zoldervloer isoleren

Zoldervloer isoleren

Wist u dat het dak één van de grootste warmtelekken van een huis is? Als u de zolder niet gebruikt als verblijfsruimte, dan is het isoleren van de zoldervloer de ideale manier om op uw energiekosten te besparen! Zoldervloerisolatie is geschikt voor zowel houten- als betonnen vloeren en is door een isolatiespecialist al snel geplaatst.

Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden en isolatie die gebruikt worden bij een zoldervloerisolatie. Ook krijgt u meer informatie over de kostprijs en leest u op welke manier u kunt besparen. Wilt u dit ook? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend de offertes van maximaal 5 specialisten uit uw eigen regio!

Voordelen van onze werkwijze

  • Deze offerteservice is gratis en geheel vrijblijvend.
  • U krijgt een duidelijk inzicht in de prijzen van meerdere specialisten.
  • Kies zelf de vakman met de laagste prijs.
  • Bespaar tot wel 40% op de kosten van uw zoldervloerisolatie!

Waarom de zoldervloer isoleren?

Dat dakisolatie erg belangrijk is voor het verminderen van uw stookkosten, is bij veel mensen wel bekend. Maar als u de zolder niet gebruikt als leefruimte, dan is het zonde om de zolder te betrekken bij de geïsoleerde schil: op die manier verliest u nog steeds warmte aan een ongebruikte ruimte. In dat geval is het isoleren van de zoldervloer een veel beter alternatief. Zo bespaart u nog eens extra op de stookkosten, omdat de zolder niet verwarmd wordt! Bovendien is het isoleren van de zoldervloer een stuk voordeliger dan isolatie van het dakoppervlak.

Gratis offertes vergelijken

Isoleren onderkant of bovenkant zoldervloer?

U kunt de zoldervloer op twee manieren isoleren: van bovenaf of via de onderkant. In de meeste gevallen kiezen mensen voor isolatie van bovenaf. Dit is een stuk gemakkelijker te bereiken en ook de afwerking is minder van belang. Laat u de onderzijde van de zoldervloer isoleren, dan moet u het plafond van uw slaapkamer opnieuw afwerken. Dit kost tijd en geld. Bij een onverwarmde zolder is het belangrijk om een dampscherm te gebruiken. Dit voorkomt condensatie van de binnenlucht. Een isolatiespecialist plaatst het dampscherm langs de warme zijde van de zoldervloerisolatie. Zonder dampscherm ontstaan er vochtproblemen, waardoor de isolatiewaarde van het materiaal daalt.

Houten zoldervloer isoleren

Heeft u een oude zolder met een houten zoldervloer? Als er sprake is van houten balken dan is deze vaak relatief eenvoudig te isoleren. Isolatie gebeurt door het materiaal tussen de balken aan te brengen.

Gebruikt u de zolder helemaal niet, dan hoeft u de zoldervloer verder niet af te werken. Wilt u juist wel dat de vloer beloopbaar blijft? Dan is een goede afwerking juist wel erg belangrijk. Kant en klare isolatieplaten zijn dan een goede oplossing.

isolatie zoldervloer

Betonnen zoldervloer isoleren

Bij nieuwere woningen is er vaak sprake van een betonnen zoldervloer. Ook een betonnen vloer kan met behulp van isolatieplaten geïsoleerd worden. Het voordeel hiervan is dat de platen dun zijn en dat u op die manier geen ruimte inlevert.

Bovendien zijn veel isolatieplaten drukvast. Dat betekent dat u er gewoon overheen kunt lopen. Dat is handig als u bijvoorbeeld de wasmachine op de zolderverdieping hebt staan. U kunt ervoor kiezen om de isolatie af te werken met vloerbekleding, maar dit is niet per se noodzakelijk.

zoldervloerisolatie

Soorten isolatiematerialen

Welk isolatiemateriaal het meest geschikt is, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt het soort zoldervloer een belangrijke rol, maar ook uw persoonlijke voorkeur en budget. Elke isolatie heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen. Zo is glaswol relatief gemakkelijk te verwerken in het geval van een houten zoldervloer, maar zijn isolatieplaten van PIR juist geschikter voor de isolatie van betonnen zoldervloeren. Elk materiaal heeft bovendien z’n eigen isolatiewaarde en prijs. Wilt u de geluidsisolatie bijvoorbeeld verbeteren omdat u last heeft van de wasmachine die boven uw slaapkamer staat te draaien, dan is rotswol een goede keuze. Wilt u een optimale isolatie, dan is PUR de geschikte keuze.

Glaswol

Glaswol is een minerale wol, gemaakt van gerecycled glas. Het is gemakkelijk te verwerken, omdat het een zachte structuur heeft. Het is heel geschikt voor houten zoldervloeren, omdat het gemakkelijk tussen balken geklemd wordt en het alle naden en kieren opvult. Kiest u voor wol, dan is het vloeroppervlak niet beloopbaar. Wilt u dit wel, dan moet u de vloer boven de isolatie verder afwerken met een vloerafwerking naar keuze.

Rotswol

Rotswol heeft vergelijkbare eigenschappen met glaswol en is eveneens erg geschikt voor de isolatie van houten zoldervloeren. Het heeft een uitstekende geluidsisolatie en werkt vochtregulerend. Hierdoor is het erg geschikt voor vochtige ruimtes. Steenwol wordt geproduceerd van vulkanisch gesteente gesmolten op 1400 graden Celcius. Hierna wordt het geplaatst in een verhardingsoven, zodat het tot slot gesponnen wordt tot een wolpakket. Het is dus heel zacht van structuur en vult kleine naden en kieren goed op.

zolder isoleren pur

PUR

Pur wordt steeds vaker gekozen als isolatiemateriaal. Het biedt namelijk een uitstekende isolatie. Kiest u voor PUR, dan kiest u voor spuitisolatie. De isolatiespecialist spuit dit tussen de balken van de houten vloer. Het nadeel is dat u spuitisolatie niet zelf aan kunt brengen, omdat er tijdens het plaatsen schadelijke stoffen vrijkomen. Maakt u zich geen zorgen: zodra het materiaal is uitgehard vormen deze stoffen geen gevaar meer voor uw gezondheid. Bij het plaatsen draagt de isolatiespecialist daarom beschermende kleding.

zoldervloerisolatie isolatieplaten

Isolatieplaten voor zoldervloer

Bovenstaande isolatiematerialen kunnen ook gebruikt worden voor betonnen vloeren, maar de meeste mensen kiezen bij een betonnen vloer voor isolatieplaten. Deze zijn relatief dun en drukvast, waardoor ze gemakkelijk te leggen zijn. Bovendien hoeft u de bovenzijde niet per se af te werken met een vloerbedekking, omdat u gewoon over de isolatieplaten heen kunt lopen. Isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder PIR. Ook XPS en EPS platen worden steeds vaker gebruikt voor zoldervloerisolatie.

Uw zoldervloer isoleren?

Schakel een isolatiespecialist in door offertes aan te vragen!

Gratis offertes aanvragen

Wat kost zoldervloer isoleren?

Zoldervloerisolatie kost gemiddeld €25,- tot €35,- per m². Uiteraard zijn de kosten afhankelijk van verschillende factoren. Zo heeft het soort zoldervloerisolatie een belangrijke invloed. Voor spuitisolatie liggen de kosten gemiddeld rond de €25,- per m² terwijl minerale wol een goedkope keuze is: de kosten van minerale wol liggen bijvoorbeeld maar rond de €7,50 per m²! Ook speelt het soort vloer (houten of betonnen zoldervloer) en de bereikbaarheid hiervan een belangrijke rol. Hoe complexer de isolatieklus, des te hoger de kosten. Tot slot verschillen de kosten per isolatiespecialist. Wilt u verzekerd zijn van de scherpste prijs, vergelijk dan gratis en vrijblijvend de prijzen van meerdere vakmannen uit uw regio.

Prijstabel: zoldervloer isolatie

  Gemiddelde prijs*
Isoleren zoldervloer €25 – €35 per m2

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen per m2 incl. montage en btw. Vraag gratis offertes aan voor de exacte prijzen.

Subsidie zoldervloer laten isoleren

Om de isolatie van woningen aantrekkelijk te maken, zijn er voor particulieren verschillende manieren om te besparen op de kostprijs. Voor particulieren (en Verenigingen van Eigenaren) is de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) een optie. Om gebruik te maken moet u twee energiebesparende maatregelen nemen. Denk aan het isoleren van uw zoldervloer en het dak. Ga naar rvo.nl voor meer informatie en de voorwaarden.

Als u uw huis beter wilt isoleren maar daar op dit moment niet het budget voor hebt, leent u via de energiebespaarlening tegen een aantrekkelijke rente. Meer hierover leest u op energiebespaarlening.nl.

Belang van dampscherm bij een onverwarmde zolder

Een dampscherm is ontzettend belangrijk bij het isoleren van de zoldervloer. Dit scherm is een luchtdichte folie, die zo condensvorming tegenhoudt. Dit is belangrijk, omdat de isolatiewaarde van zoldervloerisolatie hard achteruitgaat als het in aanmerking komt met vocht. Let er bij de plaatsing op dat de schermen minimaal 10 centimeter overlappen, om lekken te voorkomen. Sommige materialen, zoals isolatieplaten hebben van zichzelf al een dampscherm. In dat geval is het dus niet noodzakelijk om zelf een extra scherm te plaatsen. Er zijn verschillende soorten dampschermen die u kunt gebruiken: polyethyleen, aluminium of een bitumineuze laag. Dampschermen zijn relatief goedkoop en kosten slechts €5,- per m².

zoldervloer isolatie

Zelf zoldervloerisolatie aanbrengen?

De zoldervloer isoleren klinkt misschien als iets dat u eenvoudig zelf uit kunt voeren, maar het is belangrijk om hier een isolatiespecialist voor in te schakelen. Bij een verkeerde plaatsing kunt u namelijk last krijgen van vochtproblemen, een dalende isolatiewaarde en zelfs een slechtere akoestische isolatie! De hulp van een vakman voorkomt deze en andere problemen. Bovendien heeft de vakman uw zoldervloerisolatie in korte tijd geplaatst en profiteert u zo snel mogelijk van een optimale isolatie! U profiteert bovendien van een verlaagd btw-tarief op de arbeidskosten, waardoor de prijzen ook aantrekkelijk zijn. Uw volledige zolder laten isoleren? Dat is ook mogelijk.

kosten zoldervloer isoleren

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Bent u geïnteresseerd in zoldervloerisolatie en wilt u het liefst zoveel mogelijk besparen? Vergelijk dan de prijsopgaven van meerdere isolatiespecialisten uit uw regio. Elk bedrijf mag namelijk zijn eigen uurtarief hanteren, waardoor de prijs enorm kan verschillen. Met het vergelijken van offertes krijgt u een duidelijk inzicht in de kostprijzen en kiest u gemakkelijk voor de specialist met de laagste prijs. Wilt u ook zoldervloerisolatie? En bent u nieuwsgierig naar de meest geschikte isolatiematerialen? Of wilt u graag meer informatie over de bijbehorende prijzen? Maak dan gratis en vrijblijvend gebruik van onze offerteservice en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!