Dakbeschot

Dakbeschot

Het dak bestaat uit vele onderdelen, meer nog dan onze klanten vaak denken. Een voorbeeld van een dakonderdeel dat bij weinig mensen bekend is, is het dakbeschot. Het dakbeschot staat ook wel bekend als de dakbebording. Dit is de laag planken of plaatmateriaal dat de dakconstructie afsluit en waar de dakbedekking op rust. Het vuren, of douglas dakbeschot wordt aangebracht op de gordingen of sporen. Het dak wordt dan in de volgende delen verdeeld: de dakbedekking (dakpannen, leistenen, riet), het dakbeschot en het dragende gedeelte (onderconstructie). Hiertussen kan vervolgens nog isolatiemateriaal worden geplaatst voor een verbeterde isolatie van het dak, en het besparen op de stookkosten. Bent u benieuwd naar de functie van het dakbeschot, of de mogelijkheden voor dakisolatie? Lees dan de informatie op deze pagina of neem contact met ons op via het contactformulier. Via Javo vergelijkt u vrijblijvend meerdere isolatiebedrijven bij u uit de buurt. Na uw aanvraag ontvangt u maximaal 5 vrijblijvende reacties. Wij zijn u met alle plezier van dienst.

Soorten dakbeschot

Het dakbeschot wordt over het algemeen in twee soorten te vinden, en dit is afhankelijk van het dak zelf. De meest voorkomende variant is het staand dakbeschot. Hierbij worden de planken verticaal geplaatst. De staande variant is geschikt voor een pannendak, omdat de draagconstructie voor dakpannen hier weer verticaal overheen wordt gelegd. Bestaat de dakbedekking uit leien? Dan wordt meestal gekozen voor een liggend dakbeschot, waarbij de planken horizontaal liggen. Daarnaast hebt u voor de bebording de keus uit diverse houtsoorten. De meest gebruikte houtsoorten voor het maken van het beschot zijn vuren en douglas hout. Beide materialen zijn stevig en vormvast, en bestand tegen de invloeden van weer en wind. Wilt u liever een andere soort hout dan vuren of douglas houtplaten? Vraag dan een dakisolatie expert om advies.

Functie van het dakbeschot

Wij begrijpen dat u zich wellicht afvraagt wat de functie precies is van het dakbeschot. Het lijkt immers een onnodige laag tussen de dakisolatie en de dakbedekking. Er zijn echter verschillende redenen waarom de bebording wel degelijk belangrijk is. Het beschot heeft ten eerste de functie dat het de zolder of bovenverdieping beschermt tegen weer en wind. Het sluit het dak dan ook volledig af, en minimaliseert de effecten van buitenaf. Dit heeft als tweede voordeel dat het een isolerende functie heeft: dit geldt zowel voor de warmte isolatie als het isoleren van geluid. Een derde functie die het dakbeschot heeft, is het zorgen voor draagkracht. Dankzij de dakbebording is het mogelijk om over het dak te lopen, en bijvoorbeeld dakisolatie aan de buitenzijde van het dak te plaatsen.

Gratis offertes vergelijken

Asbest en de dakbebording

Waar tegenwoordig het dakbeschot meestal bestaat uit dakplaten met een thermische isolatie, werden de platen traditioneel gezien verwerkt met asbest. Tegenwoordig is er echter veel te doen rondom asbest en het risico dat mensen hierdoor lopen. Het kan zelfs woningeigenaren verplicht worden om asbest eerst te verwijderen voordat zij bijvoorbeeld een dakkapel of dakraam laten installeren. Wilt u uw huidige dakbeschot laten vervangen en vreest u dat er asbest in verwerkt zit? Bent u van plan een platdakisolatie toe te passen maar wordt dit wellicht lastig vanwege asbest? Er zijn diverse mogelijkheden om van het asbest af te komen of hier omheen te werken in samenwerking met een dakisolatie specialist. Wij helpen u met alle plezier.

Prijzen

De prijzen voor het vervangen of plaatsen van dakbeschot zijn afhankelijk van diverse factoren. Een bepalende factor is bijvoorbeeld of u het dakbeschot combineert met het isoleren van het dak. Andere factoren die van invloed zijn op de prijzen voor de bebording zijn het materiaal waar u voor kiest (douglas, vuren), de afmeting van het dak, en de bereikbaarheid van het dakbeschot. Wij raden aan om via het contactformulier aan te geven waar u naar op zoek bent, en wat de staat is van uw huidige dakbebording (asbest, geen platen). Wij kunnen vervolgens een geheel vrijblijvende offerte aanbieden.

Contact met een isolatiespecialist

Bent u op zoek naar een manier waarop u de daken bij uw woning beter kan isoleren? Hebt u een vraag over het effect van dakplaten? Of wilt u weten hoe u erachter komt of er asbest zit in de huidige dakplaten? De dakisolatie specialisten die zich bij ons hebben aangesloten zijn u met alle plezier van dienst. Zij kunnen u niet alleen van extra informatie voorzien, maar helpen u tevens graag bij het plaatsen van isolatie of het verwijderen van asbest. Ook voor een platdakisolatie bent u bij ons aan het juiste adres. Vraag via het webformulier een antwoord op uw vragen, of een vrijblijvende prijsindicatie. Uw platdakisolatie is bij ons in goede handen, en wij zijn u met alle plezier van dienst!

Geïsoleerde dakplaten

Zoals gezegd is het dakbeschot een laag planken of een aantal dakplaten die op de gordingen of sporen worden gemonteerd. Het dakbeschot heeft van zichzelf al een isolerende werking, welke nog verbeterd kan worden door een thermische isolatie toe te voegen aan het materiaal. Dit betekent dat de dakplaten winddicht worden gemaakt, waardoor de warmteweerstand nog verder verbeterd. De kosten voor deze vorm van dakisolatie zijn een stuk goedkoper dan voor een standaard isolatie. Het effect van dakisolatie door geïsoleerde dakplaten is echter ook lager dan bij het isoleren van het dak op traditionele wijze. Eén van onze dakisolatie professionals kan u hierover desgewenst van meer informatie voorzien.

Platdakisolatie

De isolatie van het plat dak kan op verschillende wijzen worden toegepast. Wij kennen die ook wel als een warme dakconstructie en een koude dakconstructie. Welke manier voor het isoleren van het plat dak het meest geschikt is voor u, is afhankelijk van het soort plat dak dat u heeft, de draagkracht hiervan en de mogelijkheden voor afwatering. Het is bij een platdakisolatie dan ook zeer belangrijk om goed te kijken naar afwatering en het risico op vocht in het isolatiemateriaal. Voor het isoleren van de dakplaten zijn er diverse materialen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan glaswol of steenwol, of isolatieplaten van hardschuim. Laat een dakisolatie expert kijken naar de mogelijkheden voor uw platdakisolatie voordat u dit laat uitvoeren.

dakisolatie offerte