soorten materialen aan, namelijk glaswol en steenwol. Deze lijken veel op elkaar maar het verschil zit hem vooral in de structuur van de vezels.
Glaswol heeft korte vezels, hoge dichtheid, hoge vuurbestendigheid en een lage elasticiteit. Daarnaast heeft steenwol lange vezels, waardoor een lage dichtheid ontstaat en een hoge elasticiteit. Bij het isoleren met de minerale wol is het raadzaam om werkhandschoenen en een stofmasker te dragen. Het materiaal kan irritatie opleveren bij aanraking (jeuk) en inademing van glaswol of steenwol.
Goedkoop uw plafond laten isoleren?
Vergelijk gratis prijzen van experts in plafondisolatie uit uw regio!
Cellulose vlokken
Als u uw plafond wilt voorzien van geluidsisolatie is er ook de mogelijkheid om cellulose vlokken te gebruiken. Ze bestaan uit losse vlokken van krantenpapier met lange vezels. Doordat er in de naoorlogse bouwwijze weinig aandacht is besteed aan geluidsisolatie zijn er vaak holle ruimtes tussen de vloer en het onderliggende plafond. Deze holle ruimtes zijn net klankkasten en versterken alle leefgeluiden van de buren.
Het opvullen van holle ruimtes met de vlokken is een vrij eenvoudige plafondisolatie zonder verbouwing. Deze vlokken worden onder druk in de holle ruimtes geblazen en zorgen voor goede plafondisolatie.
Isolatieplaten
Ligt de focus van plafondisolatie bij warmte-isolatie? Dan is het aangeraden om te kiezen tussen PIR en EPS isolatieplaten. PIR zijn harde, schuimstof platen. Daarbij zijn ze brandtechnisch veilig. Mocht er verbranding plaatsvinden dan komen er weinig schadelijke rookgassen vrij. Door de goede thermische eigenschappen kan het ook in verschillende diktes toegepast worden.
EPS isolatieplaten, ook wel piepschuim genoemd, beschikken over veel luchtbelletjes wat het licht materiaal maakt. Beide soorten zijn erg praktisch om mee te werken bij een plafondisolatie. Het enige nadeel is dat u deze platen niet kan vervormen of samendrukken.
Stappenplan: hoe plafondisolatie aanbrengen?
Voor uw plafondisolatie is het ook mogelijk om het zelf te doen. Daarom hebben wij hier een stappenplan voor u opgesteld om zelf uw verlaagd plafond of zwevende dekvloer te isoleren. Gebruik een mondkapje, veiligheidsbril, handschoenen en bedek uw armen en benen. Zo krijgt u geen last van de loskomende vezels wat jeuk veroorzaakt.
- Stap 1: Als eerste stap verwijdert u het huidige plafond. Vervolgens zet u uw profielen of latten recht op de balkenlaag. Zorg ervoor dat er tussen uw profielen of houten latten en de muur ongeveer 1 cm ruimte zit.
- Stap 2: Is het geraamte klaar? Plaats dan de PIR isolatieplaten, EPS isolatieplaten, glaswol of steenwol materiaal. Snijd de platen op maat door middel van een isolatiemes of broodmes. Om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal strak tussen de balken ligt, moet u de afstand tussen de balken meten plus 1 cm.
- Stap 3: Vervolgens brengt u een dampscherm aan. Dit verlaagt het risico op vochtproblemen. Door te nieten bevestigt u het dampscherm aan de balkenlaag.
Afwerking bij het isoleren van een plafond
Gelukt? Dan is het isoleren klaar. Vervolgens kan het plafond afgewerkt worden met behulp van gipsplaten. Het wordt aangeraden om deze klus niet in u eentje te bewerkstelligen. Maak gebruik van stempels om de gipsplaat tegen het plafond te plaatsen.
Daarna bevestigt u de gipsplaat met behulp van schroeven op de profielen of latten. Dan moeten de gipsplaten goed tegen elkaar aan en eindigt u de gipsplaat op het midden van het frame. Daaropvolgend moet u de naden en schroefgaten dichten met een gipsplaatvuller. Na deze stap is het isoleren van uw verlaagd plafond of zwevende dekvloer klaar!
Kosten plafondisolatie
De totale kosten van uw plafondisolatie is afhankelijk van de keuze in materiaal en of u een verlaagd plafond wilt of een zwevende dekvloer. Cellulose vlokken zijn het goedkoopst en meest eenvoudig om aan te brengen. De minerale wollen, glaswol en steenwol, zijn relatief goedkoop.
De PIR isolatieplaten zijn ook relatief goedkoop en EPS isolatieplaten het duurst. Gemiddeld ligt het tarief voor het isoleren tussen de €25,- en €60,- per m². Wanneer u zelf het plafond gaat isoleren bent u alleen de inkoopkosten voor de materialen kwijt en de tijd die u er mee bezig bent.
Besparen op plafondisolatie? Vergelijk gratis offertes!
Wilt u uw plafond isoleren en daarbij geluidsisolatie of warmte-isolatie toepassen?
Start direct uw gratis offerteaanvraag!
U ontvangt dan gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes (maximaal 5) van isolatie-experts uit uw eigen regio. Vergelijk deze offertes op prijs, aanbod en de voorwaarden en kies de plafondisolatie specialist die het beste bij uw opdracht past.