spouwmuurisolatie Limburg

Spouwmuurisolatie Limburg

Bespaar op uw energiekosten door spouwmuurisolatie aan te brengen in uw woning in Limburg! U voorkomt met spouwisolatie niet alleen warmteverlies, maar u verhoogt ook de waarde van uw woning. Door de spouw te isoleren hoeft u minder te stoken, daarnaast voorkomt het vochtproblemen door binnendringend vocht.

Op deze pagina leest u meer over de voordelen van spouwmuurisolatie, hoe een isolatiespecialist een spouwmuur isoleert en de verschillende soorten isolatiematerialen. Ook geven we u een beter beeld van de gemiddelde kosten en vertellen we u hoe u bespaart op de isolatiekosten.

Start de gratis offerteaanvraag!

Voordelen onze werkwijze

Via het offerteformulier vraagt u eenvoudig offertes aan van spouwmuurspecialisten uit de omgeving van Limburg. Het is namelijk verstandig om meerdere prijsoffertes te vergelijken. U weet dan zeker dat u niet te veel betaalt voor de warmte isolatie en kiest eenvoudig het beste bedrijf uit. De belangrijkste voordelen van onze werkwijze:

  • U ontvangt meerdere offertes van bedrijven uit Limburg.
  • Deze dienst is geheel gratis en vrijblijvend, u zit nergens aan vast.
  • Door offertes te vergelijken bespaart u tot wel 30% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

Soort isolatie (*)

Wanneer is uw woning gebouwd? (*)

Wat is de oppervlakte van de muur (ongeveer)? (*)
Welk type isolatie wenst u? (*)

Wat is de oppervlakte van de vloer (ongeveer)? (*)
Welk type dakisolatie wenst u? (*)

Wat is de oppervlakte van het dak (ongeveer)? (*)

Wat is de gewenste uitvoerperiode? (*)
spouwmuur isoleren Limburg

Heeft uw woning een spouwmuur?

Weet u niet of uw pand in Limburg een spouwmuur heeft en overweegt u na-isolatie aan te brengen als vochtbestrijding? Over het algemeen kan u uitgaan van de volgende richtlijn: woningen die voor 1920 zijn gebouwd hebben geen spouwmuur, na die tijd in de meeste gevallen wel. Dit is te controleren door te kijken naar de dikte van uw buitenmuren. Meet hiervoor bij een deur de afstand tussen buiten- en binnenzijde. Wanneer deze afstand groter is dan 24 centimeter zal het pand in meer dan 90% van de gevallen over een spouwruimte beschikken. Een professional uit Limburg kan hierover eveneens uitsluitsel geven. Deze zal een klein gaatje in de buitenmuur boren om te kijken of hier een lege ruimte achter zit die geïsoleerd kan worden met PUR, parels of wol. Een tweede richtlijn voor het overwegen van spouwmuurisolatie is dat huizen die na 1976 gebouwd zijn vaak al een spouwisolatie hebben. U zou dan andere vormen van bestrijding kunnen toepassen zoals een vloer- of dakisolatie.

spouwisolatie Limburg

Werkwijze bij spouwisolatie

Het plaatsen van een spouwmuurisolatie is niet heel ingewikkeld, en kan binnen een dag worden uitgevoerd. Hierbij boort de specialist eerst een aantal gaten in de voegen van de spouwmuur, waardoor hij vervolgens de spouwmuurisolatie spuit. Als het isolatiemateriaal eenmaal in de spouw zit, dan worden de voegen weer gedicht. Het materiaal zal zich dan verder uitzetten en zo de hele muur afsluiten. Wanneer u een tussenmuur deelt met de buren, en deze geen spouwmuurisolatie willen, dan is het mogelijk om met speciale pijpenragers het uitzetten van het materiaal tot uw helft te beperken. Afhankelijk van de staat van de muur is het soms noodzakelijk om eerst ventilatieroosters te monteren of puin en cementresten uit de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur te verwijderen. De staat van de muur laat u het beste controleren door een medewerker van een isolatiebedrijf uit de regio. Bij een dergelijke inspectie zal de professional de vochtigheidsgraad controleren en kijken in hoeverre er inderdaad sprake is van een vervuiling in de spouwmuur.

Spouwmuur na-isoleren Limburg

Is uw spouwmuur al geïsoleerd? Bij oudere woningen komt het soms voor dat de isolatie is verzakt en vaak voldoet de warmte isolatie niet aan de huidige eisen. In dit geval is het verstandig om te kiezen voor het na-isoleren van de spouwmuur. U bespaart met na-isolatie aanzienlijk op de energiekosten. Voor het na-isoleren controleert een vakman uit Limburg eerst de staat van de isolatie, de dikte en hoeveel spouwruimte er nog over is. Daarna isoleert hij de spouwmuur met nieuw isolatiemateriaal. Isolatiekorrels zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor een kleine spouwruimte vanwege de dichtheid en de hoge isolerende waarde.

Kosten spouwmuurisolatie Limburg

De kosten voor spouwmuurisolatie zijn van een aantal factoren afhankelijk, denk hierbij aan de grootte van de spouwmuren en het materiaal waar u voor kiest. Gemiddeld kost het isoleren van een rijtjeshuis met een oppervlakte van 65 vierkante meter €800,- tot €1.450,-. U bespaart gemiddeld 200 per jaar en heeft de investering dus binnen 4 tot 7 jaar terugverdiend. Spouwmuurisolatie is één van de voordeligste methodes om uw woning in Limburg te isoleren. De arbeidskosten zijn namelijk laag, want het kost maar een dag om te isoleren en daarnaast is er geen hak- of breekwerk nodig en maar weinig materiaal.

Prijstabel: spouwmuurisolatie per woningtype

WoningtypeOppervlakteGemiddelde prijzen, incl. btw*Gemiddelde besparing per jaar
Appartement25 m²€500,- tot €650,-€120,-
Rijtjeshuis65 m²€800,- tot €1450,-€200,-
2 onder 1 kap105 m²€1500,- tot €1850,-€550,-
Vrijstaande woning150 m²€2200,- tot €2550,-€800,-

*Let op: Dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijsberekeningen vrijblijvende offertes aan.

Kostenbepalers bij spouwmuurisolatie

De kosten voor een spouwisolatie verschillen per situatie. De grootste kostenbepaler is de afmeting van uw spouwruimte (de dikte en lengte): hoe groter uw gevel, hoe meer materiaal wij hierin moeten pompen. U ziet in bovenstaande tabel verschillende woningtypes en de oppervlaktes van de ruimte: het verschil tussen de kleinste en grootste woonruimte is €2000,-. Een tweede factor is het isolerend product dat u toepast. Het verschil tussen minerale wol en pur-schuim is bij een tussenwoning bijvoorbeeld al €400,-. Ook hier geldt: hoe groter de woning, hoe hoger dit verschil wordt. Daarnaast is het van belang om te letten op extra onderdelen die men moet uitvoeren voor de daadwerkelijke warmte isolatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van ventilatieroosters, het impregneren van de oude stenen of het verwijderen van puin en cementbaarden (spouwmuurvervuiling), dergelijke klussen laten de kosten aanzienlijk stijgen. Het is daarom verstandig om op voorhand een inspectie aan te vragen. Dankzij de situatie check krijgt de isolatiespecialist een beter idee van de mogelijkheden en de prijzen die hierbij komen kijken.

Terugverdientijd spouwmuurisolatie

Hoewel een spouwisolatie relatief lage prijzen kent, is het toch een grote investering waarvoor u wellicht enige tijd moet sparen.

Doordat het isoleren echter bijdraagt aan het verminderen van het warmteverlies en het behoud van een aangename binnentemperatuur, zult u jaarlijks enkele honderden euro’s besparen op de energiekosten. Dit betekent dat u binnen twee tot vier jaar de investering terugverdient.

Let op: dit is alleen wanneer u een subsidie krijgt voor een deel van de installatiekosten. Krijgt u geen overheidssubsidie? Dan ligt de terugverdientijd rond de vier en zes jaar. Na deze periode zult u zelfs geld verdienen door de isolering van de spouwmuur. Buitengevelisolatie is ook een optie, maar dit is een stuk duurder dan warmte isolatie in de spouwmuren.

Rekenvoorbeeld spouwisolatie met EPS-parels

Om u een idee te geven wat spouwmuurisolatie kost, geven we u even een rekenvoorbeeld. In dit voorbeeld zijn we uit gegaan van het isoleren van een spouwmuur van 60 m² met EPS-parels.

De klus wordt uitgevoerd door 2 vakmannen. De vakmannen hebben voor deze klus één volledige dag (8 uren) nodig en gebruiken hierbij een parelbaasmachine. De kosten voor het isolatiemateriaal bedragen zo’n € 90,-, dat is ongeveer 11% van de totaal kosten.

Het grootste gedeelte van de kosten zit in het arbeidsloon van de vakmannen; zo’n 70%. In de tabel hiernaast vindt u een totaaloverzicht van de prijsopbouw om uw spouwmuur met EPS-korrels te laten isoleren.

Prijsopbouw spouwmuurisolatie met EPS-parels

OmschrijvingPrijs *Percentage
Arbeidsloon€ 550,-19%
Inzet van een parelblaasmachine€ 150,-70%
Isolatiemateriaal (60 m²)€ 90,-11%
Totaalprijs van deze klus€ 790,-100%

* Let op: Dit is een globale prijsindicatie. Wil u een exacte prijs? Vraag dan gratis en geheel vrijblijvende meerdere offertes aan.

Subsidie voor spouwmuurisolatie in 2019

Vanaf 2 september 2019 is het weer mogelijk om een Subsidie Energiebesparing Eigen Huis aan te vragen voor particulieren. Voorheen was deze subsidieregeling alleen toegankelijk voor VvE’s, maar nu ook weer voor particuliere woningbezitters in Limburg. Wel moet u naast het aanbrengen van spouwmuurisolatie nog een andere energiebesparende maatregel nemen. Anders komt u niet in aanmerking voor een subsidie in 2019. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland leest u hier alles over.

Soms zijn er ook nog provinciale of gemeentelijke subsidies mogelijk voor de financiering van spouwisolatie. U krijgt via energiesubsidiewijzer.nl snel een handige lijst met alle beschikbare subsidieregelingen.

Voor het aanbrengen van isolatie is het in 2019 alleen nog mogelijk voor een Verenging van Eigenaren (VvE) om een subsidie aan te vragen. Deze subsidie stopt op 1 januari 2020. Ga naar rvo.nl voor meer informatie. Het subsidiepotje voor particulieren is al enige tijd op. Voor particulieren is er dus geen speciale subsidie meer voor spouwmuurisolatie. Soms zijn er nog wel provinciale of gemeentelijke subsidies mogelijk voor de financiering van spouwisolatie. Of bekijk de mogelijkheden voor een speciale Energiebespaarlening.

subsidie voor isolatie van de spouw

Lokale en regionale subsidies voor spouwmuurisolatie

Benieuwd of u mogelijk recht heeft op een lokale of regionale subsidie voor het aanbrengen van isolatie in de spouwmuren? Via de website energiesubsidiewijzer.nl controleert u eenvoudig de mogelijkheden. U vult uw woonplaats in krijgt een handige lijst met beschikbare subsidies of aantrekkelijke leningen voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Een Energiebespaarlening is een lening met aantrekkelijke voorwaarden en is zowel mogelijk voor particulieren als voor VvE’s. Op energiebespaarlening.nl leest u hier meer over.

Verlaagd btw-tarief van 9%

Voor het aanbrengen van isolatie aan vloeren, muren en daken van uw woning betaalt u het lagere btw-tarief. Het verlaagde tarief geldt alleen voor de arbeidskosten. Over de materiaalkosten, zoals het isolatiemateriaal, moet u het hogere tarief van 21% betalen. Eén van de voorwaarden is dat het lagere tarief voor isoleren alleen geldt voor woningen ouder dan twee jaar. Vanaf 1 januari 2019 is het lage tarief van 6% verhoogd naar 9%. Op de website van de Belastingdienst leest u meer over het tarief en de voorwaarden.

Wilt u besparen op de isolatiekosten voor spouwmuurisolatie?

Vul het offerteformulier in voor offertes met scherpe prijzen. Vergelijk en bespaar!

Gratis offertes

Voordelen spouwmuurisolatie

Een spouw is een ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Deze ruimte is vaak tussen de 4 en 6 centimeter breed. Wanneer uw spouwmuren niet geïsoleerd zijn, verliest u veel warmte uit uw woning. Hierdoor moet u meer stoken en heeft u een hogere energierekening. Met spouwmuurisolatie voorkomt u warmteverlies en daarnaast houdt het vocht tegen. Geen last meer van vochtplekken of schimmelvorming op de binnenmuren en plafonds. De vakman uit Limburg brengt de spouwmuurisolatie meestal in 1 dag aan en er is weinig hak- of breekwerk nodig. U leest op deze pagina meer over alle voordelen.

Minder warmteverlies, meer besparing

Met spouwmuurisolatie houdt u de warmte binnen. Door de spouwmuren te isoleren hoeft u minder te stoken en u verwarmt uw woning in Limburg efficiënter. Dit zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor meer wooncomfort. Gemiddeld bespaart u €200,- tot €250,- per jaar met spouwmuurisolatie.

Geen vocht of schimmel meer

Een vochtig huis is lastiger te verwarmen en u moet dan meer stoken. Dat resulteert in een hogere energierekening. Daarnaast heeft u dan last van vochtplekken, schimmelvorming en een muffe lucht in uw huis in Limburg. Doorslaand vocht zoals regenwater is te voorkomen met spouwmuurisolatie. Het vocht dringt niet meer tot diep in de binnenmuren binnen.

spouwmuur na-isoleren Limburg

Realisatie in 1 dag

Spouwisolatie vereist weinig hak- en breekwerk, het enige dat nodig is zijn een aantal vulgaten voor het isolatiemateriaal.

Het aanbrengen van de spouwmuurisolatie kost hierdoor weinig tijd, meestal is het al afgerond binnen 1 dag. Na het isoleren worden de vulgaatjes netjes afgewerkt. De spouwisolatie werkt direct.

terugverdientijd spouwmuur in Limburg isoleren

Korte terugverdientijd

Eén van de grootste voordelen van spouwmuurisolatie is dat de terugverdientijd kort is. Spouwisolatie is namelijk relatief goedkoop omdat het eenvoudig is om aan te brengen. Gemiddeld heeft u de investering ongeveer na vier jaar terugverdiend. De prijs van gas zal de komende jaren blijven stijgen, belangrijk dus om energiebesparende maatregelen te nemen.

Waardevermeerdering van uw woning

Soms denkt men dat de waarde van een woning in Limburg verhoogd wordt door een nieuwe badkamer of keuken. Maar langdurige maatregelen, zoals het isoleren van uw woning is veel belangrijker voor een waardevermeerdering. Uw woning wordt tenslotte energiezuiniger en het wooncomfort wordt verhoogd.

Betere geluidsisolatie

Geluidsoverlast wordt veroorzaakt door contactgeluid, zoals het schuiven van een stil of voetstappen, of luchtgeluid door geluidstrillingen. Denk hierbij aan het geluid van een weg voor uw woning, school of vliegtuigen. Met spouwmuurisolatie worden de geluidstrillingen gedempt en heeft u minder last van het geluid.

Spouwmuur isoleren Limburg

Veel oudere woningen hebben een niet-geïsoleerde spouwmuur. Een spouwmuur bestaat uit een binnenmuur en een buitenmuur. Tussen deze muren zitten een ruimte van 4 tot 6 centimeter, dit is de spouw. De spouwruimte kan eenvoudig gevuld worden met spouwmuurisolatie. Hiervoor wordt vaak isolatieschuim of eps-parels gebruikt. Een vakman maakt vulgaatjes in de spouwmuur en vult de ruimte met isolerend materiaal. Wol van glas is ook een optie, maar dan moet er een grotere voeg gemaakt worden voor het vullen.

Spouwisolatie is meestal binnen 1 dag aangebracht door een bedrijf uit Limburg en voorkomt direct warmteverlies via de buitenmuren. Op deze pagina leest u nog meer over de materialen die er gebruikt worden, de terugverdientijd en de gemiddelde kosten.

Spouwmuurisolatie aan laten brengen

Bekijk hoe een vakman te werk gaat bij het isoleren van de spouwmuur.

Voorkom warmteverlies met spouwmuurisolatie.

Profiteer van een lagere energierekening! Vraag gratis offertes aan om te besparen.

Gratis offertes vergelijken

Soorten spouwmuurisolatie

Voor de na-isolatie van spouwmuren is er een groot aantal materialen geschikt. Onder meer PUR, wol, isolatiekorrels en minerale wol kunt u toepassen voor een uitstekende na-isolatie. Het verschil tussen deze materialen ligt met name op het gebied van de optimale isolatietijd, de isolatiewaarde en (natuurlijk) de prijzen. De isolatiematerialen die volgens het boekje de beste waarde kennen zijn wol van glas, EPS-isolatiekorrels en vloeibare PUR. Het nadeel van de glaswolvlokken is wel dat hiervoor een minimale spouwbreedte vereist is, en ook het boorgat groter is. De polystyreenkorrels (EPS) kan men bij vrijwel elke spouwdikte toepassen, maar ze bieden een minder goede kierafdichting dan de andere twee isolatiematerialen. In het onderstaande overzicht vindt u meer informatie over de verschillende producten, inclusief de prijzen per vierkante meter en de voor- en nadelen.

Pur-schuim

Polyurethaan (pur) is één van de meest gebruikte isolatiematerialen voor het aanbrengen van spouwisolatie in Limburg. De isolatiewaarden van pur-schuim zijn zeer hoog en het werkt vochtwerend. De vakman spuit het isolatieschuim in de lege ruimte via een aantal vulgaatjes. Het schuim is eerst vloeibaar en zet daarna uit. Het vormt een dikke laag en vult alle naden en kieren. Pur-schuim voor spouwmuurisolatie kost rond de €25,- per m².

Glaswol

Een ander materiaal is glaswol. Voor spouwmuurisolatie wordt er niet gebruik gemaakt van de grote rollen, maar gebruikt een vakman uit Limburg glaswolvlokken. Eén van de grootste voordelen van glaswolvlokken is dat ze goedkoop zijn en een hoge isolerende waarde hebben. Een nadeel is dat er een iets groter vulgat nodig is. Het materiaal is ook zeer geschikt voor na-isolatie van spouwmuren. Glaswol benodigd voor spouwmuurisolatie heeft u vanaf €7,50 per m².

Steenwol

Steenwol, ook wel rotswol genoemd, en glaswol lijken veel op elkaar. Steenwol is wel iets duurder en heeft een lagere waarde dan wol van glas, maar heeft wel uitstekende geluidsisolatie. Deze wol wordt gemaakt van vulkanisch gesteente zoals basalt. Deze minerale wol is ook waterafstotend, zo voorkomt u binnendringend vocht dat vochtplekken of schimmels veroorzaakt. Het steenwol dat specialisten gebruiken voor spouwisolatie kost rond de €8,50 per m².

Isolatiekorrels

Isolatiekorrels of isolatieparels worden vaak gemaakt van EPS. Het zijn kleine piepschuim bolletjes met een hoge dichtheid en er bestaan verschillende varianten, denk hierbij aan witte of zwarte EPS-isolatiekorrels. Voor spouwmuurisolatie wordt er meestal gebruik gemaakt van de zwarte isolatiekorrels. Isolatiekorrels worden veel gebruikt voor het isoleren van kleine spouwmuren en voor het na-isoleren van een spouw. EPS-korrels voor isolatie van de spouw zijn vanaf €9,00 per m² verkrijgbaar.

Isolatieplaten

Isolatieplaten worden alleen gebruikt voor het isoleren van spouwmuren van nieuwbouwwoningen in Limburg. Ze zijn namelijk niet geschikt voor de spouwmuurisolatie van bestaande woningen vanwege de grote vorm. Isolatieplaten worden gemaakt van verschillende soorten materialen, zoals PUR, EPS, XPS en PIR. Afhankelijk van de ruimte en de isolatiewaarde wordt er een keuze gemaakt uit één van de materialen.

isolatieplaten Limburg

Kosten per isolatiemateriaal

Soort isolatiemateriaalKosten per m² *
Pur-schuimVanaf €25,-
GlaswolVanaf €7,50
SteenwolVanaf €8,50
Isolatiekorrels (EPS-parels)Vanaf €9,00

*Let op: Dit zijn gemiddelde prijzen per m² incl. btw en exclusief plaatsing. Vraag voor exacte prijsberekeningen vrijblijvend offertes aan.

Isolerende waarde van het isolatiemateriaal

De uiteindelijke isolatiewaarde van spouwisolatie is afhankelijk van de dikte van de spouwruimte en het gebruikte materiaalsoort. De isolerende waarde wordt aangegeven met een Rc-waarde. Deze waarde bestaat uit de R-waarde van alle lagen isolerende materialen bij elkaar opgeteld. Voor spouwmuurisolatie is het verstandig om minimaal een Rc-waarde van 4,5 te hebben. Voor een goede isolerende waarde is het ook belangrijk dat het materiaalsoort op de juiste manier is aangebracht. Wanneer dit niet het geval is, profiteert u niet van een optimale isolatie.

isolatiemateriaal

Bespaar op uw energie met spouwmuurisolatie!

Voorkom warmteverlies en schakel een vakman uit Limburg in voor het aanbrengen van isolatie.

Gratis offertes vergelijken

Spouwmuur inspectie Limburg

Voordat een vakman uit de omgeving van Limburg begint met het isoleren van de spouw, inspecteert hij de spouwmuren. Hij bekijkt bijvoorbeeld of er sprake is van spouwmuurvervuiling. Soms zitten er cementresten, zand of puin in de spouw. Dit beïnvloedt de werking van de isolatie. Een vakman verwijdert daarom eerst de vervuiling via een klein gat dat hij maakt door een aantal gevelstenen te verwijderen.

Heeft u een geschilderde buitenmuur? Dan bekijkt de specialist of de muur is geschilderd met damp-open verf. Andere verfsoorten zorgen ervoor dat de buitenmuur dampdicht is en dit zorgt er voor dat er vochtophopingen achter het verf ontstaan met spouwisolatie.

Vleermuizen in de spouw

Wist u dat vleermuizen relatief gemakkelijk via het dak in de spouwruimte kunnen komen? Het gaat dan over het algemeen over de dwergvleermuis. Deze is niet heel gevaarlijk, maar u moet niet gebeten worden door een vleermuis in verband met hondsdolheid. Op het moment dat een vleermuis – of een vleermuizenkolonie – zich in de spouwmuur genesteld heeft, is het niet toegestaan om deze te isoleren. U zult eerst moeten zorgen voor een alternatieve huisvesting, of de kolonie verjagen. Voor het verjagen van vleermuizen is echter een aantal beperkingen opgelegd door de overheid. U mag in ieder geval onder geen beding de invliegopening dichtstoppen. De beste oplossing is het inzetten van een specialist uit Limburg voor tips en ondersteuning. U dient bovendien voor de spouwmuurisolatie een ontheffing aan te vragen bij de gemeente.

spouwisolatie Limburg

Spouwmuurvervuiling

Een begrip dat we hierboven al een aantal keer genoemd hebben is spouwmuurvervuiling. Deze term wordt gebruikt voor spouwmuren waarbij in eerste instantie isolatie niet mogelijk is. Bij een vervuilde spouwmuur is de lege ruimte tussen de buiten- en binnenmuur deels gevuld met puin van afgebrokkelde muren, bouwvuil, zand of cementbaarden.

Als u isolerend materiaal bovenop de vervuilde grond zou storten, dan ontstaan er koudebruggen. Deze koudebruggen – een connectie van de twee muren – verminderen de isolatiewaarden en vergroten de kans op schimmelproblemen. De vervuiling is te herkennen aan een verkleurde muur, of het ontstaan van condens op de binnenmuur. Het verwijderen van de vervuiling is vrij gemakkelijk, maar wel arbeidsintensief door het handmatig verwijderen van het vuil. Dit kost gemiddeld €25,- per m2.

ventilatie van spouwmuur

Belang van ventilatie

Voor alle woonruimtes is het belangrijk dat u zorgt voor een goede ventilatie. Dankzij voldoende ventilatiemogelijkheden voorkomt u dat de luchtvochtigheid in huis te hoog wordt, en daarmee dat u last krijgt van vochtproblemen als schimmel, ongedierte en diverse gezondheidsproblemen. Het ventileren van de meeste woonruimtes is vrij eenvoudig: het openen van een raampje is voldoende om de luchtvochtigheid laag te houden. In andere ruimtes is ventilering iets lastiger, bijvoorbeeld in de kruipruimte, deze wordt over het algemeen geventileerd via de spouwmuur. Na de spouwmuurisolatie stopt dit ventilatiekanaal, wat betekent dat u voor alternatieven dient te zorgen. Meestal kiest men voor een interne ventilatiemogelijkheden, of ventilatieroosters in de buitenmuur om het ventilatiesysteem te behouden. Wat u ook doet: ventilering van de kruipkelder is vereist ter voorkoming van het ophopen van schadelijke stoffen, zoals radongas.

Tips bij spouwmuurisolatie

  • Laat van tevoren een spouwinspectie uitvoeren om te controleren of er sprake is van vervuiling en welk materiaal er het beste gebruikt kan worden.
  • Blijf uw woning na het isoleren van de spouw goed ventileren om problemen met condensatie vocht te voorkomen.
  • Bespaar op de kosten voor het isoleren van de spouw door prijsoffertes van meerdere specialisten uit de omgeving van Limburg te vergelijken.

Vergunning nodig voor spouwmuurisolatie?

Regelmatig vragen klanten uit Limburg ons of zij een vergunning dienen aan te vragen voor de isolatie van de spouwmuur. De regels omtrent vergunningen zijn vrij eenvoudig: een vergunning is niet vereist op het moment dat u iets verandert aan de aanblik van het pand.

Omdat men bij de spouwmuurisolatie enkel kleine gaatjes in de voegen boort, en deze ook weer dichtmaakt, is een vergunning over het algemeen niet nodig. Zoals gezegd dient u wel een ontheffing aan te vragen op het moment dat een vleermuizenkolonie zich in uw spouw heeft genesteld.

Kies voor na-isolatie van de spouw om de isolatiewaarde te verhogen.

Vergelijk gratis offertes om tot 30% te besparen op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

Nadelen van spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie heeft veel voordelen, maar er zijn ook een aantal nadelen. Zo is niet elke muur geschikt voor spouwisolatie. Een buitenmuur met geglazuurde bakstenen of geschilderde stenen is minder geschikt. Door het glazuur of de verf is de muur dampdicht. Hierdoor kan het vocht nergens meer heen en is er kans op vochtophopingen in de stenen en in de isolatie. Wanneer het gaat vriezen is het mogelijk dat de stenen breken doordat het vocht dan bevriest en uitzet. Hetzelfde geldt voor buitenmuren die gemaakt zijn van strengpers- of verblendstenen. Daarnaast moet erop letten dat u uw woning goed blijft ventileren. De spouwmuurisolatie sluit de muur af en zonder goede ventilatie zet condensatievocht zich af tegen de muren.

De drie grootste misverstanden over spouwmuurisolatie

Er zijn een aantal fabels over spouwmuurisolatie. Eén van de misverstanden is dat men denkt dat een spouwmuur niet helemaal gevuld mag worden, want dit zou vochtproblemen veroorzaken. Dit is echter niet het geval! Het zorgt er juist voor dat de spouw niet correct geïsoleerd is en u niet optimaal profiteert van de werking. Een ander misverstand is dat isolatie niet mogelijk is wanneer er vervuiling in de spouw zit. Een vervuilde spouw wordt voor het isoleren eenvoudig schoongemaakt en dat vormt dus zeker geen probleem. Tot slot wordt er vaak gedacht dat na-isolatie niet mogelijk is bij een geïsoleerde spouw.

Zelf spouwmuur isoleren?

Het is bijna onmogelijk om zelf de spouwmuur te isoleren. Dit komt doordat de spouwmuurisolatie gelijkmatig moet gebeuren, en u er voor moet zorgen dat er bij het na-isoleren overal de juiste hoeveelheid isolatiemateriaal zit, en er geen niet geïsoleerde plekken overblijven. Risico’s die u loopt wanneer u de spouwmuurisolatie zelf uitvoert zijn onder andere een verkeerde plaatsing van het isolatiemateriaal, een ophoping van het materiaal waardoor er geen goede ventilatie ontstaat. Daarnaast bespaart u niet heel veel door de klus zelf uit te voeren, u moet gereedschappen huren, en het juiste materiaalsoort aanschaffen.

Hoe besparen op de kosten van spouwmuurisolatie?

U bespaart op de kosten door het verlaagde btw-tarief en eventueel door een beschikbare isolatiesubsidie. De kosten voor spouwisolatie zijn afhankelijk van de grootte van de muur, de grootte van de spouw, de isolerende materialen en de arbeidskosten. De gemiddelde terugverdientijd van deze vorm van woningisolatie is ongeveer 4 tot 6 jaar. Ten slotte bespaart u op de kosten voor spouwmuurisolatie door offertes van een aantal isolatiespecialisten te vergelijken. Door te vergelijken weet u zeker dat u niet te veel betaalt voor de isolatiewerkzaamheden en bespaart u tot wel 30% op de kosten.

Voordelen spouwmuurisolatiespecialist Limburg

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie vereist veel vakkennis en ervaring, want er kunnen een aantal dingen fout gaan. Verkeert aangebrachte isolatie zorgt onder andere voor vochtproblemen en daarnaast werkt het minder goed tegen warmteverlies. De specialist maakt daarnaast gebruik van professionele machines om het isolatiemateriaal in de spouwmuur te spuiten. De belangrijkste voordelen van een spouwmuurisolatiespecialist:

  • U weet zeker dat de spouwisolatie op de juiste manier wordt aangebracht. Hierdoor profiteert u van optimale isolatie.
  • De isolatiespecialisten uit de regio Limburg hebben veel vakkennis en ervaring. De isolatiewerkzaamheden van de spouwmuren gaan snel en probleemloos.
  • Een spouwspecialist geeft u graag deskundig advies over de mogelijkheden en voert eerst een spouwinspectie uit.

Gratis offertes van spouwmuurisolatie bedrijven vergelijken

Woont u in Limburg en wilt u weten welke kosten er aan de isolatie van uw spouwmuur zijn verbonden? Heeft u al jarenlang last van condens op de spouwmuur en wilt u hiervan af? Vul dan het offerteformulier in voor gratis en vrijblijvende offertes van specialisten uit uw regio. Of het nu gaat om het bestrijden van vochtproblemen, na-isolatie of de spouwisolatie van een nieuwe woning: de specialisten draaien hun hand er niet voor om.

Start de gratis offerteaanvraag!

U ontvangt maximaal 5 aanbiedingen van isolatiespecialisten. Deze kunt u zelf vergelijk op prijzen, kwaliteit, en beschikbaarheid. Welk bedrijf in Limburg u ook kiest, u bent verzekerd van kwaliteit en deskundigheid.

kosten isoleren spouw Limburg

Geen spouwmuur? Wat nu?

Sommige oudere woningen in Limburg hebben geen spouwmuur. Spouwmuurisolatie is dan niet mogelijk, maar gelukkig heeft u nog andere mogelijkheden voor het aanbrengen van goede woningisolatie. Warmteverlies voorkomt u bijvoorbeeld ook met gevelisolatie. De specialist brengt dan nieuwe gevelbekleding aan of plaatst isolerende platen tegen de binnenmuren. Andere mogelijkheden zijn dakisolatie om opstijgend warmteverlies te voorkomen, vloerisolatie en kruipruimte isolatie. Klik op één van de onderstaande afbeeldingen voor meer informatie over deze isolatietechnieken.

gevelisolatie
dak isoleren
vloerisolatie
kruipruimte isolatie