Dakisolatie Zeist

Dakisolatie Zeist

Als u uw huis in Zeist energiezuiniger en warmer wilt maken, is het verstandig om dakisolatie aan te brengen. Vanuit de Nederlandse Overheid is er meer aandacht voor energiezuinigheid en duurzaamheid. Een voorbeeld is het verplichte energielabel waar woninghuurders- en verkopers aan moeten voldoen. U krijgt een positief energielabel door te isoleren. Uw woning stijgt dus in waarde als u uw dak laat isoleren. Dakisolatie gebeurt via de binnenzijde of buitenzijde, waar u voor kiest is afhankelijk van uw wensen en budget.

Start de gratis offerteaanvraag!

Wilt u besparen op de kosten? Vergelijk dan altijd een aantal gratis offertes van isolatiespecialisten uit de regio van Zeist. Het enige wat u hiervoor moet doen is het offerteformulier invullen. U leest op deze pagina alles over dakisolatie voor een schuin dak of plat dak, wat de kosten zijn en hoe een dergelijke isolatie in zijn werk gaat.

  Gratis offertes vergelijken

  Soort isolatie (*)

  Wanneer is uw woning gebouwd? (*)


  Hoeveel m2 wilt u isoleren (ongeveer)? (*)


  Gewenst uitvoermoment? (*)
  Soort dak? (*)


  Hoe wilt u het dak isoleren? (*)


  Uw gegevens
  Gratis - Vrijblijvend

  Navigeer snel naar:

  Voordelen van dakisolatie

  Het isoleren van daken brengt diverse voordelen met zich mee. Het belangrijkste en bekendste voordeel is de verbetering van de warmtewering en daarmee de besparing op de stookkosten. Door de na-isolatie van uw dak of de zoldervloer blokkeert u de warmte, waardoor deze op de juiste verdieping blijft. Dit scheelt jaarlijks enkele honderden euro’s op de energiekosten. De betere warmteverdeling heeft als bijkomend voordeel dat de luchtvochtigheidsgraad verbetert, waardoor er een kleinere kans is op vochtproblemen en ongedierte.

  Zijn er hiernaast nog meer voordelen?

  Jazeker. Een tweede bijkomend voordeel is de stijging van de pandwaarde. Hoe beter het energielabel van uw woning, hoe hoger de waarde van het pand. Niet alleen een dakisolatie, maar ook dubbelglas, een moderne HR-verwarmingsketel en andere vormen van woningisolatie dragen hier aan bij. Een derde algemeen voordeel is dat u bijdraagt aan een beter milieu. U zult niet alleen op de stookkosten besparen, ook het gasverbruik daalt. Dit verminderde gasverbruik is ook de reden waarvoor er vaak bepaalde vormen van subsidie mogelijk zijn voor een dakisolatie. Naast deze algemene voordelen bestaan er voordelen die afhangen van het gekozen isolatiemateriaal.

  Voordelen afhankelijk van het isolatiemateriaal

  Tot slot bestaan er nog enkele voordelen die verschillen per isolatiemateriaal. Zo is bijvoorbeeld steenwol een materiaal dat zorgt voor een uitstekende geluidsisolatie en is schapenwol een geschikte oplossing voor wie een geurneutraliserend isolatieproduct zoekt. Overige bijkomende eigenschappen zijn bijvoorbeeld een warmte-opslag en brandwering. De meeste isolatiematerialen beschikken wel in enige mate over deze eigenschappen. De meeste leveranciers geven enkel de beste eigenschappen weer.

  Plat of schuin dak?

  Welke methode het meest geschikt is om uw pand in Zeist mee te isoleren, is afhankelijk van het soort dak dat u wilt voorzien van een isolatie. Zo is de dakisolatie van een schuin dak mogelijk in zowel een koude als warme variant, en moet u bij een plat dak rekening houden met het risico op vocht in de balken bij een binnenzijde dakisolatie. Voor zowel een plat als hellend dak geldt dat het duurder is om deze vanaf de buitenzijde te isoleren. Op de lange termijn zal de buitenzijde isolatie wel de meeste besparing opleveren, en voorkomt u tevens zo het risico op lekkage.

  dak isoleren Zeist

  Netwerk van isolatiespecialisten

  Kiest u ervoor om het isoleren van de buitenzijde van uw daken over te laten aan een professional uit Zeist uit ons netwerk? Dan kunt u meerdere offertes vergelijken van bedrijven uit uw regio. Uw voordeel hierin is dat de offertes vrijblijvend zijn en u dus voor het isolatiebedrijf kan kiezen met de voor u beste prijs of voorwaarden. Wij verzekeren u dat alle aan ons gelieerde specialisten uitstekende diploma’s hebben, en dat zij allen een ruime ervaring hebben op het gebied van de dakisolatie. Daarnaast kunnen zij u tevens ondersteunen bij het aanleggen van een groendak of de isolering van de vloeren of wanden van de zolder.

  Offertes aanvragen

  Schuin dak isoleren

  De isolatie van het schuin dak kan, evenals bij het plat dak, zowel aan de buitenzijde als binnenzijde van de dakconstructie worden uitgevoerd. Een dakisolatie aan de buitenkant levert hierbij de meeste besparing op de energiekosten op. Het is echter ook de meest ingewikkelde techniek: zo is niet elk gedeelte van het hellend dakoppervlak even goed bereikbaar, en gaat het vaak om werken op grote hoogte, in variërende windomstandigheden. Voor de isolatie van de buitenzijde bestaan er meerdere geschikte isolatiematerialen. Niet alleen kunstmatige oplossingen zoals isolatieplaten, maar ook natuurlijke isolatieproducten als schapenwol, jute en kurk vormen mogelijke oplossingen. Kiest u voor een buitenzijde isolatie? Laat dan een expert uit Zeist de isolatielaag aanbrengen. U voorkomt op deze manier dat u zelf op een ladder moet staan, en weet zeker dat u binnen korte tijd geniet van een optimaal wooncomfort.

  Bent u redelijk handig en wilt u op de installatiekosten besparen?

  Overweeg dan om zelf aan de binnenzijde van het dakoppervlak een isolerende laag aan te brengen. Isoleren aan de binnenzijde is niet heel ingewikkeld, al dient u wel nauwkeurig te werk te gaan. Het belangrijkste is dat u het isolatieproduct in alle hoeken plaatst, en zorgt voor een dampwerende laag. Deze zit aan de zolderkant; het zorgt ervoor dat condens de isolatielaag niet kan aantasten. Werkt u met glaswolrollen? Draag dan de aangegeven beschermende kleding om irritatie door de glasvezels te voorkomen. Het is overigens ook een optie om de vakman voor de binnenzijde isolering in te schakelen. Deze voert de klus binnen één tot enkele dag af. Afhankelijk van het oppervlak.

  Video: dakisolatie schuin dak

  In onderstaande video ziet u hoe het isoleren van een schuin dak in zijn werk gaat.

  Plat dak isoleren

  Waar het isoleren van een schuin dak relatief gemakkelijk eigenhandig is te doen, raden wij aan om voor de isolatie van platte daken toch verbinding te zoeken met een erkend isolatiespecialist uit Zeist. Het is namelijk van belang om eerst te onderzoeken aan welke kant van het dak de isolering moet worden geplaatst. Zo is er een koude-dakconstructie een optie, waarbij de dragende constructie, aan de onderzijde van het plat dak zit, en dat het isolatiemateriaal tussen het dak en de constructie wordt gezet. Deze vorm van isoleren heeft vele voordelen, maar kent ook nadelen, zoals een verhoogd risico op wateroverlast. Dit voorkomt u door een extra vochtwerende laag bij de dakisolatieplaten aan te brengen.

  Een andere optie is het toepassen van een warm-dakconstructie. Onze professionals zullen dan de gekozen isolatieplaten aan de buitenzijde aanbrengen. Het risico hierbij is geen wateroverlast, maar een probleem met de afwatering. Laat een expert uit Zeist hier altijd naar kijken om stilstaand water te voorkomen. Voor welke variant u ook kiest, een plat dak moet altijd met stevige producten worden geïsoleerd. Dit betekent dat dakisolatieplaten hiervoor het meest geschikt zijn.

  dakisolatieplaten

  Binnenzijde isoleren

  Zoals u ziet is het voor zowel het hellend- als platdak mogelijk om de binnen- en buitenzijde te isoleren. Regelmatig krijgen isolatiespecialisten uit Zeist de vraag of de ene techniek beter is dan de andere. Kort gezegd is isoleren aan de buitenzijde altijd voordeliger, omdat dit op de lange termijn een grotere besparing oplevert. De isolering vanaf de buitenkant kost echter ook het meeste geld. Beschikt u maar over een beperkt budget? Dan adviseren wij om voor de binnenzijde variant te kiezen. Vindt u het prettig om zelf een groot deel van het werk uit te voeren? Ook dan is de binnenzijde variant de beste oplossing. Dit is eenvoudiger uit te voeren, en u loopt niet het risico op een val van grote hoogte.

  Buitenzijde isoleren

  We gaven het hierboven al aan: kiest u voor het na-isoleren van de buitenkant van het dak, dan zult u jaarlijks tot enkele honderden euro’s meer besparen op de energiekosten. Het aanbrengen van de isolatielaag brengt echter ook een grotere investering met zich mee. Het duurt daarom zo’n 4 tot 7 jaar voordat u echt geld zult ‘verdienen’ door de dakisolatie. Voordeel van de buitenkant isolatie is wel dat hierbij een kleinere kans is op lekkage en vochtproblemen dan bij de binnenzijde variant. Dit komt doordat specialisten vaak een extra vochtwerende laag aanbrengen om al het water en vocht tegen te houden. Dit scheelt in de levensduur van het materiaal.

  Zoldervloer isoleren

  Een veel toegepast alternatief voor een dakisolatie is het isoleren van de zoldervloer. Een isolering van de zoldervloer is een verstandig plan op het moment dat u de zolder niet als slaap- of werkruimte gebruikt. Dit komt doordat de isolatie van de zoldervloer de warmte op onderliggende verdiepingen houdt, waarmee u het warmteverlies beperkt.

  Hoe gaat het isoleren van de zoldervloer?

  Dat is relatief eenvoudig. De handigste oplossing is het plaatsen van isolatieplaten bovenop de bestaande topvloer. Wij adviseren het gebruik van isolatieplaten van PIR, omdat dit materiaal een hoge isolerende waarde biedt en het geen verdere afwerking vraagt. Zeker wanneer u op de zolder enkel spullen opslaat is het niet nodig om een compleet afgewerkte topvloer te hebben. Let wel op dat bij een onverwarmde zolder de kans op condens zeer groot is. Dit komt doordat de kou op de zolder, in contact komt met de warmte van de zoldervloer. De opstapeling van vochtige lucht is nadelig voor het isolerend effect. Dit lost u op door de plaatsing van een dampscherm. Dit kost ongeveer €5,- per vierkante meter.

  Wanneer is een zoldervloer isoleren ongeschikt?

  Gebruikt u de zolder wel als slaapruimte? Of vindt u het prettig om de mogelijkheid voor het creëren van slaapkamers op de zolder open te houden? Dan is de na-isolatie van de zoldervloer een minder goed plan. Kies in dat geval voor een dakisolatie of isoleer de wanden van de zolderruimte. Is de zoldervloerisolatie geen optie vanwege de hoogte van de zolderruimte of andere bouwtechnische problemen? Soms is het een oplossing om het plafond van de bovenverdieping iets te verlagen en hier een isolatielaag tussen te plaatsen. Het effect hiervan is net zo groot als bij een zoldervloer. Het aanbrengen vraagt wel een iets grotere investering.

  Groendak

  Voor onze klanten uit Zeist die zeer bewust bezig zijn met het milieu, bieden wij naast een dakisolatie nog een andere energiezuinige oplossing aan: de installatie van een groendak. Een groendak is een plat of schuin dak dat is begroeid met planten, most of kruiden. Er bestaan diverse soorten groene daken, waaronder een sedumdak, groengrasdak en moestuin dak. Het is afhankelijk van de draagkracht van de dakconstructie en de hellingshoek van een schuin dak, welke variant die meest geschikte oplossing biedt. De voordelen van een groendak zijn onder andere een toename van de biodiversiteit, een langere levensduur van de dakbedekking en een betere warmtewering.

  plat dak isoleren Zeist

  Kosten dakisolatie

  De kosten voor het uitvoeren van een dakisolatie hangen sterk van een aantal factoren af:

  • De isolatietechniek
  • De daksoort
  • Het isolatiemateriaal
  • De mate van inzet van een vakman
  Laten we beginnen bij de grootste invloedsfactor: de gekozen isolatietechniek. Over het algemeen geldt: de isolatie van de buitenkant van een dakconstructie kost meer dan de binnenkant. Voor schuine daken is dit verschil zo’n €30,- per vierkante meter, inclusief BTW en arbeidskosten. U zult dit verschil op termijn wel weer terugverdienen, maar u moet in eerste instantie wel over voldoende budget beschikken.

  Een tweede invloedsfactor is de daksoort: de isolatie van een schuine dakoppervlak kost aanzienlijk meer dan die van een platdak. Waarbij de isolatie van een schuindak aan de buitenzijde de prijzen al snel oplopen tot zo’n €5.000,- is dit voor platte daken eerder €3.500,-. De isolatie van een platdak aan de binnenkant kost rond de €25,- tot €30,- per vierkante meter, voor schuine dakoppervlakken is dit al snel €40,- tot €50,- exclusief de arbeidskosten. Wel dient u er rekening mee te houden dat platte daken over het algemeen ook minder groot zijn, waardoor de prijzen natuurlijk lager blijven.

  Het gekozen isolatiemateriaal is tevens van invloed op de uiteindelijke prijs: het verschil tussen glaswol en PUR is bijvoorbeeld €5,- per m2. Tot slot is ook de inzet van een vakman bepalend voor de prijzen.

  Hoeveel verschil maakt de inzet van een vakman?

  Dat is een beetje afhankelijk van de tijd die de klus kost: het verschil in kosten bij een dakoppervlak van 15m2 of 55 m2 is natuurlijk groter dan bij een kleiner dakoppervlak, omdat de vakman hier minder tijd aan kwijt is. Over het algemeen kunt u er vanuit gaan dat het percentage ‘arbeidsuren’ bij de totaalprijs zo’n 35 tot 45 procent uitmaakt. Het verschil van de vakman zit hem echter niet alleen in de eindafrekening. U profiteert dankzij de isolatiespecialist uit Zeist sneller van een optimaal wooncomfort, weet zeker dat er geen lekkages en andere vochtproblemen ontstaan, en hoeft zelf geen vrijde dagen voor het kluswerk in te leveren.

  Besparing en terugverdientijd

  Zoals hierboven al aangegeven is het mogelijk om dankzij de dakisolatie aanzienlijk te besparen op de stookkosten. De exacte besparing wordt bepaald door uw stookgedrag, de weersomstandigheden en de gasprijs van een bepaalde periode. Wij gaan gemiddeld uit van een gasbesparing rond de 8 – 10 kubieke meter per vierkante meter, en een gasprijs van €0.65. Het berekenen van de terugverdientijd doet u door de investering in de woningisolatie te delen door de gasprijs x het aantal m2 geïsoleerd oppervlak x de besparing (in m3 per m2 per jaar).

  Wij hebben op basis van de gemiddelde besparing en investering al enkele rekensommetjes voor u uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de terugverdientijd voor een zoldervloer isolatie op ongeveer 4 jaar ligt, terwijl de terugverdientijd van de isolatie van schuine en platte daken aan de buitenkant op 7 jaar uitkomt.

  Zoekt u een isolatiebedrijf uit Zeist?

  Van gevel- tot dakisolatie, vraag vrijblijvend tot 5 offertes aan. Binnen 2 minuten geregeld!

  Offertes aanvragen

  Welk isolatiemateriaal als dakisolatie?

  Eén van de allereerste stappen in het keuzeproces voor een dakisolatie is de keuze voor het isolatiemateriaal. Voor zowel de schuin als plat dakisolatie bestaan er diverse geschikte isolatiematerialen, allen met hun eigen voor- en nadelen. Daarnaast verschilt elk isolatiemateriaal in isolatiewaarde en in kosten. Bij de keus voor het juiste isolatiemateriaal is het dan ook belangrijk dat u naar de diverse eigenschappen kijkt, en uw budget in de gaten houdt.

  Wilt u bijvoorbeeld een product dat de geluidsisolatie van uw woning in Zeist bevordert? Of hebt u liever een basismateriaal dat positieve eigenschappen heeft op het gebied van vochtdemping? Bij vrijwel elk isolatiebedrijf vindt u diverse isolatiematerialen in twee categorieën: natuurlijke en kunstmatige isolatiematerialen. Onder de natuurlijke materialen voor een dakisolatie vallen steenwol, schapenwol en kurk. Kunstmatige materialen die wij regelmatig toepassen zijn glaswol en dakisolatieplaten van PIR of PUR.

  Welk materiaal de meest geschikte optie vormt, is met name afhankelijk van uw budget, maar ook de ruimte die er beschikbaar is. Sommige materialen moet u namelijk in veel dikkere hoeveelheden aanbrengen voor een even goede isolatiewaarde. Eén van de materialen die in zeer dunne variant al uitstekend isoleert is PIR (polyisocyanuraat). Dakisolatieplaten van PIR vormen dan ook een uitstekende keuze voor de dakisolatie.

  Steenwol / rotswol

  Steenwol, ook wel rotswol genoemd is één van de materialen die vaak worden toegepast bij het isoleren van het dak. Met name voor een schuin dak is steenwol zeer geschikt. Het wordt gemaakt door basalt op hoge temperatuur te smelten, en daarna in draden te slingeren. Door de draden met elkaar te verbinden met bindmiddel wordt een mat gemaakt, die als isolatiemateriaal kan dienen. Steenwol heeft daarbij uitstekende extra eigenschappen, zoals geluidswering. Andere voordelen van het materiaal zijn de grote duurzaamheid en lange levensduur.

  Dit betekent dat wanneer u rotswol plaatst bij uw pand in Zeist, dit voor de lange termijn is. Over het algemeen raden wij aan om de wol te laten plaatsen door een erkend isolatiebedrijf. Op deze manier weet u zeker dat de isolatiewaarde uitstekend blijft, en kan u er eventueel voor kiezen ook een groendak te laten aanleggen. De prijs voor een rotswol isolatie, ligt rond de €8,- per m2.

  Glaswol

  Glaswol is eveneens een zeer populair materiaal. Dit komt doordat het niet alleen een goede warmte-isolatie biedt, maar tevens zorgt voor een hoge mate van brandwering, en in combinatie met een vochtwerende laag, tevens vochtremmend is. Zo voorkomt u problemen als vochtplekken, houtrot en schimmel bij uw plat dak. Glaswol kunt u evenals dakisolatieplaten bovendien zelf installeren op de binnenzijde van het schuine dakvlak. Kiest u ervoor om eigenhandig met glaswol aan de slag te gaan? Hou er dan rekening mee dat de vrijkomende glasvezels een irriterend effect kunnen hebben. Draag daarom altijd beschermende kleding tijdens het aanbrengen van de onderdelen van glaswol.

  schuin dak isoleren Zeist

  Milieuvriendelijke dakisolatie

  Wij hebben het tot nu toe voornamelijk gehad over kunstmatige isolatieproducten. Wist u echter dat er ook heel wat natuurlijke oplossingen bestaan? Deze dragen bij aan een beter milieu, omdat er minder bewerkingen nodig zijn voordat u ze mag toepassen. In onderstaand overzicht vindt u iets meer informatie over de diverse natuurlijke isolatieproducten.
  1. Vlas. Vlas is volgens de Nederlandse NIBE classificatie het meest duurzame isolatiemateriaal dat er beschikbaar is. Vlasisolatiemateriaal maakt men van de restproducten van de linnenproductie. Het is bovendien biologisch afbreekbaar, en geeft dankzij de gunstige vochtopname een grote bijdrage aan het binnenklimaat.
  2. Houtvezel. Houtvezels worden voor zowel de thermische als akoestische isolatie ingezet. De houtvezels maakt men van resthout, die men bindt met behulp van de harsen uit het hout zelf. Het is daarbij dampdiffusieopen waarmee het de vochtigheidsbalans eenvoudig reguleert.
  3. Hennep. Een product dat compleet vrij is van schadelijke stoffen is hennep. Dit komt doordat er bij de productie geen schadelijke stoffen gebruikt worden. Het kent daarbij van nature een hoge isolatiewaarde: men hoeft dus vrijwel niets aan het basisproduct te veranderen.
  4. Schapenwol. Schapenwol bestaat voor 100% uit keratine (een dierlijke vezel). De keratine is een vernieuwbaar product, omdat de wol steeds teruggroeit bij schapen. Het is hierdoor een zeer milieuvriendelijk product. Schapenwol is brandwerend en zelfdovend, wat betekent dat het ook zeer populair is als extra brandvertraging. De prijs ligt daarbij wel relatief hoog.

  Naast de genoemde materialen bestaan er nog vele andere duurzame isolatieproducten, zoals papiervlokken, kurk en leem. Thermoskussens worden vaak ook nog gezien als duurzaam product, ook al zijn thermoskussens niet natuurlijk. De lage milieubelasting en de hoge isolerende eigenschappen dragen echter wel bij aan een beter milieu.

  PIR en PUR isolatieplaten

  Een vierde isolatiemateriaal dat onze specialisten uit Zeist veel toepassen, zijn dakisolatieplaten van hardschuim. Deze zogeheten schuimisolatie is de meest goedkope variant van dakisolatie. Daarnaast vormen dakisolatieplaten een uitstekende keuze als doe-het-zelf materiaal. Wilt u graag zelf de dakisolatie afhandelen? Kijk dan naar de mogelijkheden voor isolatieplaten van hardschuim bij uw lokale bouwmarkt. De dakisolatieplaten kunt u het beste aan de binnenzijde van het schuin dak, of de vloer van de zolder bevestigen. Eventueel is het een optie om te kiezen voor een buitenzijde isolatie met dakisolatieplaten.

  Wat is het verschil tussen PIR en PUR?

  Wanneer wij spreken over hardschuim, dan gaat het om producten als PIR en PUR. PUR, de afkorting van polyurethaan, was tot een aantal jaar geleden zeer populair voor toepassing bij spouwmuurisolaties, maar ook bij andere vormen van woonisolatie. De populariteit was het gevolg van de snelle werking van het materiaal, en de relatief lage kosten in verhouding tot de isolerende waarde. Het nadeel van PUR is dat u hiervoor een relatief grote hoeveelheid nodig hebt. Dit betekent dat het woonoppervlak minder wordt, of dat u over een dikke spouwmuur dient te beschikken.

  Veel klanten kiezen tegenwoordig voor PIR. Deze afkorting staat voor polyisocyanuraat. Het product is ontwikkeld als verbeterde versie van PUR: het is in dezelfde situaties toepasbaar, maar dan in dunnere hoeveelheden. Bovendien is PIR direct beloopbaar, en biedt het een uitstekende vochtwering. De prijs voor PIR is iets hoger per vierkante meter, op de lange termijn verdient u dit prijsverschil weer terug.

  dak isoleren glaswol

  EPS en XPS isolatieplaten

  Naast hardschuim is ook lichter schuim een goede basis voor isolatieplaten. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan isolatieplaten van XPS en EPS. Deze afkortingen staan respectievelijk voor geëxtrudeerd en geëxpandeerd polystyreen. Beide zijn kunstmatige isolatiematerialen, die een hoge vochtbestendigheid kennen. Regelmatig vragen klanten uit Zeist of er wel een verschil bestaat tussen XPS en EPS omdat de eigenschappen vrijwel hetzelfde lijken.

  Er bestaat echter wel degelijk een verschil: zo heeft XPS een duidelijke schuimstructuur, terwijl EPS uit de kenmerkende piepschuim bolletjes bestaat. De XPS platen kennen daarbij een hogere vochtbestendigheid en drukvastheid dan EPS. Hebt u maar een beperkt budget? Dan is het gebruik van EPS voordeliger. Een ander nadeel van XPS is dat het relatief brandbaar is. Wilt u brand in het dak kunnen vertragen? Dan is een natuurlijk isolatiemateriaal beter geschikt.

  Isolatiewaarde & dikte van isolatiemateriaal

  Wanneer u een keuze moet maken uit de beschikbare materialen voor een dakisolatie van het schuin of plat dak bij u in Zeist? Dan dient u ook te kijken naar de isolatiewaarden die op het materiaal worden aangegeven. Hiervoor bestaan diverse mogelijkheden, zo kunt u isoleren op basis van een R-, K-, L- of U-waarde.

  • De R-waarde: de meest gebruikelijke aanduiding voor een isolatiewaarde is de R-waarde. Dit noemen we ook wel de thermische weerstand of warmteweerstand. Het getal geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat per vierkante meter.
  • De K-waarde: deze aanduiding staat voor het algemene isolatieniveau van een woning. Evenals de U-waarde moet de K variant eveneens zo laag mogelijk uitvallen. Het getal wordt berekend op basis van de verschillende U-waarden van uw huis.
  • De U-waarde: deze laatste aanduiding staat voor de isolatiewaarde van een bepaald deel van de bouwconstructie, zoals de vloer, het dak of een muur. Samen vormen zij de isolatiewaarde van het huis.
  • De L-waarde: De lambdawaarde is de waarde die over het algemeen gebruikt wordt om de isolatiewaarde van een bepaald materiaal weer te geven. Deze warmtegeleidingscoëfficiënt staat voor de hoeveelheid warmte die door een materiaal met een dikte van 1m en een oppervlakte van 1m2 bij een verschil van 1 Kelvin verloren gaat. De Lambdawaarde dient zo laag mogelijk te liggen.

  De Lambdawaarde van de diverse isolatiematerialen

  Kijken we naar de behandelde isolatiematerialen, dan is de lambdawaarde van PIR en PUR het laagst (0.023 – 0.032). Dit betekent dat u van deze producten maar een relatief kleine dikte nodig hebt om te voldoen aan de minimale isolatiewaarde van een dakisolatie. Na de platen van hardschuim, is XPS de best isolerende oplossing. Deze heeft een lambdawaarde van 0.026 – 0.033). EPS kent een lambdawaarde van 0.033 – 0.040. De natuurlijke isolatiematerialen vallen ook rond deze waarde, de meeste hebben een waardering rond de 0.038. Schapenwol isoleert het beste van de duurzame producten. Glaswol en rotswol behoren tevens tot de isolerende producten die rond deze categorie vallen.

  Hoe weet u nou welke dikte u moet kiezen?

  De dikte van het isolatiemateriaal hangt samen met de lambdawaarde en de mate van isolatie die u wenst. Wilt u graag in aanmerking komen voor een dakisolatie subsidie? Dan is het bijvoorbeeld vereist dat de complete isolatielaag minimaal 3.5m2 K/W bedraagt. Het verschilt dan ook per isolatiemateriaal hoeveel u hiervan nodig hebt. Bij glaswol is deze dikte namelijk al snel 14 tot 16 centimeter, terwijl PUR in een laag van 9 tot 11 centimeter al voldoende resultaat oplevert. Wat betreft de natuurlijke producten is eveneens een laag van 13 tot 16 centimeter gewenst. Verder geldt: hoe dikker de laag, hoe beter de isolatie, dus hoe meer u bespaart.

  Zelf de dikte berekenen

  Eventueel is het een mogelijkheid om zelf de benodigde dikte te berekenen voor de isolering van uw pand in Zeist. Dit doet u door de gewenste RD waarde te vermenigvuldigen met de lambdawaarde in meters. Stel: u kiest voor een product met een lambdawaarde van 0.030, en wenst een RD-waarde van 4.5 te bereiken. Dan is het sommetje 3 x 4.5 = 13.5 centimeter.

  Offertes aanvragen

  PRIJSTABEL: dakisolatie kosten

  Type dakisolatie (Rc=4, 75m²) Gemiddelde kosten* Gemiddelde besparing p.j. Terugverdientijd
  Schuin dak (buitenzijde) €3.500,- tot €5.000,- €650,- 7 jaar
  Schuin dak (binnenzijde) €1.500,- tot €3.000,- €400,- 5 jaar
  Plat dak €3.000,- tot €4.000,- €550,- 6 – 7 jaar
  Zoldervloer (50m²) €1.000,- tot €2.000,- €400,- 3 – 4 jaar

  * Let op dit is een gemiddelde prijs. De kosten hangen af van diverse factoren. Vraag voor exacte prijsberekeningen vrijblijvende offertes aan.

  Zelf dakisolatie aanbrengen

  Het plaatsen van dakisolatieplaten aan de binnen- of buitenzijde van het dakoppervlak, kunt u het beste overlaten aan een erkend vakman. Zeker wanneer het om het isoleren van een plat dak gaat. Wilt u eigenhandig de isolering uitvoeren? Dit is alleen mogelijk bij de koude variant van het afdekken van een schuin dak. Hiervoor vormen twee verschillende producten de meest geschikte opties. Ten eerste dakisolatieplaten van hardschuim, en ten tweede rollen glaswol met een vochtwerende buitenlaag. Voor welk materiaal u kiest is afhankelijk van uw klusvaardigheid, en het budget dat u ter beschikking heeft. Omdat het isoleren met behulp van glaswolrollen het moeilijkst is, hebben onze specialisten speciaal voor u een stappenplan opgesteld. Hiermee is het mogelijk om de dakisolatie persoonlijk af te handelen. Hebt u toch hulp van een professional uit Zeist nodig? Vraag offertes aan via het offerteformulier.

  Benodigdheden

  • Alu tape
  • Bouwschuim
  • Meetlint
  • Handzaag
  • Potlood
  • Scherp (stanley) mes
  • Schroefmachine
  • Isolatieplaten
  • Bevestigingsnet
  dak isoleren met isolatieplaten
  dakisolatie subsidie Zeist

  Stappenplan zelf dak isoleren

  Dit stappenplan is een vereenvoudigde versie van de uitgebreide handleiding die onze experts hebben geschreven. Zou u graag gedetailleerd advies willen voor het plaatsen van isolatieplaten stel u dan in verbinding met een vakman uit Zeist via ons offerteformulier.

  • Stap 1. Voordat u de wol kunt plaatsen, is het belangrijk eerst een raster – ook wel regelwerk genoemd – te maken. Dit raster bestaat uit houten dwarsbalken die u op de bestaande draagbalken plaatst. U schroeft deze planken horizontaal op de balken, met een tussenliggende afstand van ongeveer 30 centimeter.
  • Stap 2. Daarna moet u het isolatiemateriaal afmeten. Meet de afstand van het regelwerk, en snij vervolgens met materiaal op maat. Een tip is om eventueel wat kleinere stukken isolatiemateriaal te gebruiken, omdat dit gemakkelijker werkt. De naden dicht u dan af met speciaal isolatietape.
  • Stap 3. Voordat u aan de slag gaat met het snijden en verwerken van glaswol, dient u uzelf te beschermen tegen irriterende stofdeeltjes. Draag daarom een stofbril, mondkapje en stevige werkhandschoenen.
  • Stap 4. Duw vervolgens de glaswolrollen tussen het regelwerk en het schuin dak. Zorg ervoor dat de dampremmende laag naar u toegekeerd is. Zo beschermt u de balken het beste tegen houtrot. Om alles af te werken kunt u gipsplaten over de isolatielaag aanbrengen.

  Subsidie dakisolatie 2019

  Wilt u dakisolatie aanbrengen maar heeft u weinig budget? Maak dan gebruik van een subsidie in 2019! De Nederlandse overheid heeft namelijk €44 miljoen beschikbaar gesteld voor het nemen van isolerende maatregelen. Deze regeling heet de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Per woning is het maximale subsidiebedrag €10.000,-, maar de hoogte is afhankelijk van meerdere factoren. Op rvo.nl staat meer informatie over de subsidie voor dakisolatie. U leest er onder andere meer over de voorwaarden en hoe u de subsidie aanvraagt.

  U kunt ook kijken of uw gemeente een subsidie aanbied bij dakisolatie. Vraag dit na bij uw gemeente of kijk op energiesubsidiewijzer.nl. Bovendien geldt voor bepaalde werkzaamheden van uw woning het verlaagde btw-tarief. Dit tarief is sinds 1 januari 2019 verhoogd naar 9%. U kijkt op de website van de belastingdienst voor meer informatie over dit btw-tarief.

  Gratis offertes vergelijken: bespaar op de kosten!

  Wilt u graag weten wat de mogelijkheden worden voor een binnenzijde of buitenzijde dakisolatie bij uw plat dak? Hebt u vragen over de verschillen tussen steen- en glaswol waarmee wij de dakisolatie uitvoeren? Of hebt u behoefte aan een prijsindicatie voor het aanleggen van een groendak? Aarzel dan niet om ons offerteformulier in te vullen.

  Start hier uw gratis offerteaanvraag!

  Wij zorgen ervoor dat uw hulpvraag spoedig beantwoord wordt, of dat meerdere vrijblijvende offertes (maximaal 5) van experts uit ons netwerk werkzaam in de regio Zeist krijgt toegestuurd. U kunt deze offertes vervolgens vergelijken, zodat u altijd het isolatiebedrijf vindt met de beste prijs of voorwaarden. Wij verzekeren u dat alle aan ons gelieerde specialisten uitstekende diploma’s hebben, en dat zij allen een ruime ervaring hebben op het gebied van de dakisolatie. Wij garanderen dat u bij ons altijd profiteert van een hoog vakmanschap tegen aantrekkelijke prijzen. Wij zijn u met alle plezier van dienst in Zeist!

  Gratis offertes vergelijken
  Gevelisolatie Zeist

  Gevelisolatie

  Naast een dakisolatie verzorgen wij tevens de isolatie van uw gevel. De prijzen voor een gevelisolatie vallen zeer hoog, doch op de lange termijn verdient u deze gemakkelijk terug. Een gevelisolatie kan met behulp van verschillende materialen, waaronder glaswol en isolatieplaten. Wij bieden u desgewenst graag meer informatie.

  Vloerisolatie Zeist

  Vloerisolatie

  Het isoleren van de vloer is een goede keus wanneer u behoefte hebt aan een gelijkmatigere temperatuurverdeling, of wanneer u ongedierte wilt voorkomen. Ook voor een optimaal rendement van de vloerverwarming is een bodemisolatie een lucratieve optie. Een bodemisolatie brengen wij rechtstreeks op de ondergrond aan. Vraag vrijblijvend offertes aan.

  Spouwmuur isoleren

  Spouwmuurisolatie

  Hebt u maar weinig budget, maar wilt u wel de isolatiewaarde van uw pand in Zeist verhogen? Overweeg dan eens de mogelijkheden van een spouwmuurisolatie. Hierbij spuiten wij een vloeibaar isolatiemiddel in de spouw door kleine gaten in de voegen. Lage kosten maar een uitstekend resultaat, dat is een spouwmuurisolatie.

  Kruipruimte isolatie

  Kruipruimte

  Het isoleren van de kruipruimte staat vrijwel gelijk aan een vloerisolatie. Er bestaan echter meerdere materialen voor de isolatie van de kruipruimte. Zo is het mogelijk te kiezen voor standaard isolatieplaten, maar vormen ook zand, schelpen of thermoskussens een prima optie. Wij helpen u graag bij het maken van een keuze door uit te leggen welke opties u heeft.