gevelisolatie binnenzijde

Gevelisolatie binnenzijde

Het isoleren van een enkelsteens, halfsteens of steensmuur brengt vele voordelen met zich mee. Eén daarvan is dat het gelijk dient als geluidsisolatie. De keuze valt meestal alleen op binnenisolatie wanneer isoleren via de buitenmuur of spouwmuurisolatie niet haalbaar is. Bent u opzoek naar een isolatiebedrijf dat u kan helpen bij het aanbrengen van binnenisolatie? Javo Isolatie is een netwerk van isolatiespecialisten die door het hele land werkzaam zijn. Bij ons vraagt u gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Door ze met elkaar te vergelijken kunt u altijd voor het isolatiebedrijf met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen. Wij helpen u graag bij het plaatsen van muurisolatie langs de binnenzijde van uw muur.

Hoe werkt het?

De meeste warmte verlaat een woning via de wanden. Het gebruik van gevelisolatie is dus cruciaal. Gevelisolatie zorgt ervoor dat warmte binnen blijft. Bovendien werkt gevelisolatie gelijk als geluidsisolatie. Geluidsisolatie is ideaal indien u veel last hebt van lawaai van buiten. Het levert u daarom veel op indien u muurisolatie op uw steensmuur of enkelsteens muur laat plaatsen. Gevelisolatie wordt vaak aan de binnenzijde van de enkelsteens of steensmuur geplaatst wanneer plaatsing via de buitenmuur of spouw geen optie is. Eventuele muurbekleding wordt verwijderd evenals radiatoren en vensterbanken. Scheuren en gaten worden hersteld en daarna is het tijd om de gevelisolatie te plaatsen. Binnenisolatie wordt veelal aangebracht met behulp van platen of voorzetwanden.

Voordelen gevelisolatie via binnenzijde

Het installeren van gevelisolatie aan de binnenzijde van een steensmuur of enkelsteens muur heeft een aantal voordelen. Dankzij muurisolatie gaat er geen warmte verloren. Het blijft daarnaast beter bewaard in de winter, waardoor u minder hoeft te stoken. Het is niet mogelijk om de buitenmuur te isoleren wanneer het regent of vriest. Met gevelisolatie langs de binnenzijde is dit geen probleem. Wat de weersvoorspelling ook is, het is altijd mogelijk om de binnenmuur te isoleren. Ook is het een optie om de binnenzijde in fases te isoleren en het isolatiemateriaal per kamer te plaatsen. Daarnaast behoudt de buitenkant van de woning bij het plaatsen van binnenisolatie zijn oorspronkelijke karakter. Bovendien werkt de binnenisolatie tegelijkertijd als geluidsisolatie.

Gratis offertes vergelijken

muurisolatie binnenzijde

Aandachtspunten

Het is belangrijk dat u rekening houdt met een aantal aandachtspunten bij het isoleren van binnenuit. Indien er vochtproblemen aanwezig zijn op de wand, dan is het cruciaal dat de oorzaak eerst wordt aangepakt voordat u muurisolatie laat aanbrengen. Hetzelfde geldt voor eventuele scheuren in de buitenmuur. De plaatsing kunt u het beste door een ervaren isolatiebedrijf laten doen om koudebruggen en nieuwe vochtproblemen te vermijden. Het is erg belangrijk dat de gevelisolatie goed aansluit op de muur. De buitenmuur moet een zeer beperkte regenbelasting hebben. Bovendien moet de bestaande woning over een goede ventilatie en klimaatregeling bezitten. De buitenmuur moet tevens zo damp-open mogelijk zijn. Vermijd kieren tussen het materiaal voor de beste warmte- en geluidsisolatie.

gevelisolatie voorzetwand

Isolatie met voorzetwand

Binnenisolatie wordt vaak toegepast met behulp van een voorzetwand. De voorzetwand plaatst u op een metalen of houten rooster. Dit rooster is verankerd in de dragende buitenmuur. Er ontstaat ruimte tussen het rooster met de voorzetwand en de steensmuur. Deze ruimte vult u op met muurisolatie. Een isolatiemateriaal dat vaak gebruikt wordt om de open ruimte op te vullen is glaswol. Dit is erg bewerkbaar. Hier moet een dampdichte folie op worden aangebracht. De folie houdt waterdamp in de binnenlucht tegen. Dit is nodig om condensatie achter en in de voorzetwand te voorkomen. Vervolgens wordt een spaan- of gipsplaat aangebracht als wandmateriaal op de voorzetwand. Dit wandmateriaal mag u hierna naar keuze behangen of schilderen. Het aanschaffen van kant-en-klare geïsoleerde voorzetwanden is een optie.

gevelisolatie binnenzijde isolatieplaten

Isoleren met isolatieplaten

Eén van de meest voorkomende manieren van isoleren is met behulp van isolatieplaten. Isolatieplaten zijn verkrijgbaar in vele verschillende formaten, vormen en materialen. Isolatieplaten van EPS, oftewel piepschuim, worden veelal gebruikt bij muurisolatie aan de binnenzijde. U plaatst de isolatieplaten tussen het tengelwerk op de binnenzijde van de muur. Hier kunt u vervolgens gipsplaten op aanbrengen. Lijm is niet nodig indien u de isolatieplaten goed passend afsnijdt, ze zullen dan tussen de tengels blijven hangen. Het is belangrijk om ook de isolatieplaten van een dampremmende folie te voorzien. Het is eventueel een optie om de tengels over de isolatieplaten heen op de wand te schroeven. Op deze manier vermijdt u koudebruggen.

Afwerking van de gevelisolatie

Na het installeren van de muurisolatie is het tijd voor de afwerking. In de meeste gevallen worden spaan- of gipsplaten aangebracht op de muurisolatie. De platen werkt u vervolgens naar keuze af. Het is een optie om de gipsplaten te behangen of schilderen. Om schakelaars en stopcontacten weg te werken is het wellicht een goed idee om een leiding spouw tussen het dampscherm en de afwerking te installeren. De schakelaars en leidingen worden in de spouw geplaatst. Op deze manier blijft de damp- en luchtdichtheid gewaarborgd. Daarnaast moet u radiatoren en vensterbanken terugplaatsen. Waren deze aan vervanging toe? Wellicht is dit het juiste moment om ze te vervangen.

Kosten & rendement

Verschillende waardes geven de isolatiewaarde van de soorten gevelisolatie weer. De R-waarde, of Rc-waarde, geeft de warmteweerstand van de buitenmuur als geheel (isolatie en gevelmateriaal) aan. Een Rc-waarde van 4 of hoger wijst op erg goede isolatie. U bent uiteraard benieuwd naar de kosten van gevelisolatie. De prijs van het laten installeren van gevelisolatie hangt af van verschillende factoren zoals de gewenste afwerking en isolatiewaarde. De kosten van een volledig afgewerkte wand bedragen circa €130,- per m². Indien u geen subsidie ontvangt en het installeren van de gevelisolatie laat doen, dan verdient u de kosten binnen ongeveer 10 jaar terug.

Isolatiepremie

Het is mogelijk om subsidie te ontvangen voor het plaatsen van muurisolatie. In de meeste gevallen bedraagt de subsidie circa 20% van de gehele factuur. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om de isolatiepremie te ontvangen. Het is verplicht om minimaal 2 verschillende soorten isolatiewerken te bestellen zoals gevelisolatie en dakisolatie. De subsidie is alleen geldig indien de muurisolatie nog niet is aangebracht. De aanvrager van de isolatiepremie moet de eigenaar van het huis zijn. Daarnaast hebt u 4 maanden de tijd om de dak- en muurisolatie te laten uitvoeren nadat de isolatiepremie is toegekend. Vraag daarom vandaag nog vrijblijvend offertes aan van diverse isolatiebedrijven uit uw regio.

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Is het aanbrengen van de isolatie op de buitenmuur of spouw niet haalbaar? Isoleren langs de binnenzijde is wellicht de juiste keuze. Dit zorgt ervoor dat warmte binnen uw enkelsteens of steensmuur blijft. Daarnaast werkt het tegelijkertijd als geluidsisolatie. Bent u opzoek naar een isolatiebedrijf dat u wil helpen bij het aanbrengen van gevelisolatie? Javo Isolatie is een netwerk van specialisten op het gebied van isolatie. Bij ons vraagt u kosteloos en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Door ze met elkaar te vergelijken kunt u altijd het isolatiebedrijf met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen.

binnenmuur isoleren