plat dak isoleren

Plat dak isoleren

Gaat er door uw slechte isolatie van uw plat dak veel warmte verloren? Wilt u de energierekening zien dalen? Ga dan uw plat dak isoleren! Er zijn drie manieren om uw platte dak te isoleren. Via de binnenzijde isoleren noemt men een koud dak, deze manier wordt het minst aangeraden. Het isoleren van de buitenkant gebeurt met een warm of omgekeerd dak. Een koude en omgekeerd plat dak kan u zelf uitvoeren. Vergeet hierbij niet de drukvaste isolatie. Daarentegen moet u het warm dak laten isoleren door een platdakisolatie specialist. Wij helpen u daar graag bij. Javo-isolatie is een netwerk van isolatie experts. Vraag via ons offerteformulier vrijblijvend meerdere offertes (maximaal 5) aan uit uw regio en maak uw keuze voor de platdakisolatie.

Binnenzijde: koud dak

Een koud plat dak houdt in dat de isolatie aan de onderzijde van het dakbeschot wordt toegepast oftewel aan de binnenzijde. Voor de isolatie gebruikt men meestal glaswol of rotswol tussen de balken van het dakbeschot. Mocht u een betonnen plafond hebben dan wordt er houten constructie gemaakt om de isolatie in te plaatsen. Hierbij is het belangrijk om een dampscherm te plaatsen zodat er geen condensatieproblemen ontstaan. Deze manier wordt niet aangeraden omdat het plat dak bloot staat aan allerlei weersinvloeden. De constructie en afdichtingslaag gaan krimpen en uitzetten waardoor later schade ontstaat. Is alleen aan te raden wanneer een warm constructie niet mogelijk is, het is immers altijd beter dan niet isoleren.

Buitenkant: warm dak

Wanneer de platdakisolatie aan de buitenkant is aangebracht dan spreekt u van een warm plat dak. Het grote voordeel van een warme constructie is dat het plat dak langzaam mee wordt opgewarmd met de ruimte eronder en is daardoor is de buitenkant minder gevoelig voor grote temperatuurschommelingen. Bij een warme dakconstructie wordt er eerst een dampscherm tijdens de isolatie aangebracht. Dan kan de vochtige lucht niet gaan condenseren in de isolatie. Daarnaast worden de dakisolatieplaten zoveel mogelijk op afschot bevestigd. Dit zorgt ervoor dat de afvoer van het regenwater wordt gewaarborgd. Het nadeel bij een warme constructie is dat deze dakisolatie arbeidsintensief is en alleen uitvoerbaar in goede weersomstandigheden.

Gratis offertes vergelijken


platdakisolatie

Omgekeerd dak

Als de bestaande dakbedekking blijft liggen dan wordt er meestal bij renovatiewerkzaamheden een omgekeerd plat dak toegepast. De isolatie komt dan bovenop de bestaande dakafdichting liggen. Op de dakisolatieplaten komt een zwaar materiaal zoals grind of tegels om ervoor te zorgen dat de isolatie op zijn plek blijft. Het isoleren bij een omgekeerde constructie werkt minder goed dan bij een warm plat dak. Daarentegen zijn de kosten voor een omgekeerde constructie een stuk lager. Dit is makkelijk uitvoerbaar en heeft geen extra dampscherm nodig voor het isoleren.

dakisolatieplaten

Isolatieplaten

Als platdakisolatie heeft u de keuze uit twee materialen, namelijk PIR en PUR. PIR is licht materiaal dat makkelijk bewerkbaar is tijdens het isoleren. Het heeft een vrij stijve structuur waardoor je het niet kan vervormen of samendrukken. Het is hierbij van belang om de dakisolatieplaten precies op maat te snijden wil het perfect aansluiten als isolatie. Daarbij heeft PIR zeer goede brandvertragende eigenschappen. PUR materiaal is in de vorm van schuim. Hierdoor kan het schuim alle hoeken en kanten en tussenin opvullen wat de dakisolatieplaten nauwkeurig maakt. PUR-schuim droogt zeer snel op en kan snel geplaatst worden gedurende de platdakisolatie. Bovendien is het op langere termijn ongevoelig voor schimmels of ongedierte.

Wilt u het platte dak laten isoleren? Kom via ons in contact met een vakman!

Vraag vrijblijvend meerdere offertes (maximaal 5) aan en vind de juiste platdakisolatie specialist.

Rotswol of glaswol

Rotswol en glaswol behoren beide tot de minerale wollen. Aangezien rotswol vervaardigd is van vulkanisch materiaal is de brandwerendheid hoog ten opzichte van andere platdakisolatie. Het blijft langdurig behouden en het is een natuurlijk product dat weinig kans geeft op vochtproblemen en schimmels. Tevens laat het ook minder geluid door dan dakisolatieplaten. Glaswol is één van de meeste gebruikte platdakisolatie om te isoleren. Dit komt mede door de relatief eenvoudig plaatsing, goede aansluiting en is relatief goedkoop ten opzichte van andere platdakisolatie. Het materiaal is goed samen te drukken waardoor er een goede, luchtdichte aansluiting met de kepers mogelijk is. Het enige nadeel is dat loskomende vezels voor irritaties kunnen zorgen gedurende het isoleren.

Doe het zelf

Volg dit stappenplan om zelf uw plat dak te isoleren. De eerste stap is het schoonmaken van de ondergrond voordat u begint met het plaatsen van de isolatie. Plaats de eerste rij dakisolatieplaten en zorg ervoor dat de dwarse kanten goed aansluiten. Gebruik voor het doorsnijden van de dakisolatieplaten een decoupeerzaag en voor minerale wollen een kartelmes. Vergeet niet om een gat te maken voor de afvoer. Deze stappen zijn uitvoerbaar bij een koude en omgekeerde dakconstructie. Bij een warme constructie moet u een professional inschakelen om vochtproblemen te voorkomen.

Kosten

Mocht u het isoleren van uw plat dak zelf willen doen dan bent u rond de €15,- per m² kwijt. Deze prijs kan oplopen tot €60,- per m² als u het laat uitbesteden. Indien u de binnenzijde laat isoleren liggen de kosten tussen de €20,- en €50,- per m². Bij platdakisolatie aan de buitenkant liggen de prijzen tussen de €50,- en €75,- per m². Een mineraal wol is goedkoper dan het gebruik van dakisolatieplaten. Tevens moet u denken aan drukvaste isolatie. Bij de platdakisolatie moet u rekening houden met eventuele extra kosten naast het totaalbedrag op de offerte.

plat dak isolatie

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u graag uw plat dak isoleren? Heeft u hulp nodig bij het gehele proces of alleen voor de afwerking? Wij helpen u graag door u te verwijzen naar één van onze specialisten uit ons netwerk. Onze werknemers helpen u graag met het vinden van de juiste expert uit uw regio. Via ons offerteformulier kan u een offerteaanvraag doen. U ontvangt dan binnen enkele dagen meerdere vrijblijvende offertes (maximaal 5). Vergelijk de prijzen van de verschillende isolatiebedrijven en kies voor de platdakisolatie specialist die het beste bij uw opdracht past. Schakel hulp in voor de gehele isolatie of een aantal onderdelen. Wij garanderen dat u altijd snel en vakkundig geholpen wordt.