Spouwmuurisolatie Rijssen

Spouwmuurisolatie Rijssen

Het verbeteren van de isolering van uw woning is een kostbaar project, alhoewel u de investering meestal binnen 10 jaar terug hebt verdiend. Spouwmuurisolatie is een vorm van isolatie die in verhouding niet heel kostbaar is. Door het isoleren van uw spouwmuur verhoogt u niet alleen de isolatiewaarde, u verbetert eveneens de geluidsisolatie en zorgt voor een geavanceerde vochtbestrijding. Zo vangt u met spouwmuurisolatie meerdere vliegen in één klap. Koopt u een bestaande woning in Rijssen aan, en wilt u hierbij de vochtbestrijding verhogen? Spouwisolatie is één van de meest voorkomende vormen van na-isolatie. Woont u in Rijssen en bent u op zoek naar een erkend isolatiebedrijf? Ons netwerk is opgebouwd uit verschillende erkende isolatiebedrijven. Door het contactformulier in te vullen vraagt u meerdere offertes (max.5) aan van verscheidene isolatiebedrijven uit Rijssen. Deze offertes kan u vrijblijvend vergelijken op prijs en voorwaarden om zo een isolatiebedrijf uit Rijssen te vinden dat voor u de spouwmuren wil na-isoleren of een volledige spouwmuurisolatie uitvoert.

Offertes aanvragen

U ontvangt maximaal 5 vrijblijvende offertes

Soort isolatie (*)

Wat is het bouwjaar van uw woning? (*)
Waar wilt u de vloerisolatie laten aanbrengen? (*)
Betreft het een hellend, of plat dak? (*)

Omschrijving opdracht (*)


Navigeer op deze pagina naar:

Koel in de zomer, warm in de winter

Wie kiest voor een spouwisolatie zal van verschillende voordelen profiteren. Het grootste voordeel van een spouwmuurisolatie is de snelle installatietechniek. Als er geen additionele aanpassing vereist is, dan is de installatie binnen een dag afgehandeld. De professionals komen ’s ochtends vroeg bij u langs, en aan het einde van de dag geniet u al van een verhoogd wooncomfort. Een tweede voordeel is de lage prijs. Per vierkante meter betaalt u ongeveer €12,-. Als gevolg van de spouwmuurisolatie krijgt u minder last van schijntocht, geluidsoverlast en vocht- en schimmelproblemen. Daarnaast draagt de spouwisolatie bij aan het behoud van een koele temperatuur tijdens de zomermaanden. Naast voordelen brengt de muurisolatie tevens een aantal nadelen met zich mee. Er is namelijk een aantal gevels dat ongeschikt is voor isolatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om muren met een verkeerde constructie of lastige bouwmaterialen. Zo is het niet toegestaan dat de gevel dampdicht is (zoals bijvoorbeeld bij geglazuurde gevelstenen). Strengpers- en verblendstenen vormen tevens een minder geschikte basis voor de isolatietechniek. Dit lost u op door de gevelmuur te impregneren. Een volgende blokkade voor de spouwmuurisolatie is als er sprake is van een spouwmuurvervuiling. Dit is eveneens eenvoudig op te lossen door een erkend isolatiebedrijf uit Rijssen.

  Voordelen:

 • Snelle installatie
 • Minder geluidsoverlast, vochtproblemen en schijntocht
 • Koele temperatuur in de zomer
 • Besparing op de stookkosten

  Nadelen:

 • Niet elke muur is geschikt
 • Soms extra klussen nodig voor beste resultaat
isolatie van spouwmuur Rijssen

Vrijblijvend offertes aanvragen

Woont u in Rijssen en wilt u graag uw spouwmuren beter laten isoleren? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan via het contactformulier. U ontvangt tot maximaal 5 offertes van de bij ons netwerk aangesloten isolatiebedrijven uit Rijssen en omstreken. Door het vergelijken van de offertes kan u makkelijk en snel tot 30% op de investeringskosten van de klus besparen!

Offertes aanvragen

Na-isolatie en vochtbestrijding

Met een goede spouwmuurisolatie voorkomt u vocht in huis. Wilt u schimmel en vochtaanslag in de muren tegengaan, dan is het dus belangrijk om te kiezen voor spouwisolatie. Doordat een spouwmuur ook in een proces van na-isolatie kan worden geïsoleerd, is het weren van vocht en schimmel altijd mogelijk. Na-isolatie als vochtbestrijding kan tegenwoordig met elk gewenst product, en op elk gewenst tijdstip. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor vochtbestrijding door middel van spouwmuurisolatie in een rijtjeshuis.

Heeft uw woning een spouwmuur?

Weet u niet of uw pand in Rijssen een spouwmuur heeft en overweegt u na-isolatie aan te brengen als vochtbestrijding? Over het algemeen kan u uitgaan van de volgende richtlijn: woningen die voor 1920 zijn gebouwd hebben geen spouwmuur, na die tijd in de meeste gevallen wel. Dit is te controleren door te kijken naar de dikte van uw buitenmuren. Meet hiervoor bij een deur de afstand tussen buiten- en binnenzijde. Wanneer deze afstand groter is dan 24 centimeter zal het pand in meer dan 90% van de gevallen over een spouw beschikken. Een professional uit Rijssen kan hierover eveneens uitsluitsel geven. Deze zal een klein gaatje in de buitenmuur boren om te kijken of hier een lege ruimte achter zit die geïsoleerd kan worden met PUR, parels of wol. Een tweede richtlijn voor het overwegen van spouwmuurisolatie is dat huizen die na 1976 gebouwd zijn vaak al een spouwisolatie hebben. U zou dan andere vormen van vochtbestrijding kunnen toepassen zoals een vloer- of dakisolatie.

spouwisolatie Rijssen

Werkwijze bij spouwisolatie

Het plaatsen van een spouwmuurisolatie is niet heel ingewikkeld, en kan binnen een dag worden uitgevoerd. Hierbij boort de specialist eerst een aantal gaten in de voegen van de spouwmuur, waardoor hij vervolgens de spouwmuurisolatie spuit. Als het isolatiemateriaal eenmaal in de spouw zit, dan worden de voegen weer gedicht. Het isolatiemateriaal zal zich dan verder uitzetten en zo de hele spouw afsluiten. Wanneer u een tussenmuur deelt met de buren, en deze geen spouwmuurisolatie willen, dan is het mogelijk om met speciale pijpenragers het uitzetten van het materiaal tot uw helft te beperken. Afhankelijk van de staat van de spouw is het soms noodzakelijk om eerst ventilatieroosters te monteren of puin en cementresten uit de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur te verwijderen. De staat van de spouw laat u het beste controleren door een medewerker van een isolatiebedrijf uit de regio. Bij een dergelijke inspectie zal de professional de vochtigheidsgraad controleren en kijken in hoeverre er inderdaad sprake is van een spouwmuurvervuiling.

Kosten van het isoleren van uw spouw

Wanneer wij de kosten voor een spouwisolatie vergelijken met die van andere vormen van isolering, dan zijn deze relatief laag. Een spouwmuurisolatie levert in verhouding dan ook de laagste besparing op, al is de investering wel snel terugverdiend. De terugverdientijd is gemiddeld slechts twee tot vier jaar. De kosten voor het isoleren van de spouwmuur hangen van diverse factoren af. De grootste hiervan is het materiaal waar u voor kiest: parels, wol of PUR. Daarnaast zijn ook de gemaakte manuren en de projectlocatie van invloed. Voor een vrijstaande woning (150 m²) geldt dat het isoleren op zo’n €2200,- tot €2550,- uitkomt. De besparing op stookkosten is dan wel gemiddeld €800,- per jaar. Dankzij diverse belastingmaatregelen voor woningisolatie is het mogelijk het investeringsbedrag nog verder terug te dringen. Wilt u graag weten wat de exacte prijzen zijn voor vochtbestrijding met parels, PUR of wol bij uw huis? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan.

Woningtype Oppervlakte Gemiddelde prijzen, incl. btw* Gemiddelde besparing per jaar
Appartement 25 m² €500,- tot €650,- €120,-
Rijtjeshuis 65 m² €800,- tot €1450,- €200,-
2 onder 1 kap 105 m² €1500,- tot €1850,- €550,-
Vrijstaande woning 150 m² €2200,- tot €2550,- €800,-

*Let op dit is een gemiddelde prijs. Vraag voor exacte prijsberekeningen vrijblijvende offertes aan.

Kostenbepalers bij spouwmuurisolatie

De kosten voor een spouwisolatie verschillen per situatie. De grootste kostenbepaler is de afmeting van uw spouw (de dikte en lengte): hoe groter uw gevel, hoe meer materiaal wij hierin moeten pompen. U ziet in bovenstaande tabel verschillende woningtypes en de oppervlaktes van de ruimte: het verschil tussen de kleinste en grootste woonruimte is €2000,-. Een tweede invloedsfactor is het isolerend product dat u toepast. Het verschil tussen glaswol en PURschuim is bij een tussenwoning bijvoorbeeld al €400,-. Ook hier geldt: hoe groter de woning, hoe hoger dit verschil wordt. Daarnaast is het van belang om te letten op extra onderdelen die men moet uitvoeren voor de daadwerkelijke isolatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van ventilatieroosters, het impregneren van de oude stenen of het verwijderen van puin en cementbaarden (spouwmuurvervuiling), dergelijke klussen laten de kosten aanzienlijk stijgen. Het is daarom verstandig om op voorhand een inspectie aan te vragen. Dankzij de situatie check krijgt de isolatiespecialist een beter idee van de mogelijkheden en de prijzen die hierbij komen kijken.

Terugverdientijd spouwmuurisolatie

Hoewel een spouwisolatie relatief lage prijzen kent, is het toch een grote investering waarvoor u wellicht enige tijd moet sparen. Doordat het isoleren echter bijdraagt aan het verminderen van het warmteverlies en het behoud van een aangename binnentemperatuur, zult u jaarlijks enkele honderden euro’s besparen op de energiekosten. Dit betekent dat u binnen twee tot vier jaar de investering terugverdient. Let op: dit is alleen wanneer u een subsidie krijgt voor een deel van de installatiekosten. Krijgt u geen overheidssubsidie? Dan ligt de terugverdientijd rond de vier en zes jaar. Na deze periode zult u zelfs geld verdienen door de isolering van de spouwmuur. Op de lange termijn is een gevelisolatie lucratiever dan die van de spouw, maar hiervoor is wel een hoger investeringsbedrag vereist.

Spouwmuurvervuiling

Een begrip dat we hierboven al een aantal keer genoemd hebben is spouwmuurvervuiling. Deze term wordt gebruikt voor spouwmuren waarbij in eerste instantie isolatie niet mogelijk is. Bij een vervuilde spouwmuur is de lege ruimte tussen de buiten- en binnenmuur deels gevuld met puin van afgebrokkelde muren, bouwvuil, zand of cementbaarden. Als u isolerend materiaal bovenop de vervuilde grond zou storten, dan ontstaan er koudebruggen. Deze koudebruggen – een connectie van de twee muren – verminderen de isolatiewaarden en vergroten de kans op schimmelproblemen. De spouwmuurvervuiling is te herkennen aan een verkleurde muur, of het ontstaan van condens op de binnenmuur. Het verwijderen van de vervuiling is vrij gemakkelijk, maar wel arbeidsintensief door het handmatig verwijderen van het vuil. Dit kost gemiddeld €25,- per m2.

Vleermuizen in de spouw

Wist u dat vleermuizen relatief gemakkelijk via het dak in de spouwruimte kunnen komen? Het gaat dan over het algemeen over de dwergvleermuis. Deze is niet heel gevaarlijk, maar u moet niet gebeten worden door een vleermuis in verband met hondsdolheid. Op het moment dat een vleermuis – of een vleermuizenkolonie – zich in de spouwmuur genesteld heeft, is het niet toegestaan om deze te isoleren. U zult eerst moeten zorgen voor een alternatieve huisvesting, of de kolonie verjagen. Voor het verjagen van vleermuizen is echter een aantal beperkingen opgelegd door de overheid. U mag in ieder geval onder geen beding de invliegopening dichtstoppen. De beste oplossing is het inzetten van een specialist uit Rijssen voor tips en ondersteuning. U dient bovendien voor de spouwmuurisolatie een ontheffing aan te vragen bij de gemeente.

na-isolatie van de spouw

Vochtige spouwmuur door slechte isolatie

Als u vochtproblemen heeft, zoals condens op de muren, dan is het mogelijk dat hier een slechte spouwmuurisolatie aan ten grondslag ligt. Ter vochtbestrijding is er eigenlijk maar één oplossing, en dat is zorgen voor na-isolatie. Het nieuwe isolatiemateriaal dat wij in de spouwruimte blazen, zal ervoor zorgen dat de spouwmuren niet meer zo koud worden (dit voorkomt condens). Bovendien is isolatiemateriaal tegenwoordig met een vochtwerend middel bewerkt. Spouwmuurisolatie leidt er dan ook toe dat vocht niet meer van buiten naar binnen kan worden getransporteerd.

spouwmuurvervuiling door oud isolatiemateriaal

Spouwmuur bevat oud isolatiemateriaal

Als uw woning tussen 1975 en 1992 gebouwd is, dan bestaat de kans dat er al een spouwmuurisolatie is aangebracht. Helaas waren de isolatiematerialen die men in die periode toepaste van een slechtere kwaliteit dan de huidige producten. Daarom is het een mogelijkheid dat door de loop der jaren de isolatielaag verzakt is, en de isolatiewaarde is verminderd. De verzakte isolatiematerialen zorgen in sommige gevallen zelfs voor het ontstaan van koudebruggen en daarmee voor verscheidene vochtproblemen. Het verwijderen van de oude materialen is dan aan te raden. Dit gebeurt middels dezelfde techniek als bij het weghalen van overige vormen van spouwmuurvervuiling: door het openen van de gevelmuur en het handmatig opruimen van de producten.

ventilatie van spouwmuur

Belang van ventilatie

Voor alle woonruimtes is het belangrijk dat u zorgt voor een goede ventilatie. Dankzij voldoende ventilatie voorkomt u dat de luchtvochtigheid in huis te hoog wordt, en daarmee dat u last krijgt van vochtproblemen als schimmel, ongedierte en diverse gezondheidsproblemen. Het ventileren van de meeste woonruimtes is vrij eenvoudig: het openen van een raampje is voldoende om de luchtvochtigheid laag te houden. In andere ruimtes is ventilering iets lastiger, bijvoorbeeld in de kruipruimte, deze wordt over het algemeen geventileerd via de spouwmuur. Na de spouwmuurisolatie stopt dit ventilatiekanaal, wat betekent dat u voor alternatieven dient te zorgen. Meestal kiest men voor een interne ventilatie, of ventilatieroosters in de buitenmuur om het ventilatiesysteem te behouden. Wat u ook doet: ventilering van de kruipkelder is vereist ter voorkoming van het ophopen van schadelijke stoffen, zoals radongas.

Isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie

Voor de na-isolatie van spouwmuren is er een groot aantal materialen geschikt. Onder meer PUR, wol, isolatiekorrels en glaswol kunt u toepassen voor een uitstekende na-isolatie. Het verschil tussen deze materialen ligt met name op het gebied van de optimale isolatietijd, de isolatiewaarde en (natuurlijk) de prijzen. De isolatiematerialen die volgens het boekje de beste isolatiewaarde kennen zijn glaswol, EPS isolatiekorrels en vloeibare PUR. Het nadeel van de glaswolvlokken is wel dat hiervoor een minimale spouwbreedte vereist is, en ook het boorgat groter is. De polystyreenkorrels (EPS) kan men bij vrijwel elke spouwdikte toepassen, maar ze bieden een minder goede kierafdichting dan de andere twee isolatiematerialen. In het onderstaande overzicht vindt u meer informatie over de verschillende producten, inclusief de prijzen per vierkante meter en de voor- en nadelen.

PUR

PUR: Polyurethaan (PUR) is vanaf de jaren 90 één van de meest gebruikte materialen voor spouwisolatie. Ongeveer een jaar geleden kwam het gebruik van PUR als spouwmuurisolatie in opspraak, omdat er gezondheidsklachten waren ontstaan. Na diepgravend onderzoek is echter gebleken dat polyurethaan geen schadelijke gevolgen heeft voor uw gezondheid. Het grote voordeel van PUR als vochtbestrijding, is dat professionals dit door kleine gaten in de gevelmuur in vloeibare vorm aanbrengen. Dit betekent dat er geen ingrijpende sloopwerkzaamheden hoeven plaats te vinden voor deze vorm van spouwmuurisolatie. Polyurethaan beschikt over het algemeen ook over de beste isolatieprestatie (0.0.23 W/m.K.) en dicht alle kieren in de spouw af. Het nadeel is dat het relatief duur is, en niet is te recyclen. De prijzen voor het plaatsen van PUR beginnen op ongeveer €510,- voor een klein appartement, en lopen op tot €2610,- voor een vrijstaand pand van 150 vierkante meter. De prijzen per vierkante meter liggen voor kleinere panden (tot 30m2) op zo’n €20,- terwijl dit voor grotere panden €17,50 is. Geef bij het doen van offerteaanvragen daarom altijd uw woonoppervlak aan.

isolatiemateriaal pur

Wol

Wol: Van oudsher is wol ook een veel gebruikt product voor spouwisolatie. Wol (steenwol, glaswol of zelfs schapenwol) is tevens geschikt voor na-isolatie. Net als polyurethaan wordt de isolatiewol door middel van kleine gaten in de muur aangebracht. Deze boorgaten worden na het project weer dichtgemaakt in de kleur van de voeg, zo ziet u niets van de werkzaamheden aan het oppervlak van de gevelmuur. Glaswol bestaat uit gerecycleerd glas, wat betekent dat het bijdraagt aan een duurzaam milieu. Het is daarbij de meest goedkope vorm van na-isolatie: u betaalt ongeveer €10,- per vierkante meter. Dit is een constant bedrag voor alle woonoppervlakken. De kwaliteit van de glaswolvlokken verschilt soms wel, waardoor er ook prijsverschillen ontstaan. Onderzoek daarom eerst welke glaswolsoorten een uitstekende kwaliteit bieden, voor de beste energiebesparing. Steenwol is iets duurder dan glaswol. Per vierkante meter kost dit tussen de €14,50 (voor kleine appartementen) en €11,- (voor vrijstaande woningen). Schapenwol wordt weinig gebruikt voor spouwisolaties, al zorgt het voor een brandvertraging en is het geurloos. Het nadeel van schapenwol is dat het lastig in de ruimte te verwerken is. Voor dakisolaties of gevelisolaties is het beter toepasbaar. De prijs voor schapenwol ligt bovendien vrij hoog.

glaswol isolatiemateriaal voor spouw

Parels

Een laatste vorm van spouwmuurisolatie is het gebruik van zogeheten isolatiekorrels of parels. Dergelijke isolatiekorrels worden met lijm aan elkaar gebonden, zodat u geen kans loopt op verzakkingen. De huidige isolatiekorrels worden geproduceerd met een deel grafiet. Dit betekent dat de isolatiewaarde stijgt, doordat grafiet de warmte nog beter reflecteert. Door het gebruik van parels als isolatiemateriaal kunt u bovendien de energiekosten met wel 25 procent laten dalen. Polystyreen isolatiekorrel korrels kunt u bij vrijwel elke specialist bestellen in een witte en zwarte variant. De kwaliteit hiertussen verschilt aanzienlijk: kies als het budgettechnisch mogelijk is altijd voor de zwarte bolletjes, deze isoleren thermisch gezien het beste. De prijs voor de isolatiekorrels ligt tussen de vloeibare polyurethaan en de glas- en steenwolvlokken. U moet hierbij denken aan prijzen tussen de €14,- voor grotere woonpanden en €16,- per vierkante meter in kleinere appartementen: hoe groter het appartement, hoe lager de prijs per vierkante meter wordt doordat men relatief gezien minder lang bezig is met de klus. Dankzij de isolatiekorrels zult u zo lang mogelijk profiteren van een beter isolatiewaarde van de buitenmuren.

eps spouwisolatie Rijssen

Isolerende waarde van het isolatiemateriaal

Sinds de komst van het verplichte energielabel, waar woningverhuurders en –verkopers aan moeten voldoen, is er een verhoogde interesse in de verbetering van de isolatiewaarde van woningen en bedrijfspanden. Deze waarde wordt uitgedrukt met de code Rc, gemeten in m2.K/W. Voor spouwmuren zonder na-isolatie geldt dat deze een Rc-waarde van 0.38. Met een vorm van isolering stijgt deze waarde tot 1.7. Voor een optimale isolatiewaarde ter verbetering van het energielabel raden onze professionals uit Rijssen echter een gevel- of dakisolatie aan, een waarde van minimaal 4Rc wordt als optimaal gezien. Om te komen tot een Rc-waardering van 1.7 dient u een bepaalde hoeveelheid isolatiemateriaal toe te passen. Hoeveel van het materiaal er nodig is, is afhankelijk van de isolerende waarde van het materiaal zelf. Hoewel de isolerende waarde per productsoort kan variëren, gaan professionals er over het algemeen vanuit dat PUR het beste isoleert. Dit heeft een warmteverlieswaarde van 0.023 W/m.K. Isolatieparels en steen- en glaswol isoleren net iets minder, de warmteverlieswaarde is hier 0.034 W/m.K. Op het moment dat u onderzoek doet naar de mogelijke isolatiematerialen en de bijdrage aan de isolatiewaarde van een woonhuis, zult u meerdere isolatiewaarden tegenkomen. In onderstaand overzicht leggen wij een aantal van de meest voorkomende waarden uit. Mocht u desondanks nog vragen hebben? Aarzel dan niet om meer informatie op te vragen.

 • Lambda-waarde: deze geeft de warmtegeleidingscoëfficiënt aan, oftewel: de hoeveelheid warmte die eenheid oppervlakte, tijdseenheid en temperatuureenheid verloren gaat. In Nederland berekent men hoeveel warmte er per seconde door één vierkante meter materiaal wegtrekt, op basis van 1 graad celcius. Het warmteverlies drukt men uit in de formule W/mK. Hoe lager deze waarde is, hoe beter het materiaal dat u kiest isoleert.
 • U-waarde: deze waardering is vergelijkbaar met de bovenstaande, behalve dat dit het temperatuurverschil tussen twee kanten van een wand of dak meet. De U-waarde wordt soms ook wel de K-waarde genoemd, en wordt uitgedrukt met de formule W/m2K. Hierbij geldt eveneens: hoe lager het getal, hoe beter de isolerende functie van een product.
 • R-waarde: dit staat voor de warmteweerstand van een woonlaag. Alle bouwmaterialen hebben een R-waarde, van de bakstenen tot de isolatielaag en gevelbekleding. Hoe groter de R-waardering is, hoe beter de weerstand van het product. U wilt dan ook isolatiematerialen met een hoge R-waardering. Dit drukt men uit in m2K/W, waarbij de R wordt berekend door de dikte van de woonlaag in meters te delen door de warmtegeleidingscoëfficiënt (de Lambda-waarde).
 • De Rc-waarde: dit is de gecombineerde isolatiewaarde van de woonlagen. Voor een standaard muur is dat een combinatie van de R-waarden van het dubbelglas, de binnen- en buitenmuur, de spouwisolatie en eventuele gevelbekleding. Zoals hierboven aangegeven is de ideale Rc-waardering voor een gevelmuur 1.7.

Tips bij spouwmuurisolatie

Wij begrijpen dat de diverse beschikbare vormen van isolatie nogal wat vragen kunnen oproepen over de methoden, kosten en gebruikte materialen. Daarom hebben de professionals uit ons netwerk enkele tips over spouwmuurisolatie voor u op een rijtje gezet. U leest hieronder onder andere hoe u kunt besparen op de uiteindelijke kosten, het verschil bij een hoek- of tussenwoning en de noodzaak tot ventileren. Hebt u naderhand nog vragen, aarzel dan niet om contact met één van de isolatiebedrijven uit ons netwerk op te nemen via het contactformulier.

 • Hoewel een goede spouwmuurisolatie van belang is voor de warmte binnenshuis, is het tevens belangrijk uw pand in Rijssen goed te ventileren. Een juiste ventilatie zorgt ervoor dat de lucht binnenshuis snel verwarmd kan worden. Om bij te houden wanneer u de kamer moet ventileren kunt u een relatieve vochtigheidsmeter ophangen.
 • Op dit moment is er vanuit de overheid een belastingverlaging op arbeidskosten in de bouwsector uitgevaardigd. Dit betekent dat u voor het plaatsen van de spouwisolatie maar 6 procent BTW betaalt in plaats van 21 procent.
 • Om nog meer op de kosten van het isoleren te besparen kunt u bij de gemeente navraag doen naar mogelijkheden voor subsidie. De opties hiervoor verschillen per gemeente.
 • Vergelijk tot slot altijd de kosten bij diverse aanbieders. Let hierbij op het soort huis waarover zij spreken. De kosten voor een na-isolatie bij een hoekwoning zullen hoger uitvallen dan bij een tussenwoning, vanwege het grotere muuroppervlak.
spouwmuur isoleren als vochtbestrijding

Zelf spouwmuur isoleren?

Het is bijna onmogelijk om zelf de spouwmuur te isoleren. Dit komt doordat de spouwmuurisolatie gelijkmatig moet gebeuren, en u er voor moet zorgen dat er bij het na-isoleren overal de juiste hoeveelheid isolatiemateriaal zit, en er geen niet geïsoleerde plekken overblijven. Risico’s die u loopt wanneer u de spouwmuurisolatie zelf uitvoert zijn onder andere een verkeerde plaatsing van het isolatiemateriaal, een ophoping van het materiaal waardoor er geen goede ventilatie ontstaat. Daarnaast bespaart u niet heel veel door de klus zelf uit te voeren, u moet gereedschappen huren, en het isolatiemateriaal aanschaffen.

vergunning nodig voor spouwmuurisolatie?

Vergunning nodig?

Regelmatig vragen klanten uit Rijssen ons of zij een vergunning dienen aan te vragen voor de isolatie van de spouwmuur. De regels omtrent vergunningen zijn vrij eenvoudig: een vergunning is niet vereist op het moment dat u iets verandert aan de aanblik van het pand. Omdat men bij de spouwmuurisolatie enkel kleine gaatjes in de voegen boort, en deze ook weer dichtmaakt, is een vergunning over het algemeen niet nodig. Zoals gezegd dient u wel een ontheffing aan te vragen op het moment dat een vleermuizenkolonie zich in uw spouw heeft genesteld.

Subsidie 2017/2018

Doordat de overheid veel aandacht besteedt aan duurzaamheid en een beter milieu verwacht men dat er grote subsidies zijn voor de isolatie van woningen. Dit is echter niet meer het geval. Bij de meeste vormen van isolatie krijgt u van de landelijke overheid enkel korting op de BTW voor de arbeidsuren. Dit is een verlaging van 21 naar 6 procent. Een tweede vorm van subsidie die u zou kunnen aanvragen is die voor het toepassen van energiezuinige maatregelen. U dient dan wel te voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U bent lid van een VVE
 • De huizen staan in Nederland
 • U hebt in de afgelopen 10 jaar geen andere vorm van subsidie ontvangen
 • U past minimaal 2 of meer energiezuinige maatregelen toe
 • U laat een erkend vakman de isolatie uitvoeren
Verder zijn er sommige provinciale en gemeentelijke overheden die subsidies aanbieden. Voor meer informatie hierover kunt u het beste naar uw lokale gemeenteloket gaan. De medewerkers daar kunnen u adviseren over de mogelijkheden. Bent u de eigenaar van enkele huurwoningen? Daarvoor bestaan eveneens verscheidene subsidiemogelijkheden. Onder meer voor het verbeteren van de energiezuinigheid van panden. U krijgt daardoor tot 20% van de investeringskosten terug. Tip: Kijk op de website van energiesubsidiewijzer om te ontdekken wat de beschikbare subsidies zijn.

De drie grootste misverstanden over spouwmuurisolatie

Door verkeerde informatie of beperkt onderzoek ontstaan er soms misverstanden over de opties bij een na-isolatie. Eén van de grootste misverstanden is dat een spouwmuurisolatie zorgt voor vochtproblemen. Dit is onjuist. De isolatielaag draagt er juist aan bij dat doorslaand vocht niet meer mogelijk is, en dat de binnenmuur volledig droog blijft. Wel is het belangrijk om te voorkomen dat de ventilatie van de kruipkelder niet wordt geblokkeerd door de spouwisolatie, of dat u hier een alternatief voor vindt. Een tweede vereiste is dat het metselwerk in goede staat verkeert.

Bestaan er nog meer misverstanden?

Jazeker. Klanten vragen tevens vaak of het wel een optie is de al geïsoleerde spouwmuur verder te isoleren. Men verwacht dat het na een spouwmuurisolatie stopt. Hoewel de na-isolatie al bijdraagt aan het beperken van het warmteverlies, is het met name bij energieneutrale panden verstandig om daarnaast de gevel te isoleren, of verdere isolatiemaatregelen toe te passen. De spouwmuurisolatie vormt hiervoor geen belemmering. Tot slot denken vele klanten dat de isolering van spouwmuren hoge prijzen met zich meebrengt. De spouwmuurisolatie is juist de meest goedkope variant van woningisolatie. Een gevelisolatie daarentegen loopt op tot prijzen rond de €15.000,-.

spouwmuurisolatie kosten Rijssen

Spouwmuurisolatie in 1 dag

Doordat een spouwisolatie weinig hak- en breekwerk vergt, kan deze binnen een dag worden uitgevoerd. Een isolatiespecialist uit Rijssen zal hiervoor eerst controleren of inderdaad een spouwmuur aanwezig is bij uw pand. Als dit is bevestigd, zal met behulp van een uniek boorpatroon diverse gaatjes in de voegen van uw buitenmuur worden geboord. Door deze gaatjes spuit men een vloeibaar isolatiemateriaal. Dit kunnen zowel isolatiekorrels vermengd met lijm zijn, als vloeibare PUR. Hierna rondt men de spouwmuurisolatie af, door de gaatjes opnieuw te voegen. De vakmannen zijn maximaal een dag bezig, en u zult naderhand niets meer zien van de behandeling voor vochtbestrijding en isolering. Hebt u vragen over deze methode? Wilt u welke prijzen hieraan verbonden zijn? Vraag vrijblijvend offertes aan van isolatiebedrijven uit ons netwerk.

Ons werkgebied

Besparen door offertes te vergelijken

Woont u in Rijssen en wilt u weten welke kosten er aan de isolatie van uw spouwmuur zijn verbonden? Heeft u al jaren lang last van condens op de spouwmuur en wilt u hiervan af? Neem dan contact op met ons netwerk. Alle bedrijven die bij ons netwerk zijn aangesloten hebben jarenlange ervaring op het gebied van spouwisolatie. Of het nu gaat om vochtbestrijding, na-isolatie of de spouwisolatie van een nieuwe woning: zij draaien hun hand er niet voor om. Wanneer u het contactformulier invult, en ons uw wensen kenbaar maakt, dan zorgen wij ervoor dat u zo snel mogelijk tot maximaal 5 vrijblijvende offertes van isolatiebedrijven uit Rijssen krijgt toegestuurd. Deze kunt u zelf vergelijk op prijzen, kwaliteit, en beschikbaarheid. Welk bedrijf in Rijssen u ook kiest, wij garanderen kwaliteit en deskundigheid!

Offertes aanvragen

Geen spouwmuur? Wat nu?

Bij sommige oudere woningen is er geen spouwmuur gemaakt. Het isoleren van de spouw is in dat geval onmogelijk. Er bestaan echter vele alternatieven voor een spouwmuurisolatie, die eveneens bijdragen aan een betere isolatiewaarde van uw woonhuis in Rijssen, en het verminderen van de stookkosten. Een goedkoop alternatief is de isolering van de kruipruimte of een dakisolatie aan de binnenzijde. Een dergelijke dakisolatie voert u eenvoudig eigenhandig uit, om de kosten te drukken. Wilt u perse de isolatie van de muren optimaliseren? Dan is een gevelisolatie het enige alternatief. De isolering van gevels is zowel aan de buiten- als binnenzijde mogelijk. Dit betekent dat men tegen de bestaande muur een isolatielaag aanbrengt, waarna deze wordt afgedekt. Voor gevelisolaties aan de buitenkant van het huis is daarom een vergunning vereist. Aan de binnenkant is het nadeel dat u enige woonruimte verliest. De prijzen voor gevelisolaties liggen rond de €10.000,- en €15.000,-.

Gevelisolatie Rijssen

Gevelisolatie

Spouwmuurisolatie is één van de mogelijke methodes van gevelisolatie. Om de isolering van uw gevel te verhogen kunt u er naast spouwisolatie tevens voor kiezen om aan de binnen- of buitenzijde van de muur isolerend materiaal aan te brengen.

Dak isoleren Rijssen

Dakisolatie

Een goede dakisolatie kan tot wel €450,- euro aan energiekosten schelen. Daarnaast draagt een goed geïsoleerd dak bij aan een beter milieu. Doordat u minder hoeft te stoken, gaat er minder gas verloren, wat leidt tot minder vervuiling en CO2 uitstoot.

vloer isolatie Rijssen

Vloerisolatie

Vloerisolatie vormt de oplossing om kou, tocht, en vocht in uw pand tegen te gaan. Doordat de luchtvochtigheid in de woning minder varieert, leidt vloerisolatie tot voordelen als een betere gezondheid, een beter milieu, en een verhoogd wooncomfort.

Kruipruimte isolatie Rijssen

Kruipruimte

De kruipruimte is de grootste veroorzaker van kou in huis. Dit is ook niet vreemd, als u bedenkt dat de temperatuur in de kruipruimte gemiddeld 12 graden is. Door deze ruimte goed te isoleren, kunt u het warmteverlies in sterke mate beperken.