Isolatiewaarde

Isolatiewaarde

Om te zorgen voor een aangenaam binnenklimaat in uw huis is goede isolatie nodig. Ook is dit van belang om het vochtpeil op orde te houden en geluidsoverlast te voorkomen. Goede isolatie zorgt er uiteindelijk ook voor dat uw energierekening lager wordt. Als u uw huis gaat bouwen of verbouwen, en dus isoleren, dan is het belangrijk om rekening te houden met de isolatiewaarde. Lang niet elk isolatiemateriaal heeft dezelfde isolatiewaarde. Goede isolatiematerialen hebben een hoge isolatiewaarde. Een dikker laag isolatiematerialen verhoogt de isolatiewaarde. Minder goede isolatiematerialen moeten zo ook dikker zijn om (net zo) goed te kunnen isoleren. De isolatiewaarde wordt beschreven aan de hand van de de RC, de RD-, de U- en de Lambda-waarde. Wilt u het aanbod van meerdere isolatiebedrijven vergelijken? Vraag dan via het formulier diverse vrijblijvende offertes aan bij isolatiebedrijven uit uw regio. U ontvangt spoedig reactie.

Lambda waarde

Als een huis slecht geïsoleerd is, dan gaat vaak veel warmte uit het huis verloren. U kunt dit voorkomen door gebruik te maken van isolatiemateriaal met een lage lambda waarde. Deze score bepaalt namelijk de hoeveelheid warmte die er door een bepaald materiaal kan gaan, binnen een bepaalde tijd en een bepaald oppervlakte. Als er gebruik wordt gemaakt van materialen met een lage lambda waarde, dan moet het huis wel voorzien worden van een goede ventilatie. De lucht wordt namelijk in de woning vastgehouden, dus er zal geen natuurlijke verluchting meer plaatsvinden. Dit is wel nodig voor een goede vochtbalans. Materialen met een lage lambda score zijn: polyisocyanuraat of PIR, geëxtrudeerd polystyreen of XPS, geëxpandeerd polystyreenschuim of EPS, polyurethaan of PUR, cellenglas of CG. Ook rotswol, MW en glaswol hebben overigens een lage lambda score.

U waarde

De U waarde, wat vroeger de K waarde was, drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per vierkante meter en met graad temperatuurverschil tussen de ene en andere kant van een wand wordt doorgelaten. De U waarde wordt gemeten door te kijken naar het temperatuurverschil tussen beide zijden van de wand. De U waarde wordt bepaald door de verschillende materiaallagen waaruit het bestaat en het type en de dikte van het materiaal. Ook hier is een lage waarde beter dan een hoge.

RC waarde

Als u een product koopt met meerdere isolatielagen is de RC waarde van belang. De RC waarden zijn de totale isolatiewaarden van het gebruikte product. Het is een optelling van de warmteweerstand van de gebruikte materialen. Hoe hoger de RC waarden, hoe beter de isolatiewaarde is. Ook de onderdelen waar u wilt gaan isoleren, denk aan muren en daken, worden overigens mee geteld bij deze waarden. Een RC score van vier of hoger betekent een zeer goede isolatie.

Gratis offertes vergelijken

RD waarde

De dikte en het soort materiaal bepaalt de RD waarde. Deze waarde geeft het isolerend vermogen van het materiaal aan. De RD waarde wordt ook wel de warmteweerstand genoemd. Hoe hoger deze waarde, hoe groter de weerstand is voor de warmtedoorgang. Een hoge RD score betekent dus een goede isolatie. De warmteweerstand wordt veel benoemd bij dubbel glas, maar ook bij spouw muren, daken en vloeren. De RD score wordt ook gebruikt als maatstaf voor subsidies en premies. De RD waarde is de isolatiewaarde van het materiaal en niet van het huis. U kunt deze score dus al bepalen voordat het in uw eigen woning is toegepast. Wilt u meer weten over de RD waardes of andere isolatiewaarden? Neem contact met ons op en vraag onze isolatiespecialist wat u wilt weten.

Isolatiewaarde isolatiematerialen

Glaswol is één van het meest gebruikte isolatiemateriaal in huis. Glaswol is goedkoop en heeft een goede tot zeer goede isolatiewaarde (afhankelijk van de dikte). Steenwol daar in tegen heeft een middelhoog isolatiewaarde maar wordt ook veel gebruikt. Steenwol is verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt. Tempex, wat nu EPS of piepschuim wordt genoemd, is een kunststof isolatiemateriaal. Tempex heeft een bijzonder hoge isolatiewaarde. Dit betekent dus dat je hier maar weinig materiaal voor nodig hebt om goed te isoleren. Echter heb je van Metisse, wat een isolatiemateriaal is dat gemaakt wordt van oude kleren, veel meer nodig om dezelfde isolatiewaarde te verkrijgen. Zoals nu misschien wel duidelijk is, kan de isolatiewaarde van de isolatiematerialen ontzettend verschillen.