Energielabel woningen

Verplicht energielabel voor woningen

Sinds 01-01-2015 is het verplicht dat een woning een energielabel heeft als het verkocht of verhuurd gaat worden. Het label laat zien wat de energieprestaties zijn en welke maatregelen men kan treffen om dit te verbeteren. De labelklasse loopt van A t/m G op, A is erg zuinig en er zijn nog weinig besparingsmogelijkheden mogelijk. Klasse G is niet zuinig en op deze woning zijn nog veel besparingsmogelijkheden mogelijk. Javo Isolatie informeert u graag over de diverse opties. Heeft u vragen of bent u benieuwd naar de prijzen? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier. Nadat u het formulier heeft ingevoerd zetten wij uw aanvraag door naar diverse isolatiebedrijven bij u uit de regio (maximaal 5). Het is aan u om het aanbod te vergelijken en zo tot een juiste keuze te komen. Door offertes te vergelijken bespaart u aanzienlijk op uw investering.

Gevolgen als u geen energielabel heeft

Gaat u een huis verkopen, verhuren of wordt een woning opgeleverd, dan heeft u een definitief energielabel van de woning nodig. In 2015 heeft u als woningeigenaar een voorlopig label gekregen, deze moet omgezet worden in een definitief label bij verkoop, verhuur of oplevering. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete die kan oplopen tot maximaal €405,-. Dit controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), zij kijken of er een energielabel bij de verkoop, verhuur of oplevering van een huis is overhandigd.

Het energielabel verbeteren

Een huis verkoopt u gemakkelijker als het energielabel goed is. Het label geeft aan dat een pand goed geïsoleerd is. Er zijn verschillende soorten isolatieklussen die u uit kunt laten voeren om het label van uw woning te verbeteren. Denk hierbij aan spouwmuur-, gevel-, vloer- en dakisolatie. Deze klussen dragen bij aan een goede isolatie.

Meer informatie aanvragen

Zoals u wellicht heeft gemerkt bestaan er veel verschillende manieren om het energielabel van uw onderkomen te verbeteren. Deze pagina geeft een indicatie van de mogelijkheden. Onze medewerkers staan voor u klaar indien u benieuwd bent naar een voorstel op maat. Indien u hierin interesse heeft nodigen wij u uit om kosteloos en vrijblijvend het contactformulier na in te vullen. Een van onze isolatiespecialisten zal op korte termijn contact met u opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Gratis offertes vergelijken

 
Rond het jaar 1920 hebben de meeste woningen een spouwmuur, dit is een ruimte tussen de binnen en de buitenmuur. Deze ruimte is tussen de 7 en de 9 cm breed en zorgt voor een betere vochtwering. Een nadeel van deze spouwmuren, is dat ze slecht zijn voor uw isolatie, door deze muren gaat er veel warmte verloren.
Bij een spouwmuurisolatieklus, maken ze kleine gaatjes in uw buitenmuur. Via deze gaatjes wordt er isolatiemateriaal gespoten, glaswol, steenwol, pur schuim of isolatiekorrel. Dit houdt de kou van buiten tegen en de warmte binnen. Een isolatiebedrijf kan uw muren binnen een dag voorzien van isolatiemateriaal. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt omdat het schadelijk kan zijn voor uw gezondheid als het verkeerd wordt toegepast. Daarnaast geeft er bijna geen rommel omdat het door kleine gaatjes in de muur wordt gespoten. Aan het einde van de dag geniet u van een goed geïsoleerde woning, waarmee u per jaar wel €600,- kunt besparen op uw energierekening.
Uw spouwmuur isoleren is een relatief goedkope manier van isolatie waar u wel veel geld mee kan besparen. Doordat het een snelle klus is, waarbij de werkzaamheden gering zijn, zijn de kosten relatief laag. Over het algemeen kunt u rekenen op een €15,- per m² voor een spouwmuurisolatieklus.
Gebruikt u uw zolder niet al leefruimte, dan kunt u ook de vloer van uw zolder voorzien van isolatiemateriaal. Dit scheelt enorm in het opwarmen van uw woning, de zolder hoeft namelijk niet verwarmd te worden. De prijzen van zoldervloerisolatie liggen tussen de €1.000,- en de €2.000,- in.
Nadat u één of meerdere van deze isolatieklussen heeft laten uitvoeren, is uw woning uitstekend geïsoleerd en zal hierdoor ook een hoger energielabel krijgen. Dit is gunstig voor u, omdat uw woning meer waard is, maar het is ook gunstig voor de koper of huurder, omdat het huis de gestookte warmte goed vast kan houden.

Gevelisolatie

Gevelisolatie

Gevelisolatie is er op twee manieren, binnen- en buitenisolatie. Bij gevelisolatie wordt er een wand, met daarachter isolatiemateriaal, geplaatst. Dit gebeurt voor uw binnen- of buitenmuur. Met gevelisolatie gaat u veel geld besparen op uw energierekening.

Buitenmuur isolatie

Buitenmuur

Bij gevelisolatie aan de buitenmuur wordt er isolatiemateriaal tegen uw buitenmuur geplaatst. Na het plaatsen volgt de afwerking met gevelbekleding of sierpleister. Het is een prijzige klus, maar het heeft wel het hoogste rendement. Daarnaast is het in sommige gevallen verplicht om een vergunning bij de gemeente aan te vragen. U verandert namelijk het uiterlijk van uw huis of pand. Een buitenmuurisolatieklus zal een investering van €8.700,- zijn.

Binnenmuur isolatie

Binnenmuur

Krijgt u geen vergunning, dan kunt u ook uw binnenmuren isoleren. Dit is echter wel minder effectief. Men plaatst een voorzetwand met gipsplaten, hardschuimpanelen of met een warmtereflecterende folie om uw muur te isoleren. Daarna volgt de afgwerking met verf, behang of stuc. De binnenmuurisolatie bedraagt een investering van €13.000,-.

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Bij een woning zonder vloerisolatie, gaat er veel warmte verloren door de vloer. Wilt u echter een dergelijke klus uit laten voeren, dan is het verstandig om van te voren te kijken of u beschikt over een kruipruimte. Wij plaatsen namelijk isolatieplaten in de kruipruimte, tegen de onderkant van uw vloer. Zo kan er geen warmte meer verloren gaan door de vloer. Heeft u echter geen kruipruimte, dan is het alsnog mogelijk uw vloer te isoleren. Er wordt een ondertapijt of een dekvloer gelegd. Er kan geen kou vanuit de vloer uw woning binnen komen en er gaat ook geen warmte via de vloer verloren. Voor een vloerisolatieklus moet u uitgaan van een investering rond de €30,- per m².

Dakisolatie

Dakisolatie

Zoals u weet, stijgt warme lucht op naar het dak. Het is daarom verstandig om uw dak te isoleren om deze warmte binnen te houden om zo uw stookkosten te verlagen. Er zijn verschillende manieren om uw dak te isoleren: buiten- en binnenzijde van een schuin dak, zoldervloer en een plat dak.

Schuin dak isolatie

Schuin dak

Een schuin dak kan zowel van de buiten- al vanuit de binnenzijde worden geïsoleerd. Wilt u de buitenzijde voorzien van isolatiemateriaal, dan heeft dit een positief effect op de bescherming tegen vocht en kou voor uw hele dakconstructie. Uw onderkomen is nu voorzien van een ‘warm dak’. Het kan ook op een gemakkelijkere manier. Bij een ‘warm dak’ methode verwijderen wij eerst alle dakpannen om vervolgens het isolatiemateriaal aan te brengen. Indien we de binnenzijde van uw dak isoleren plaatsen wij isolatieplaten tegen uw dak. Voor het isoleren van de binnen zijde, moet u rekenen op een investering tussen de €1.500,- en de €2.500,- in. De buitenzijde is duurder, omdat het hele dak aangepakt wordt. Voor de buitenzijde moet u rekenen op een investering tussen de €3.500,- en de €4.500,- in.

Plat dak isolatie

Plat dak

Het platte dak kan op meerdere manieren worden voorzien van isolatiemateriaal. Het kan namelijk aan de binnenkant van het dak worden geplaatst. Deze klus neemt weinig tijd in beslag maar zal ook minder goed isoleren. Het is een mogelijkheid om het materiaal tussen het dak en de dakbedekking te plaatsen. Over het isolatiemateriaal plaatsen wij een laag dakbedekking om het mooi af te werken. Ten slotte kan er ook nog materiaal op de dakbedekking geplaatst worden. Dit is een goede optie indien er een dakterras aanwezig is, of als er veel op het dak wordt gelopen. Een plat dakisolatie kan oplopen tussen de €3.000,- en de €4.000,-.