zolderisolatie

Zolder isoleren

Wilt u uw zolder isoleren? Onder zolderisolatie worden vele vormen verstaan. Denk hier aan het isoleren van uw schuin dak of de zoldervloer. Verder doet het plaatsen van isolatieplaten in uw schuin dak al wonderen. Hiervoor worden de producten PIR en PUR gebruikt. Daarnaast zijn er speciale soorten wol voor isolatie zoals glaswol of steenwol. Maakt niet uit wat uw voorkeur heeft, wij helpen u graag bij de isolatie van uw zolder. Wij zijn een netwerk van zolderisolatie experts werkzaam in bijna heel Nederland. Vraag via ons offerteformulier vrijblijvend meerdere offertes aan uit uw regio. Vergelijk deze offertes en kies de zolderisolatie specialist die het beste bij uw klus past.

Voordelen zolderisolatie

U weet dat het goed isoleren van de zolder winst oplevert, maar wat zijn de voordelen? Ten eerste gaat er veel minder warmte verloren, tot wel 25%! Hierdoor dalen de energiekosten. Uw zolder blijft warmer in de winter en koeler in de zomer. Een ander voordeel is dat u de ruimte weer bewoonbaar maakt door het in te richten als een slaap- of werkkamer. Verder kan u ook akoestische isolatie gebruiken waardoor hinderlijke geluiden verminderd zijn op uw zolder. Bovendien zal door goede zolderisolatie de waarde van het huis stijgen. De kans is dan groter dat het huis sneller is verkocht.

Wilt u het dak of de zoldervloer isoleren?

Bij het isoleren van de zolder is de eerste beslissing of u dan wel uw schuin dak wilt isoleren of de zoldervloer. Over het algemeen kiezen mensen in eerste instantie ervoor om de zoldervloer goed te isoleren. Deze keuze wordt gemaakt door het feit dat de zolder vaak niet als leefruimte is gebruikt. Hierdoor is het zonde om de zolder onnodig te verwarmen. Mocht u uw zolder later wel als leefruimte willen gebruiken dan kunt u altijd nog kiezen voor isolatie van uw schuin dak. Bovendien heeft u bij het isoleren van uw schuin dak of zoldervloer recht op premies en subsidies.

Type zoldervloer

De manier van isoleren hangt af van het type zoldervloer. Bij een houten draagstructuur wordt de zolderisolatie toegepast door de ruimtes tussen de vloerbalken van de zoldervloer op te vullen met isolatiemateriaal. Hiervoor zijn halfharde of zachte isolatieplaten van minerale wol geschikt. Daarnaast moet er een dampscherm worden geplaatst. Aan de onderzijde van de draagconstructie wordt het dampscherm aangebracht naar de warme zijde van de zoldervloer toe. Indien het om een massieve draagstructuur gaat, bevestig dan het isolatiemateriaal op de zoldervloer. Net als bij de houten draagstructuur moet er dampremmende folie worden aangebracht op de huidige zoldervloer. Vervolgens worden er op de folie isolatieplaten geplaatst.

Gratis offertes vergelijken

zolderisolatie

Dak isoleren via binnen- of buitenzijde?

Wilt u uw schuin (of hellend) dak isoleren? Dan is de voordeligste keuze om de binnenzijde te isoleren. Hierbij is de zolderisolatie tegen de binnenkant van het schuine dak geplaatst. Dat zijn vaak isolatieplaten die afgewerkt zijn met gipsplaten. Tevens functioneert PUR als zolderisolatie. Het is erg belangrijk bij het isoleren aan de binnenzijde van het schuine dak dat de isolatie 100% luchtdicht is. Dit verlaagt het risico op vochtproblemen en schimmel. Voor het plaatsen van isolatie aan de buitenzijde is er eerst dampremmende folie geplaatst ter voorkoming van vochtproblemen. Vervolgens brengen ze dakplaten aan en de dakpannen teruggeplaatst.

isolatie zolder

Isolatieplaten

Afhankelijk van uw wensen wat betreft de zolderisolatie kiest u tussen PIR of PUR als materiaal. PUR is het meest geschikt voor het isoleren van een schuin dak. Tevens is PUR relatief beter voor het milieu, uw budget en uw gezondheid. Daarentegen verzorgt PIR een betere isolatie van uw zolder en hogere brandveiligheid. Bovendien heeft u bij dit product de keuze om te kiezen voor dunnere isolatieplaten wat scheelt in de kosten. Heeft u twijfels bij het kiezen van het juiste materiaal voor uw zolderisolatie? Neem contact met ons op en vul uw opdracht en wensen in via ons offerteformulier. U ontvangt dan meerdere offertes (maximaal vijf) van zolder experts uit uw regio.

Lijkt het isoleren van de zolder ingewikkeld? Schakel dan een zolderisolatie expert in!

Wij helpen u graag met het vinden van de juiste specialist. De beste prijs-kwaliteitverhouding voor het beste resultaat.

Minerale wol

Kenmerkend van minerale wol is dat het niet brandbaar is. Daarnaast behoudt het beter de warmte, neemt geen vocht op en heeft geluidsisolerende eigenschappen. Minerale wol biedt twee soorten, namelijk glaswol en steenwol. Deze lijken veel op elkaar maar het verschil zit hem vooral in de structuur van de vezels. Glaswol heeft korte vezels, hoge dichtheid, hoge vuurbestendigheid en een lage elasticiteit. Daarnaast heeft steenwol lange vezels, waardoor een lage dichtheid ontstaat en een hoge elasticiteit. Bij het plaatsen van de minerale wol, steenwol of glaswol, is het raadzaam om werkhandschoenen en een stofmasker te dragen. Glaswol of steenwol kan namelijk irritatie opleveren bij aanraking of inademing.

Afwerken

Nadat het isoleren van het dak of de zoldervloer goed is verlopen begint het afwerken door gebruik van gipsplaten of ander plaatmateriaal. Indien u met gipsplaten gaat werken moet u de dakspanten (dakconstructie) eerst aftimmeren door middel van het plaatsen van houten latten in uw zolder. Zo ontstaat er een strak raamwerk wat het bevestigen van de gipsplaten makkelijker maakt. Vervolgens kunnen op de aangebrachte houten latten zelftappende schroeven vastgezet worden. Daarvoor gebruikt u het beste een schroefboormachine met een gipsplaat bitadapter, dan beschadigt de gipsplaat niet. Het afwerken van uw zolder kunt u zelf doen of overlaten aan een isolatie expert. Vraag via ons offerteformulier vrijblijvend diverse offertes op.

isolatieplaten

Doe het zelf

Bij het isoleren van uw zoldervloer kunt u ervoor kiezen om de isolatie zelf uit te voeren. Ten eerste moet u de afstand tussen de balken nauwkeurig opmeten. Zo weet u precies hoeveel minerale wol, glaswol of steenwol, of isolatieplaten u nodig heeft. Vervolgens plaatst u eerst de dampremmende folie omtrent het voorkomen van vochtproblemen. Daarna snijdt u het isolatiemateriaal met een isolatiemes in de juiste afmetingen. Draag bij het snijden van het isolatiemateriaal werkhandschoenen en een stofkap om irritatie te voorkomen tijdens de isolatie. Nadat u de wol of platen heeft geplaatst snijdt u de restanten netjes af op de zoldervloer. Mochten er scheuren zijn ontstaan in de wol, plak deze dan af met kunststof- of aluminiumtape. Verder gaat u aan de slag met de leidingen en met het creëren van een goede basis voor de gipsplaten. Als laatste zet u de gipsplaten over het isolatiemateriaal en de regelwerken heen vast met zelftappende schroeven. Daaropvolgend kunt u de gipsplaten stuccen, schilderen of behangen zodat uw zolder een aangename en warme leefruimte wordt. Doe het zelf met deze stappen of schakel een isolatie expert in. Via ons offerteformulier kunt u vrijblijvend diverse offertes aanvragen.

Kosten en rendement

De kostprijs van het isoleren van uw zolder is geheel afhankelijk van het materiaal wat u kiest en het aantal oppervlakte. Als u de zolderisolatie zelf doet dan beginnen de prijzen bij €10,- per m². Dankzij premies voor isolatie mag u bij uitbesteden rekenen op een prijs tussen de €25,- en €50,- per m². Gemiddeld lopen de kosten in totaal op tussen de €675,- en €2100,-. Hierbij heeft u een rendement tussen de €140,- en €440,- per jaar. Het voordeel is dat u ook een subsidie kunt aanvragen. Voor een dakisolatie krijgt u €20,- per m² en bij een vloerisolatie krijgt u €5,- per m². Wel zitten hier diverse voorwaarden aan verbonden.

glaswol steenwol
zolder isoleren

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Raakt u veel warmte kwijt door een slecht geïsoleerde zolder of wilt u verbetering voor uw schuin dak? U kunt zelf uw zolder isoleren of hulp inschakelen van een expert. Wij kunnen u helpen met het zoeken naar de juiste isolatie expert. Javo-isolatie is een netwerk van experts op het gebied van zolderisolatie. Vraag via ons offerteformulier vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten uit uw regio. Vergelijk deze offertes op prijs, aanbod en de voorwaarden en kies de zolderisolatie specialist die het beste bij uw klus past. Wij garanderen dat u altijd snel en vakkundig geholpen wordt.