Geluidsisolatie

Soorten geluidsisolatie

Heeft u last van geluidsoverlast in uw woning? Door geluidsisolatie aan te brengen is dit verleden tijd. Schakel een vakman in voor het doelgericht isoleren van geluid van buiten en binnen. Bijvoorbeeld door isolatie te plaatsen in de spouwmuur, speciaal glas of isolatiemateriaal tegen de muur. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden, de verschillende soorten geluidsisolatie en de gemiddelde kosten.

Wij hebben nog een handige tip voor u om te besparen op de kosten. Vraag vandaag nog gratis en vrijblijvende offertes aan via het offerteformulier. Vergelijk de prijsoffertes en kies de beste specialist uit. U weet zeker dat u niet te veel betaalt voor uw klus!

Voordelen van geluidsisolatie

De specialisten uit ons netwerk horen regelmatig dat men denkt dat geluidsisolatie alleen interessant is als je een instrument bespeelt. Maar vaak wordt geluidsisolatie juist aangebracht om geluid van buiten of van de buren te blokkeren. Woont u bijvoorbeeld dicht bij een basisschool of aan een drukke weg? Door geluidsisolatie aan te brengen heeft u hier een stuk minder last van. De belangrijkste voordelen:

  • U blokkeert geluidshinder van buiten.
  • U voorkomt contactgeluiden en trillingen via de muur en vloer.
  • U heeft geen last meer van geluid van de buren.
  • U bespaart op energie als bijkomend voordeel bij bijvoorbeeld isolatie in de spouwmuur.

Gratis offertes vergelijken

Waar geluidsisolatie plaatsen?

Geluidsisolatie kan op verschillende manieren op verschillende plaatsen aangebracht worden. Vaak wordt er gekozen voor isolatie in de spouwmuur, op het dak of nieuwe geïsoleerde ramen bij overlast van buiten. Isolatie van de muur is ook geschikt bij overlast door geluid van de buren. Isolatie op het plafond, vloer of deur is verstandig als u last heeft van geluiden binnenshuis of van uw buren.

Muren

Isolatie van een muur is zowel mogelijk van buiten- als van binnenuit. Veel oudere woningen hebben een spouw. Dit is een ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur. Door spouwmuurisolatie aan te brengen wordt de gehele spouwmuur gevuld, bijvoorbeeld met steenwol, glaswol of PUR-schuim.

De mate van geluidsisolatie is afhankelijk van het materiaal wat u kiest. Of kies voor isolatie van de binnenmuren. Hierbij plaatst de isolatiespecialist isolerend materiaal tegen de muur. Het materiaal wordt weggewerkt door voorzetwanden. Het nadeel van deze techniek is dat de muur verder naar binnen komen te staan en dat de ruimte dus iets kleiner wordt. Deze manier is echter zeer effectief.

Binnenmuur met steenwol isoleren

Plafond

Last van uw bovenburen? Of klinken de voetstappen op de eerste verdieping van uw woning erg hard door? Dan is het verstandig om uw plafond van isolatie te voorzien, bijvoorbeeld glaswol, steenwol of pur. U dempt zo de geluiden van bovenaf en voorkomt tegelijkertijd warmteverlies. Hierdoor verwarmt u de ruimte efficiënt en u bespaart op de energiekosten. Vaak wordt er gekozen voor het plaatsen van een verlaagd plafond. De vakman maakt dan een houten frame. Er wordt isolatiemateriaal op het plafond gemonteerd met geluidsdempers. Het plafond wordt daarna afgewerkt met plafondplaten. De geluidsdempers zorgen ervoor dat de geluidstrillingen gestopt worden.

Vloeren

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor geluidsisolatie op de vloer. Hiermee dempt u niet alleen uw eigen geluiden, maar het is ook erg fijn als u onderburen heeft. Geluidsoverlast via de vloer wordt meestal veroorzaakt door een slechte ondervloer of door een holle ruimte tussen de vloer en het onderliggende plafond. De holle ruimte fungeert als het ware als een klankkast en versterkt de geluiden. U heeft de keuze uit verschillende methodes. Bij één van de methodes wordt er een dikke isolatievloer aangebracht onder de vloerbedekking. Bij appartementen wordt er vaak een eis gesteld aan de dikte van de ondervloer.

Ramen

Er komt niet alleen veel geluid binnen via de muren en de gevel, maar ook door de ramen. Zeker in het geval van enkel glas. Dubbel glas is al iets beter, maar het beste is om te kiezen voor ramen met isolatieglas met speciale geluidisolatie. Vergeet niet om ook de kozijnen aan te pakken.

Deuren

Een standaard deur binnen is niet geschikt voor het tegenhouden van geluid. U hoort gemakkelijk mensen praten, het gesnurk van uw huisgenoot is goed hoorbaar en het geluid van de tv klinkt door de deur. Er zijn speciale geluidsisolerende deuren verkrijgbaar, zodat u geen last meer heeft van geluid via de deur.

Geluidsisolatie

Gevel

Wanneer u woont aan een drukke weg, park of bij een school in de buurt dan weet u vast wel hoeveel geluid er binnenkomt via de gevel. Hierbij plaatst een isolatievakman een extra laag aan de buitenkant van de muur. Deze laag op de muur werkt niet alleen geluidsisolerend, maar ook warmtewerend. Zo verliest u minder warmte uit uw woonkamer. In een aantal gevallen heeft u een vergunning nodig voor het veranderen van het uiterlijk van de muur. Bekijk de website van het omgevingsloket voor meer informatie. Een andere mogelijkheid is om de ramen te vervangen door hoogrendementsbeglazing. Tot slot is ook isolatie in de spouwmuur een mogelijkheid. Een vakman brengt met deze methode isolerend materiaal aan in de spouw tussen de binnen- en de buitenmuur.

Geluidsisolatie

Dak

U verwacht het misschien niet direct, maar ook het dak laat veel geluid door, waardoor geluidshinder ontstaat. Bijvoorbeeld door vliegverkeer in de lucht of verkeer van een nabij gelegen snelweg. De oorzaak van de hinder wordt veroorzaakt door een slechte isolatie van het dak of lichte dakconstructie. De dakplaten onder de bedekking van het dak zijn vaak erg dun en hebben hierdoor een slechte isolatie. Bij een dikkere isolatie is er minder trillingsoverdracht en hierdoor heeft u minder last van geluidsoverlast. Laat bijvoorbeeld een groendak aanleggen op een plat dak of een laag grind op bitumen. Een hellend dak is het gemakkelijkste te voorzien van isolatie van binnenuit met isolerende platen van bijvoorbeeld glaswol of steenwol

Welke materialen zijn geschikt?

We verdelen materialen tegen geluidshinder in twee soorten: geluidsisolerend materiaal en geluidsabsorberend materiaal. Geluidsisolerend materiaal weert het geluid van buitenaf. De absorberende materialen zijn geschikt voor burenoverlast of om geluid te weren uit andere ruimtes in het huis. Bijvoorbeeld voetstappen op de vloer van de eerste verdieping. Glaswol en steenwol worden niet alleen gebruikt om thermisch te isoleren, maar werkt ook geluidswerend. Een ander materiaal is polyethyleen en wordt voornamelijk gebruikt voor vloerisolatie. U kunt ook nog kiezen voor kurk of rotswol. Welk materiaal er geschikt is, is afhankelijk van uw situatie en mate van isolatie.

Wat is akoestisch isoleren?

Geluidsoverlast wordt veroorzaakt door luchtgeluid of contactgeluid. Luchtgeluid komt van trillingen in de lucht die veroorzaakt worden door een geluidsbron. Voorbeelden van geluidsbronnen zijn de TV, stemmen, luidsprekers en instrumenten. Luchtgeluid kan verminderd worden door uw woning akoestisch te isoleren. Er worden dan isolatiematerialen met een hoge densiteit in uw woning geplaatst. Deze nemen het geluid op en zorgen ervoor dat de trillingen niet verder gebracht kunnen worden. Meestal wordt er gekozen voor een combinatie voor geluidsabsorberende en geluidsisolerende materialen voor het beste resultaat.

Prijs geluidsisolatie

Hoeveel kost geluidsisolatie?

U bent vast ook benieuwd naar de kosten voor geluidsisolatie. De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de ruimte die u wilt isoleren en het isolatiemateriaal. Daarnaast moet u ook rekening houden met de voorrijkosten, montagekosten en de kosten voor de vakman. Kies voor een vakman uit de regio om te besparen op de voorrijkosten. Een verlaagd plafond kost gemiddeld €50,- tot €60,- per vierkante meter en het plaatsen van een voorzetwand is ongeveer €60,- tot €70,- per vierkante meter. Het opvullen van een houten vloer kost ongeveer €15,- per vierkante meter.

Isolatie van geluid

Gratis offertes ontvangen en vergelijken

Heeft u al tijden last van een drukke weg voor uw woning? Of hoort u uw bovenburen goed in uw appartement? Met geluidsisolatie is dit verleden tijd. Schakel een vakman in voor het beste resultaat. Door de isolatie heeft u geen last meer van overlast door geluid. Dit is ook erg handig als u zelf een instrument bespeelt of last heeft van de tv. Bespaar op de kosten door prijsoffertes aan te vragen en te vergelijken van meerdere bedrijven uit de regio. U vraagt deze gratis en vrijblijvende offertes eenvoudig aan via het offerteformulier. Vergelijk op basis van prijs, aanbod en voorwaarden en kies de beste specialist.