Buitengevelisolatie
Een groot deel van de warmte verlaat een woning via de muren. Het plaatsen van muurisolatie is dus erg verstandig. Buitengevelisolatie wordt vaak toegepast indien isolatie van de spouwmuur onmogelijk is. Buitengevelisolatie is tevens een goede optie wanneer de buitenmuur beschadigd is. Nieuwsgierig naar de prijs voor het isoleren van uw buitenmuur?
Start nu uw gratis offerteaanvraag!
Binnen enkele dagen ontvangt u gratis en vrijblijvende offertes van gevelspecialisten uit uw regio. Vergelijk de aanbiedingen met elkaar en kies voor de vakman met de beste voorwaarden en de laagste prijs. Zo helpen we u te besparen op de kosten voor buitengevelisolatie.
Hoe werkt buitenmuurisolatie?
Op de buitenmuur worden meestal isolatieplaten van kunststof aangebracht. De gevelisolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde en kunnen goed tegen vocht. De gevelisolatieplaten worden met een lijmspecie aangebracht tegen de buitenmuur. Vervolgens wordt sierpleister of een lattenstructuur aangebracht. Op de lattenstructuur wordt gevelbekleding geplaatst. De buitenmuur moet zo vlak mogelijk zijn voordat u muurisolatie aanbrengt.
Indien de buitenmuur niet vlak is dan is het verstandig om deze te egaliseren voordat u buitengevelisolatie laat plaatsen. Het aangezicht van uw woning verandert wanneer u buitenmuurisolatie aanbrengt. Controleer daarom altijd of hiervoor toestemming of een vergunning nodig is.
Voordelen buitengevelisolatie
Het aanbrengen van buitengevelisolatie brengt vele voordelen met zich mee. De plaatsing van buitenmuurisolatie gebeurd naadloos, hierdoor ontstaan er geen koudebruggen. Dankzij buitenmuurisolatie neemt het comfort binnenshuis toe. Omdat er minder warmte ontsnapt zult u besparen op de energierekening. De buitenkant van uw woning is goed beschermd tegen weersinvloeden dankzij isolatiemateriaal.
Ook heeft u geen last meer van doorslaand vocht. Een andere fijne bijkomstigheid van buitenisolatie is dat het tegelijkertijd als geluidsisolatie fungeert. U hebt veel minder last van geluiden van buiten. Daarnaast zal uw woning in waarde stijgen omdat deze er beter uitziet. Er ontstaat bovendien geen ruimteverlies zoals bij isoleren langs binnen wel het geval is.
Gratis offertes vergelijken
Buitengevelisolatie; de materialen
Tijdens het uitzoeken van materiaal voor de muurisolatie is het verstandig om rekening te houden met de isolatiewaarde. Hoeveel warmte muurisolatie binnenhoudt hangt van de warmteweerstand af. Rd geeft de warmteweerstand weer van de buitengevelisolatie. Hoe hoger de Rd waarde, hoe beter de muurisolatie warmte tegenhoudt.
De buitenmuur als geheel, oftewel de wand en eventuele gevelisolatie, heeft een eigen warmteweerstand. Deze staat ook wel bekend als Rc. U hebt een hele goede muurisolatie wanneer de Rc hoger is of gelijk is aan 4. U behaalt een Rc-waarde van 4 als u uw gevel van buitenaf laat isoleren, met isolatiemateriaal met een Rd-waarde van minstens 3,5.
Enkelsteens, halfsteens of steens muur isoleren
Een enkelsteens, halfsteens of steens muur heeft geen spouw. Met een enkelsteens, halfsteens of steens muur heeft u echter vaker last van vochtproblemen. Het aanbrengen van gevelisolatieplaten is daarom verstandig. Bij een enkelsteens, halfsteens of steens muur kan gevelisolatie geplaatst worden aan de buitenzijde of de binnenkant van de wand.
Er wordt vaak gekozen voor het plaatsen van gevelisolatieplaten aan de buitenzijde van muren. Dankzij het aanbrengen van buitenmuurisolatie ontstaat er geen ruimte verlies aan de binnenkant van de enkelsteens, halfsteens of steens muur. U hebt de keuze uit verschillende soorten buitengevelisolatie en afwerking bestemd voor de buitenzijde van een muur.
Buitengevelisolatie met steenstrips en crepi
Na het isoleren van de buitenmuur is het tijd om gevelbekleding aan te brengen. Het afwerken van een gevel met behulp van een sierpleister zoals crepi is de meest eenvoudige en voordelige manier. Crepi wordt in één of meerdere lagen aangebracht op de muurisolatie. Sierpleister zoals crepi geeft een gevel een moderne look en werkt scheuroverbruggend. Naast sierpleister worden steenstrips veel gebruikt.
Steenstrips bestaan uit dunne strips gemaakt van gezaagde bakstenen. U lijmt de steenstrips eenvoudig op de muurisolatie. Een voordeel van steenstrips is de authentieke baksteen look zonder dat er gemetseld moet worden. Een gevel van steensstrips is vrijwel niet van een echte te onderscheiden.
Soorten gevelbekleding bij buitenmuurisolatie
U hebt de keuze uit verschillende soorten gevelbekleding. Zo is er houten gevelbekleding waardoor uw huis een authentieke en warme uitstraling krijgt. De keuze valt vaak op verduurzaamd of tropisch hardhout. De houten bekleding blijft meestal onbehandeld alvorens het plaatsen, waardoor het mooi vergrijst na verloop van tijd. U plaatst de gevelbekleding met behulp van een lattenstructuur op het isolatiemateriaal.
Daarnaast hebt u de keuze uit kunststof of aluminium gevelpanelen. De kunststof of aluminium muurbekleding komt vooral goed tot hun recht bij moderne, architectonische woningen. De panelen kunnen horizontaal evenals verticaal geplaatst worden en het geeft een speels effect.
Buitengevelisolatie prijs per m²
U bent natuurlijk benieuwd naar de kosten van buitengevelisolatie. De prijs per m2 van buitengevelisolatie is ongeveer €115,- tot €135,-. De prijzen hangen vooral af van de gewenste afwerking. Het aanbrengen van sierpleister zoals crepi op de muurisolatie is de meest voordelige optie. Met buitengevelisolatie kunt u rekenen op een gemiddelde energiebesparing van 25%. De terugverdientijd van buitengevelisolatie is ongeveer 8 tot 13 jaar.
Buitengevelisolatie terugverdientijd
De terugverdientijd is wat langer dan bij andere manieren van isoleren. Uw woning is echter een stuk beter geïsoleerd en uw gevel beter beschermd. Een leuke bijkomstigheid hiervan is dat de waarde van uw huis zal stijgen.
Subsidie buitengevelisolatie
Met een subsidie bespaart u op de kosten van het isoleren van uw buitenmuur. Vanaf 2 september 2019 is het voor particulieren weer mogelijk om gebruik te maken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). U vraagt deze subsidie eenvoudig aan via rvo.nl.
Om gebruik te maken van de subsidieregeling moet u tenminste twee energiebesparende maatregelen nemen. Daarnaast moet het gebruikte isolatiemateriaal voldoen aan een aantal voorwaarden. Over de voorwaarden leest u meer op rvo.nl. Of ga naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor informatie over de minimale isolatiewaarde van het materiaal.
Besparen op buitengevelisolatie? Vergelijk gratis offertes!
Is uw huis nog niet voorzien van isolatie? Dankzij gevelisolatieplaten zit ook u er warm bij. Bent u opzoek naar een isolatiebedrijf die u kan helpen met het isoleren van uw buitenmuur?
Start dan nu uw gratis offerteaanvraag!
U ontvangt dan gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes van vakmannen uit uw regio. Vergelijk de offertes en kies de specialist met de beste voorwaarden en de laagste prijs. Zo helpen ze u bijvoorbeeld graag met het aanbrengen van gevelisolatieplaten aan de buitenzijde van uw huis.